Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Onoraţi judecători ai CCR, nu acceptaţi tentativa de mituire a PSD-ALDE!

Publicat: vineri, 16 februarie 2018

PACT pentru România se opune ferm modificărilor aduse miercuri, 14 februarie, legii 47/1992 privind organizarea și funcționarea CCR, potrivit cărora judecătorii nu pot fi urmăriți penal, reținuti, arestați preventiv și nici trimiși în judecată decât cu votul a două treimi dintre ei, adică 6 dintre cei 9 judecători. De asemenea, modificările prevăd şi alte privilegii pentru aceştia: dacă un judecător a fost numit pe un rest de mandat mai mic de cinci ani al unui coleg, el poate fi ales pentru încă un mandat întreg, de nouă ani; totodată, după expirarea mandatului, un judecător al CCR poate deveni avocat sau notar fără a mai da examen și beneficiază de o pensie specială consistentă. Această “superimunitate” acordată judecătorilor CCR a fost adoptată de Senatul României cu 81 voturi „pentru”, 19 voturi “împotrivă” şi 4 abţineri. Ulterior, opoziţia parlamentară a anunţat că va contesta legea chiar la CCR.

PACT pentru România consideră că “superimunitatea” pe care majoritatea PSD-ALDE  a acordat-o CCR încalcă alineatul (1) din art. 16 al Constituţiei României, care prevede că “Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”. Adoptarea modificărilor aduse legii 47/1992 privind organizarea și funcționarea CCR de către Senat reprezintă de fapt o formă de mituire a judecătorilor Curţii, în condiţiile în care multe legi importante pentru majoritatea parlamentară, inclusiv cele privind funcţionarea justiţiei, vor primi în curând un verdict de constituţionalitate.

 “Superimunitatea nu este compatibilă cu democraţia. Un regim democratic se bazează pe principiul egalităţii tuturor cetăţenilor în faţa legii. În România, trebuie să avem legi făcute pentru cetăţeni, nu pentru cetăţeni şi super-cetăţeni. Trăim într-o epocă a absurdului, în care <<superimunitatea>> acordată CCR va fi judecată chiar de CCR. Este un prilej bun pentru judecătorii Curţii Constituţionale să înlăture suspiciunile de partizanat politic care le-au fost aduse de-a lungul timpului şi să demonstreze că se pot ridica la nivelul demnităţilor pe care le ocupă: instanţe supreme care veghează la respectarea Constituţiei României. Îmi exprim speranţa că aceştia nu vor cădea în capcana întinsă de majoritatea parlamentară, care le oferă practic o mită: imunitate în faţa legii în schimbul unor decizii favorabile”, a declarat Sebastian Burduja, preşedinte PACT.

***

PACT este o platformă civică și politică de centru–dreapta, care încurajează implicarea cetățenilor din țară și din diaspora în deciziile comunităților lor și promovează libertatea economică, dezvoltarea regională și consolidarea democrației românești în NATO și UE.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=92020

Publicat de la data feb. 16 2018. Categorii COLȚUL OPINIILOR.

Zona comentariilor

Meteo în țară

18 septembrie 2019, 10:42
 

V
Soare
22°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 23°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 52%
Vânt: 7 km/h V
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 3
Răsarit: 6:58
Apus: 19:21
Prognoza 19 septembrie 2019
Zi
 

SE
Înnourat
19°C
Vânt: 7 km/h SE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

V
Nori intermitenti
9°C
Vânt: 4 km/h V
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 229.252 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team