Pâinea neagră cu până la 7g de zahăr pentru 100g de produs!

InfoCons a realizat un studiu cu privire la informațiile ce se regăsesc pe etichetele produselor pe care consumatorii le identifică drept pâine neagră. În cadrul studiului au fost analizate 24 de produse, de la următorii producători/distribuitori: S.C Vel Pitar S.A., S.C. Karamolegos Bakery România S.A., S.C. Dobrogea Grup S.A., S.C. Lidl Discount S.R.L., Metro Cash&Carry România S.R.L., Auchan România S.A., S.C. Grewe S.R.L.

 

Rezultatele studiului au fost următoarele:

 

 

Din punct de vedere al numărului de E-uri

 

În produsele studiate s-au regăsit între 0 și 6 E-uri.

 

37,5% din produsele studiate nu au avut niciun E în componența lor.

 

12,5% din produsele studiate au avut 1 E în componența lor.

 

16,6% din produsele studiate au avut 2 E-uri în componența lor.

 

4,1% din produsele studiate au avut 3 E-uri în componența lor.

 

4,1% din produsele studiate au avut 4 E-uri în componența lor.

 

20,8% din produsele studiate au avut 6 E-uri în componența lor.

 

2 E-uri au fost regăsite, în medie, în produsele studiate.

 

E-urile întâlnite în produsele studiate au fost:

 

       E     Numărul de produse în care s-a regăsit
    E300                                     9
    E200                                     8
    E170                                     5
    E270                                     5
    E262                                     5
    E330                                     4
    E282                                     4
    E263                                     4
    E471                                     4
    E472                                     3
    E920                                     2

 

Click aici pentru a vedea numărul E-urilor din produsele studiate.

 

 

Sorin Mierlea, președinte InfoCons:

”Pâinea noastră cea de toate zilele a ajuns astăzi să nu mai conțină doar făină, drojdie și apă, ci și tot felul de substanțe aproape imposibil de citit, alături de o cantitate considerabilă de zahăr. Așadar, gândiți-vă bine când cumpărați o pâine pentru că s-ar putea să ajungem să facem un sandviș cu doar 2 felii de pâine, deoarece conțin tot ce ne trebuie sau tot ce nu ne trebuie, fără a mai adăuga ceva. Noi am citit eticheta pentru tine, însă va trebui să o citești și tu. Cumpără informat și dacă ai orice întrebare, suntem aici să te ajutăm. Descarcă gratuit aplicația InfoCons și informează-te despre ceea ce vrei să cumperi și nu uita: ajută-ne să te ajutăm!”

 

 

Din punct de vedere al proteinelor/100g

 

Cantitatea de proteine din produsele studiate s-a situat între 7.5 și 25.9 g/100g.

 

7.5g/100g este cea mai scăzută cantitate de proteine găsită într-unul din produsele studiate.

 

25.9g/100g este cea mai ridicată cantitate de proteine găsită într-unul din produsele studiate.

 

11.12g/100g este media proteinelor regăsite în produsele studiate.

 

Click aici pentru a vedea cantitatea de proteine a produselor studiate.

 

Din punct de vedere al valorii energetice (kcal/100g)

 

Produsele studiate au avut între 201 și 284 de kcal/100g.

 

201kcal/100g este cea mai scăzută valoare energetică, regăsită într-unul din produsele studiate.

 

284kcal/100g este cea mai ridicată valoare energetică, regăsită într-unul din produsele studiate.

 

240.75kcal/100g au fost media valorii energetice regăsită în produsele studiate.

 

Click aici pentru a vedea valoarea energetică a produselor studiate.

 

Din punct de vedere al glucidelor și zaharurilor

 

 

Cantitatea de glucide din produsele studiate s-a situat între 13 și 51.7g/100g de produs.

 

13g este cantitatea cea mai mică de glucide, regăsită într-unul din produsele studiate.

 

51.7g este cantitatea cea mai mare de glucide, regăsită într-unul din produsele studiate.

 

Aproape 40 de grame de glucide/100g au avut, în medie, produsele studiate.

 

Cantitatea de zaharuri din produsele studiate s-a situat între 0.2 și 5.4g/100g de produs.

 

0.2g este cantitatea cea mai mică de zaharuri regăsită într-unul din produsele studiate, echivalentul a 0,4% din totalul cantității de glucide din produsul respectiv.

 

5.4g este cantitatea cea mai mare de zaharuri regăsită într-unul din produsele studiate, echivalentul a 12% din totalul cantității de glucide din produsul respectiv.

 

2.59g/100g de zaharuri au avut, în medie, produsele studiate, echivalentul a 6% din totalul cantității de glucide din produse.

 

Click aici pentru a vedea cantitățile de glucide și de zaharuri ale produselor studiate.

 

Din punct de vedere al grăsimilor și al acizilor grași

 

Cantitatea de grăsimi din produsele studiate s-a situat între 0.5 și 9.6g/100g de produs.

 

0.5g este cantitatea cea mai mică de grăsimi regăsită într-unul din produsele studiate.

 

9.6g este cantitatea cea mai mare de grăsimi regăsită într-unul din produsele studiate.

 

2.86g este media cantității de grăsimi regăsită în produsele studiate.

 

Cantitatea de acizi grași saturați din produsele studiate s-a situat între 0.1 și 1.9g/100g de produs.

 

0.1g este cantitatea minimă de acizi grași saturați, regăsită într-unul din produsele studiate, echivalentul a 20% din cantitatea totală de grăsimi a produsului.

 

1.9g este cantitatea maximă de acizi grași saturați, regăsită într-unul din produsele studiate, echivalentul a 40% din cantitatea totală de grăsimi a produsului.

 

0.62g este media acizilor grași regăsiți în produsele studiate, echivalentul a 21% din totalul cantității de grăsimi din produse.

 

Click aici pentru a vedea cantitățile de grăsimi și de acizi grași ale produselor studiate.

 

Din punct de vedere al fibrelor

 

Cantitatea de fibre din produse s-a situat între 3.7 și 9g/100g de produs.

 

3.7g este cantitatea minimă de fibre regăsită într-unul din produsele studiate.

 

9g este cantitatea maximă de fibre regăsită într-unul din produsele studiate.

 

6.71g de fibre au avut, în medie, produsele studiate.

 

Click aici pentru a vedea cantitatea de fibre a produselor studiate.

 

Din punct de vedere al sării

 

Cantitatea de sare din produsele studiate s-a situat între 1 și 1.7g/100g de produs.

 

1g este cea mai scăzută cantitate de sare, regăsită în 9% din produsele studiate.

 

1.7g este cantitatea maximă de sare regăsită într-unul din produsele studiate.

 

1.30g de sare au avut, în medie, produsele studiate.

 

Click aici pentru a vedea cantitatea de sare a produselor studiate.

 

Produsele care au făcut obiectul acestui studiu au avut cantități cuprinse între 240 și 700g.

 

Informațiile complete ale studiului pot fi văzute aici

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.