Parlamentul European, sprijin pentru cetăţenii săi aflaţi în câmpul muncii

Parlamentul a luptat din 2009 în favoarea sprijinirii categoriilor de persoane cele mai afectate de criza economică și financiară prin alocarea de fonduri în domeniul asistenței sociale până în 2020 și prin susținerea mobilității persoanelor în UE. 

Deputații au condus inițiativa pentru sistemul de garanții pentru tineri în vederea formării sau angajării acestora. 

Ei au sprijinit persoanele care lucrează în alte țări, asigurându-se că în cadrul UE calificările profesionale sunt recunoscute și că salariile și condițiile lucrătorilor nu sunt afectate atunci când aceștia sunt detașați în străinătate. Deputații au contribuit la votarea inițiativei emblematice ERASMUS+, care oferă burse tinerilor în străinătate. 

Una din principalele preocupări a PE a fost să ajute la îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru părinții care lucrează și pentru femeile însărcinate, precum și creșterea numărului femeilor în posturi de conducere. 

Parlamentul a contribuit, de asemenea, la îmbunătățirea sănătății și siguranței la locul de muncă ale șoferilor de autobuz și de camion, precum și a lucrătorilor expuși la radiațiile electromagnetice.

Ajutorul UE pentru lucrătorii disponibilizați, independenți și temporari și pentru tinerii șomeri

Parlamentul a stopat tăierea unui număr de programe sociale fundamentale finanțate de UE. Acesta a solicitat ca finanțarea Fondului social european (FSE) să reprezinte aproximativ un sfert din finanțarea ajutorului regional al UE pentru 2014-2020. Deputații europeni au insistat ca ajutorul pentru lucrătorii disponibilizați să continue și după 2013.
Deputații au reușit, în ciuda opoziției din partea unor state membre, să salveze Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane, care înlocuiește fostul program al UE de distribuire de alimente și pe care unele state membre au vrut să îl suspende. De asemenea, au reinstituit miliardul de euro pe care Comisia inițial a vrut să îl taie, menținând, astfel, schema de finanțare la 3,5 miliarde de euro.
Datorită acțiunii Parlamentului, ajutorul regional provenit din Fondul european de ajustare la globalizareva fi extins la noi grupuri de lucrători, cum ar fi lucrătorii independenți și cei cu contracte temporare, în cadrul noilor norme convenite cu statele membre. Parlamentul a garantat funcționarea în continuare, în cadrul Programului pentru schimbări sociale și inovare socială, a celor trei programe existente: Programul în favoarea ocupării forței de muncă și a incluziunii – Progress, Serviciile europene pentru ocuparea forței de muncă (EURES) și instrumentul de microfinanțare.
Sistemul de garanții pentru tineri
Deputații europeni au fost primii care au propus Sistemul de garanții pentru tineri în statele membre, convenit de șefii de stat și de guvern, pentru a se asigura că niciun tânăr din UE nu este lipsit de un loc de muncă, de educație sau formare timp de mai mult de patru luni. Aceste sisteme ar trebui să fie eligibile pentru finanțarea din Fondul social european.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.