Patrimoniu european
Revista ”Actualitatea Muzicală” a fost partener oficial, la Giurgiu, în cadrul unei manifestări extrem de interesante și de complexe, ”Zilele europene ale patrimoniului”, cu care ocazie a fost programată și o întâlnire cu cititorii revistei și cu melomanii locali.
Organizator principal a fost Biblioteca județeană ”I. A. Bassarabescu”, manager Daniela Bardan, alături firește de Consiliul județean (președinte Dumitru Beianu), Primărie (primar Adrian Anghelescu), teatrul ”Ion Vinea”, Direcția județeană pentru cultură, Școala gimnazială de muzică ”Victor Karpis”.
Se cere subliniat faptul că, așa cum nu se întâmplă în alte părți, oamenii din fruntea județului și a orașului au fost prezenți la absolut toate manifestările din cadrul acestui autentic festival, semn al susținerii și preocupării pentru actul cultural.
Am scris ”complexă” fiindcă în cele trei zile au avut loc peste cincizeci de evenimente de anvergură națională, detașându-se reprezentațiile muzicale, proiecțiile de filme (într-un oraș în care, ca în multe altele din țară, nu mai există cinematograf…), întâlnirile cu personalități diverse.
Între acestea din urmă am nota numele cântăreței, omului de televiziune și actriței Ileana Popovici, absolventă a Conservatorului bucureștean și locuind în prezent în județul Giurgiu (cu această ocazie a fost inaugurată la Teatrul ”Ion Vianu” sala ce-i poartă numele, care a găzduit cele mai importante evenimente din cadrul manifestării), prof. univ. dr. Adrian Cioroianu (reputatul istoric, director al Bibliotecii Naționale a României, și-a lansat o carte), regizorul Laurențiu Damian, președintele UCIN (a fost proiectat filmul său documentar ”Maria Tănase”), actrița și poeta Ioana Crăciunescu.
În afara filmului consacrat Mariei Tănase, în sala ”Ileana Popovici” au mai fost proiectate, prin implicarea canalului TV de filme românești Cinemaraton, filme cum ar fi ”Maria Mirabela” (muzica Eugen Doga), ”Veronica” (muzica Temistocle Popa), ”Nea Mărin miliardar”.
La cea de-a șasea ediție a Târgului de carte cu tematică enciclopedică au fost reprezentate 15 edituri, având loc nu mai puțin de 38 de lansări de carte, detașându-se prin longevitate și activitate intensă, în cei zece ani de apariție neîntreruptă, Colecția ”Biblioteca giurgiuveană”, cu cifra incredibilă de 111 volume editate, la care se adaugă revista ”Smart” a bibliotecii județene.
Teatrul ”Altfel” a pregătit pentru copii spectacole muzicale interactive, iar talentele muzicale și-au dovedit talentul pe scena elegantului Ateneu local, devenit neîncăpător.
A fost vorba de recitaluri oferite de câțiva dintre cei mai valoroși elevi ai Școlii gimnaziale de muzică ”Victor Karpis” din Giurgiu, coordonați de fosta directoare, prof. Mariana Iliescu, și de cea actuală, prof. Cristina Tudorie.
Extrem de emoționați, aceștia și-au învins firescul trac și ne-au convins că din rândurile lor pot apărea valorile concertiste de mâine. Micuțele pianiste care ne-au delectat au fost Alessia Dragomir (clasa I!) și Efrem Văduva, respectiv Yasmine Mihalcea și Nectaria Iofcea, care au interpretat la patru mâini ”Alla turca” (Anton Diabelli), Crina Georgescu și Elisa Plăcintă Petre Rut, de asemenea la patru mâini – ”Cleopha” (Scott Joplin), Anisia Nedea – ”Humoreska” (Levine), Alice Șerb – ”Temă cu variațiuni” (Fr. Kuhlau). Maria Gaspar a cules aplauze cu ”Invențiune la 2 voci nr. 14” (J. S. Bach), ca și flautistul Adrian Rebleanu – ”Arie” (Boildieux).
Poate cei mai ovaționați au fost violonistul din clasa a III-a Alexandru Sora, cu un fragment din ”Dansul vrăjitoarelor” de Paganini, și oboistul Sebastian Rebleanu, cu ”Gabriel s oboe” de Ennio Morricone.
Cum acesta din urmă provine dintr-o familie cu mulți copii, Ileana Popovici se implică în procurarea unui instrument pentru el. Jos pălăria pentru pasionații dascăli, cărora UCMR și Editura Muzicală le-au donat cărți, partituri, exemplare din revistele ”Actualitatea Muzicală” și ”Muzica”, așa încât ni se pare normal să pomenim în aceste rânduri numele tuturor profesorilor: Mariana Iliescu, Cristina Tudorie, Ionuț Rebleanu, Mariana Dumitrescu, Daniela Cioacă, Daniela Cutuș, Marioara Mosor, dr. Gheorghe Nițescu.
Ca un corolar, finalul a aparținut profesorilor Alexandru Pârvu și Ionuț Rebleanu, cu freneticul ”Csardas” de Vittorio Monti, făcându-ne să plecăm către case cu convingerea că din acest oraș de mărime medie, la urma urmei, vor răsări cel puțin câteva nume importante în peisajul muzical autohton…
Octavian URSULESCU