PCC SE, propriul concept al planului de reorganizare privind S.C. Oltchim S.A.

PCC SE, principalul acționar privat al SC Oltchim SA Râmnicu Vâlcea, a prezentat, în cursul unei conferințe de presă, propriul concept al planului de reorganizare a combinatului.

Conceptul planului de reorganizare are drept scopuri principale: să salveze și să facă Oltchim SA din nou funcțional, să îl pregătească pentru privatizare și să facă posibilă recuperarea de catre creditori a unei părți cât mai mari din creanțe .
“Ne confruntăm cu o situație foarte grea: știm că ajutorul de stat nu va fi acordat, băncile refuză momentan orice finanțare, niciun plan de restructurare nu a fost prezentat până acum, iar majoritatea instalațiilor sunt oprite. Doar instalația de sodă caustică lucrează la capacitate redusă – sub pragul de rentabilitate – precum și instalația de polioli”, a declarat Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE în România.

Pentru a evita falimentul, al cărui risc este și mai ridicat în perioada insolvenței, PCC SE vine cu propria idee de restructurare, ce nu are în vedere vânzarea activelor funcționale ale companiei. “Planul de reorganizare va pregăti Oltchim pentru un nou proces de privatizare a liniilor de business și va avea drept obiectiv și recuperarea parțială a datoriilor de către toți creditorii, inclusiv statul”, a explicat Wojciech Zaremba.

“Fiecare SPV va primi activele necesare și personalul adecvat, precum și o parte din datorii. Datoriile față de Stat (AVAS și companiile deținute de stat) vor rămâne în compania mamă. Activele nealocate – sau utilizate în comun – vor fi transferate într-un SPV separat și vor fi ulterior utilizate în comun de către SPV-uri sau vândute.

Structura propriu-zisă presupune divizarea activității într-o serie de SPV-uri de producție, privatizabile, deținute de către Oltchim SA, și anume: soda, oxo-alcoholi, polioli, divizia de petrochimie a Arpechim, precum și instalațiile de PVC și VCM. Serviciile de suport, printre care se numără cantina, policlinica, mentenanța, transporturile etc., vor fi la rândul lor organizate în SPV-uri care vor fi vândute. „Veniturile obținute din vanzarea SPV-urilor de servicii suport pot asigura o parte din capitalul de lucru necesar pentru funcționarea SPV-urilor de productie”, a adăugat Wojciech Zaremba.
Printre avantajele planului propus de către PCC se numără:
• protejarea principalelor instalații de producție în fața amenințărilor de lichidare, deoarece unitățile separate au șanse mai mari de supraviețuire;
• externalizarea serviciilor de suport și vânzarea activelor auxiliare sau învechite pentru finanțarea activităților de producție;
• permite o primă reducere a numărului de angajați cu 1000 de oameni, iar personalul rămas va fi alocat în mod adecvat, către fiecare SPV.

Principalele etape ale planului de restructurare presupun:
• înființarea unui număr de 9 -12 SPV-uri deținute de către Oltchim SA;
• prezentarea planului de restructurare către bănci, creditori și alți factori de decizie;
• inventarul activelor, în vederea stabilirii nivelului activelor ce vor fi transferate către fiecare SPV și pregătirea pașilor pentru valorificarea activelor auxiliare sau învechite;
• prezentarea primului draft al Planului de Restructurare către factorii de decizie implicați, în vederea obținerii acceptului preliminar;
• implementarea planului, în paralel cu procesul de privatizare;
• vânzarea SPV-urilor ce conțin serviciile de suport;
• reînceperea producției prin repornirea instalațiilor viabile;
• renegocierea și restructurarea datoriilor.

“Un plan de reorganizare trebuie implementat cât mai urgent, deoarece, așa cum am mai explicat, în acest ritm compania se apropie din ce în ce mai rapid de faliment. Conform unui studiu realizat de noi în colaborare cu Adevaris Consulting, previziunile pentru următorii 5 ani arată că bugetul de stat ar fi grav afectat”, arată reprezentantul PCC SE.

„La realizarea studiului am luat în calcul impactul macroeconomic determinat de falimentul Oltchim SA, atât asupra furnizorilor indirecți, cât și asupra sistemului bancar. De asemenea, creșterea șomajului la nivelul județului Vâlcea va avea consecințe grave la nivel social. În total, între 2013 și 2017, noi am calculat că bugetul de stat va înregistra pierderi de minimum 512.377.596 RON”, a conchis Wojciech Zaremba.

PCC SE este principalul actionar privat din cadrul Oltchim, deținând o participație, directă și indirectă, de 32,3432% din capitalul social al companiei.

PCC SE  a înregistrat, în anul 2012 o cifră de afaceri de aproximativ 680 de milioane de euro și are, în prezent,un numar de 2,584 angajaţi în întreaga lume.

PCC este un grup de companii, activ pe plan internaţional, cu filiale în 13 țări, condus de PCC SE – compania mamă, cu sediul în Duisburg, Germania. De la înfiinţarea sa, în 1993, ca societate comercială pentru produse petrochimice şi pe bază de carbon, grupul PCC a crescut continuu în ultimul deceniu, devenind un holding diversificat.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.