Politicienii fac lucruri trăsnite

Fostul președinte al Cehiei Vaclav Klaus a fost protagonistul unui moment jenant în anul 2011, în timpul unei vizite oficiale în Chile. Atras de frumusețea unui stilou de pe masă, l-a băgat pe ascuns în buzunar.

Gestul a fost surprins de numeroasele camere de luat vederi din încăpere și a făcut înconjurul internetului, cu atât mai mult cu cât șeful statului ceh era liber să ia obiectul fără să ascundă asta.

Prim-ministru al Australiei între 2013-2016, Tony Abbott, a stârnit rumoare națională de mai multe ori, prin deciziile pe care le-a luat. Adversar al turbinelor eoliene, pe care le considera „urâte”, demnitarul a trecut peste argumente ca aportul de energie pe care acestea îl aduc și locurile de muncă pe care le creează și a desemnat un comisar plătit regește care să se ocupe de reclamații privind „poluarea fonică” generată de eoliene… care încă nu existau.

Din Noua Zeelandă vine cazul premierului Robert Muldoon, care băuse zdravăn în noaptea din 1984 în care a a anunțat organizarea de alegeri, pe toate canalele de televiziune.

Scena, de un ridicol care a făcut înconjurul lumii, i-a mobilizat exemplar la vot pe neo-zeelandezi, scrutinul respectiv fiind considerat, prin rezultatul său, cel mai important din istoria modernă a țării.

Cât despre ministrul de stat indian Azam Khan, al doilea cel mai puternic om din Uttar Pradesh, acesta a mobilizat întreaga poliție locală pentru a-i găsi… vitele furate. Operațiunea de amploare, care a implicat forțe impresionante cu câini de urmărire, nu a încetat până când vacile nu au fost găsite. Pentru că nu a fost mulțumit de viteza de reacție a forțelor de ordine, oficialul a demis trei ofițeri.

Dintre guvernatorii protagoniști ai unor momente de tot hazul se pot aminti Arnold Schwarzenegger, care obișnuia să introducă termeni peiorativi, uneori chiar vulgari, în corespondența cu legislatorii californieni, ca și Rick Scott, guvernatorul statului Florida, care, în anul 2014, a anulat o dezbatere cu contracandidatul său Charlie Crist din cauză că acesta adusese în studio un… ventilator. Scott a argumentat că obiectul nu figurează în înțelegerea pre-dezbatere.

Aleșii locali au și alți reprezentanți de frunte în această enumerare. De exemplu, primarul Lidiane Leite, aleasă în localitatea braziliană Bom Jardim după mandatul… iubitului ei, folosea mediul virtual, respectiv rețeaua WhatsApp, pentru a-și face datoria, în timp ce ducea o viață fără griji la 200 de kilometri depărtare de localitate.

Mai mult, până în 2015, a postat imagini cu ea în reședința de la distanță și nimeni nu s-a sesizat timp de trei ani în legătură cu acest fel de a administra o localitate.

Jim Ardis este modelul primarului care nu tolerează critica. Ales în fruntea localității Peoria, din statul american Illinois, acesta s-a înfuriat atât de tare atunci când a fost luat peste picior pe internet, încât a trimis trupele SWAT să-i învețe minte pe inițiatorii contului de Twitter cu pricina.

În final, efectul a fost invers: aceștia nu au putut fi acuzați de nimic, în schimb au dat Primăria în judecată, iar instituția a fost nevoită, în anul 2015, să ajungă la o înțelegere cu ei și să le acorde daune materiale. În plus,satira online la adresa primarului a crescut vertiginos.

Roxana Istudor

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.