Politicienii și problemele cu știința

Fostul senator din Alaska Ted Stevens a trimis la un moment dat un e-mail care reflecta în ce măsură înțelegea spațiul virtual: referindu-se la Netflix, Stevens a notat că „Internetul nu este ceva pe care să arunci ceva. Nu este un camion. Este o serie de tuburi”.

David Cameron (foto), cel mai puțin iubit prim-ministru al Marii Britanii de la Margaret Thatcher, a decis să-și consolideze reputația comandând personal o reducere cu 70% a populației de bursuci din zona rurală engleză.

Se presupune că a crezut că se va combate astfel tuberculoza la vaci, dar când un grup de experți l-a informat că eliminarea bursucilor nu va avea acest rezultat, fostul premier a decis să prelungească măsura pentru încă opt săptămâni și apoi să o reintroducă, în anul următor.

Celebrul naturalist David Attenborough a intervenit și a atras atenția că extinderea eliminării bursucului este „pur și simplu ignorarea științei”.

Dar Cameron a decis să-și continue la nesfârșit vendetta personală împotriva bursucilor. În final, deși rămăsese singur în fața dovezilor șriințifice, Cameron tot a persistat, pentru că… așa credea el că este corect.

Într-unul dintre primele sale discursuri majore, fostul președinte George W. Bush a informat publicul că a decis că schimbările climatice sunt într-adevăr ceva de care guvernul trebuie să se ocupe.

Dar pe măsură ce timpul s-a scurs, a devenit clar că Bush nu avea de gând să se ocupe deloc de efectele schimbărilor climatice. În schimb, ulterior, „a întors-o”: știința schimbărilor climatice nu este dovedită și SUA nu vor încerca să îndeplinească obiectivele de reducere a gazelor cu efect de seră prezentate în Protocolul de la Kyoto.

În ciuda tuturor dovezilor unor oameni de știință de top, Bush a refuzat să implementeze o politică a reducerii emisiilor de carbon și, în plus, a cenzurat rezultatele oricăror oameni de știință guvernamentali cu care nu era de acord.

În 2003, a eliminat toate datele despre încălzirea globală dintr-un raport oficial și le-a înlocuit cu cercetări finanțate de Institutul American al Petrolului. Nici după ce Bush a părăsit Casa Albă, deși existau aceleași dovezi, problema schimbărilor climatice nu a fost abordată, cu deosebirea că Barack Obama, în loc să încerce să inducă în eroare publicul prin cenzurarea cercetărilor științifice, a încercat să convingă.

„Darwin a fost asistat de diavol în elaborarea evoluționismului”

Fostul președinte Richard Nixon era foarte deschis să ia în serios știința… dacă îi susținea opiniile. În 1970 a înființat Comisia Shafer, pentru a investiga una dintre obsesiile sale – consumul de marijuana.

Nixon a numit mulți militanți antidrog în această comisie, în speranța că vor ajunge la aceeași concluzie la care ajunsese el și fără sfatul lor: marijuana trebuia interzisă.

După 50 de proiecte de cercetare, sondaje publice și studii, comisia a ajuns la concluzia exact opusă și a început să pregătească un raport care includea recomandarea legalizării.

Dar, pentru că nu era în acord cu președintele, Comisia Schafer a fost desființată înainte de a emite raportul. Nixon a continuat așa-numitul Război împotriva drogurilor, care nu a scăzut deloc consumul.

Un fost candidat la Președinția SUA, Ben Carson, credea că piramidele egiptene au fost folosite pentru depozitarea cerealelor. Neurochirurg de profesie, Carson a vădit că în realitate credea că Charles Darwin nu a conceput singur Teoria evoluției, ci că a fost ajutat de… diavol.

Mai departe, Carson avea o idee ciudată și despre Big Bang: „Sistemul nostru solar, ca să nu mai vorbim de universul din afara acestuia, este extraordinar de bine organizat.Acest tip de organizație poate să iasă dintr-o explozie? Astea sunt basme”, a declarat Carson, la un moment dat.

Ulterior, republicanul Paul Broun, din Comitetul științific al Camerei Reprezentanților, înființat pentru a se asigura că faptele științifice joacă un rol important în politica publică, a afirmat că „evoluția, teoria Big Bang și știința embrionilor sunt minciuni venite direct din groapa iadului”.

Era anul 2012…

Roxana Istudor

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.