Politicienii și problemele cu știința
Fostul senator din Alaska Ted Stevens a trimis la un moment dat un e-mail care reflecta în ce măsură înțelegea spațiul virtual: referindu-se la Netflix, Stevens a notat că „Internetul nu este ceva pe care să arunci ceva. Nu este un camion. Este o serie de tuburi”.
David Cameron (foto), cel mai puțin iubit prim-ministru al Marii Britanii de la Margaret Thatcher, a decis să-și consolideze reputația comandând personal o reducere cu 70% a populației de bursuci din zona rurală engleză.
Se presupune că a crezut că se va combate astfel tuberculoza la vaci, dar când un grup de experți l-a informat că eliminarea bursucilor nu va avea acest rezultat, fostul premier a decis să prelungească măsura pentru încă opt săptămâni și apoi să o reintroducă, în anul următor.
Celebrul naturalist David Attenborough a intervenit și a atras atenția că extinderea eliminării bursucului este „pur și simplu ignorarea științei”.
Dar Cameron a decis să-și continue la nesfârșit vendetta personală împotriva bursucilor. În final, deși rămăsese singur în fața dovezilor șriințifice, Cameron tot a persistat, pentru că… așa credea el că este corect.
Într-unul dintre primele sale discursuri majore, fostul președinte George W. Bush a informat publicul că a decis că schimbările climatice sunt într-adevăr ceva de care guvernul trebuie să se ocupe.
Dar pe măsură ce timpul s-a scurs, a devenit clar că Bush nu avea de gând să se ocupe deloc de efectele schimbărilor climatice. În schimb, ulterior, „a întors-o”: știința schimbărilor climatice nu este dovedită și SUA nu vor încerca să îndeplinească obiectivele de reducere a gazelor cu efect de seră prezentate în Protocolul de la Kyoto.
În ciuda tuturor dovezilor unor oameni de știință de top, Bush a refuzat să implementeze o politică a reducerii emisiilor de carbon și, în plus, a cenzurat rezultatele oricăror oameni de știință guvernamentali cu care nu era de acord.
În 2003, a eliminat toate datele despre încălzirea globală dintr-un raport oficial și le-a înlocuit cu cercetări finanțate de Institutul American al Petrolului. Nici după ce Bush a părăsit Casa Albă, deși existau aceleași dovezi, problema schimbărilor climatice nu a fost abordată, cu deosebirea că Barack Obama, în loc să încerce să inducă în eroare publicul prin cenzurarea cercetărilor științifice, a încercat să convingă.
„Darwin a fost asistat de diavol în elaborarea evoluționismului”
Fostul președinte Richard Nixon era foarte deschis să ia în serios știința… dacă îi susținea opiniile. În 1970 a înființat Comisia Shafer, pentru a investiga una dintre obsesiile sale – consumul de marijuana.
Nixon a numit mulți militanți antidrog în această comisie, în speranța că vor ajunge la aceeași concluzie la care ajunsese el și fără sfatul lor: marijuana trebuia interzisă.
După 50 de proiecte de cercetare, sondaje publice și studii, comisia a ajuns la concluzia exact opusă și a început să pregătească un raport care includea recomandarea legalizării.
Dar, pentru că nu era în acord cu președintele, Comisia Schafer a fost desființată înainte de a emite raportul. Nixon a continuat așa-numitul Război împotriva drogurilor, care nu a scăzut deloc consumul.
Un fost candidat la Președinția SUA, Ben Carson, credea că piramidele egiptene au fost folosite pentru depozitarea cerealelor. Neurochirurg de profesie, Carson a vădit că în realitate credea că Charles Darwin nu a conceput singur Teoria evoluției, ci că a fost ajutat de… diavol.
Mai departe, Carson avea o idee ciudată și despre Big Bang: „Sistemul nostru solar, ca să nu mai vorbim de universul din afara acestuia, este extraordinar de bine organizat.Acest tip de organizație poate să iasă dintr-o explozie? Astea sunt basme”, a declarat Carson, la un moment dat.
Ulterior, republicanul Paul Broun, din Comitetul științific al Camerei Reprezentanților, înființat pentru a se asigura că faptele științifice joacă un rol important în politica publică, a afirmat că „evoluția, teoria Big Bang și știința embrionilor sunt minciuni venite direct din groapa iadului”.
Era anul 2012…
Roxana Istudor