Polonia şi România, interes comun pe domeniile mediului si energiei
Polonia şi România sunt interesate de promovarea gazului de şist şi diversificarea resurselor de energie, având idei comune referitoare la politica mediului şi cea energetică. Este declaraţia prim-ministrul polonez Donald Tusk, la finalul discuţiei, de miercuri, cu premierul Victor Ponta, aflat în vizită în Polonia.
„Avem idei comune referitoare la politica mediului, politica energetică. Importantă este ideea uniformă, identică, în ceea ce priveşte gazul de şist. Şi România, şi Polonia sunt interesate de promovarea celor întreprinse pentru gazul de şist şi diversificarea resurselor”, a spus Tusk, într-o conferinţă de presă susţinută, miercuri, împreună cu Ponta.
Premierul polonez a adăugat că sprijină „concepţia Nabucco”, ca soluţie pentru diversificarea surselor de energie.
La rândul său, premierul Victor Ponta a arătat că noi surse de energie presupune independenţă şi securitate energetică.
„La politicile energetice, pentru România, ca şi pentru Polonia, este esenţială coordonarea noastră la nivelul politicilor europene. Am făcut acest lucru natural chiar în cadrul Consiliului European. Noi surse de energie pentru Polonia, pentru România, pentru Europa înseamnă un obiectiv strategic, înseamnă independenţă pentru ţările noastre, independenţă şi securitate energetică, lucruri esenţiale pentru dezvoltarea în continuare a celor două ţări”, a spus Ponta.
Declarațiile comune susținute de prim-ministrul Victor Ponta și omologul său polonez, Donald Tusk:
„ Donald Tusk: Stimate domnule prim-ministru, dragă Victor, este următoarea întâlnire a noastră. Domnul prim-ministru Victor Ponta, din primul moment când a venit la putere, în calitate de prim-ministru al României, a devenit un politician foarte activ la scara întregii Uniunii Europene. Este pentru noi foarte important întrucât relațiile dintre România și Polonia sunt exemplare și în mai multe domenii colaborările între Varşovia şi Bucureşti sunt peste standard.
Printre altele, documentul semnat de miniştri noştri în domeniul apărării este un exemplu extraordinar de colaborare militară între România şi Polonia. În timpul semnării documentului, am confirmat, printre altele, şoptindu-ne unul altuia, că această colaborare între serviciile speciale ale celor două ţări este absolut excepţională şi, în evaluarea tuturor aliaţilor noştri, la un nivel foarte mare.
Bineînţeles, ceea ce este important pentru ambele state în această zi de criză sunt cifrele de afaceri, experienţa noastră în domeniul comercial. România a trecut destul de greu prin criză. În timpul celorlalte întâlniri premierul Ponta mi-a spus despre acele tăieri de buget care au avut loc şi cât au trebuie să suporte cetăţenii români pentru a ieşi din criză. Astăzi, România este un exemplu, într-adevăr, foarte bun de cum să te descurci în timpul crizei. Creşterea economică a României în primul trimestru, de 2%, poate fi lăudată în toate ţările europene. Este un exemplu bun, de cât de bine trebuie să gestionezi această economie ca în timpuri dificile să obţii o astfel de creştere economică.
De câţiva ani sutem uniţi de un parteneriat strategic şi tratăm în mod foarte serios acest parteneriat strategic. Am vorbit, în prezenţa miniştrilor noştri români şi poloni. Experienţa poloneză este foarte bine evaluată în România, în special în ceea ce priveşte fondurile europene. Am deschis o platformă a ţărilor care vor colabora pentru acest buget european. Am declarat domnului prim-ministru sprijin pentru sistemul „n+3”, pentru ca România să nu iasă în pierdere dacă vorbim de posibilitatea de folosire a mijloacelor europene. Experienţa noastră în sensul acesta în România este foarte bine evaluată şi mă bucur că doamna ministru Bieńkowska va ajuta partenerii noştri în distribuirea optimă a mijloacelor europene, a fondurilor europene.
Avem idei comune referitoare la politica de climă, politica energetică. Ceea ce este important este ideea uniformă, identică, în ceea ce priveşte gazul de şist. Şi România şi Polonia sunt interesate de promovarea celor întreprinse pentru gazul de şist şi de diversificarea resurselor. De aici, am declarat încă o dată sprijin pentru concepţia Nabucco. Domnul prim-ministru m-a întrebat despre opinia Poloniei. Ea nu s-a schimbat. Împreună cu România, va susţine acţiunile pentru a diversifica în mod real sursele de energie pentru ţara noastră şi pentru toată UE.
Mă bucur, totodată, că am făcut un schimb de opinii în ceea ce priveşte situaţia europeană, alegerile în Parlamentul European, colaborarea ambelor capitale, dacă vorbim de cele întreprinse în domeniul diplomatic, relaţiile diplomatice cu alte ţări, din UE şi din afara UE. Suntem gata să colaborăm, să ne sprijinim reciproc în ceea ce privește diverse iniţiative. Astfel încât, vroiam să mulţumesc încă o dată pentru această vizită şi să subliniez aceste relaţii fanstastice, care, cu siguranţă, se vor consolida în continuare, pentru că împreună noi aparţinem acelor oameni politici care se înţeleg bine, care se plac şi care se respectă, ceea ce are foarte multă însemnătate în momentul de faţă.
Victor Ponta: Aş dori şi eu să încep prin a mulţumi prim-ministrului Tusk, celor doi miniştri, ministrul apărării şi ministrul dezvoltării regionale din Polonia, pentru invitaţie şi pentru această oportunitate de a discuta problem aflate pe agenda celor două guverne. De multe ori şi public, mi-am exprimat admiraţia pentru modul în care Polonia, în ultimii ani, a promovat un model de dezvoltare economică, politică, de leadership, chiar regional, şi mi-am exprimat întotdeauna admiraţia pentru faptul că primul-ministru Tusk a reuşit să dovedească că ţările noi membre ale Uniunii Europene, ţările foste comuniste pot să aibă o contribuţie importantă la proiectul european, pot să ofere lideri puternici, credibili şi respectaţi în Europa, şi pot să colaboreze pentru un viitor comun. Consider că Polonia reprezintă un model pentru România şi reprezintă un partener cu totul şi cu totul privilegiat. Avem foarte multe subiecte care ne unesc şi, practic, niciun domeniu în care interesele noastre să fie contrare.
Pornind de la domeniul militar, Polonia şi România asigură graniţa Alianţei Nord-Atlantice. Cei doi miniştri au discutat astăzi, au semnat un acord şi vor continua să coopereze în acest domeniu.
La politicile energetice, pentru România, ca şi pentru Polonia este esenţială coordonarea noastră la nivelul politicilor europene. Am făcut acest lucru natural chiar în cadrul Consiliului European din 22, de la Bruxelles. Noi surse de energie pentru Polonia, pentru România, pentru Europa înseamnă un obiectiv strategic, înseamnă independenţă pentru ţările noastre, independenţă energetică şi securitate energetică, lucruri esenţiale pentru dezvoltarea în continuare a celor două ţări. Am avut ocazia, cu această vizită, în mod direct, la nivel de prim-ministru, dar mai ales la nivelul miniştrilor responsabili, să discutăm despre două domenii în care România are foarte mult de învăţat de la Polonia.
În primul rând, domeniul absorbţiei fondurilor europene, şi am considerat că experienţa pozitivă a Poloniei poate reprezenta pentru România un exemplu de urmat. Vreau să mulţumesc, în mod special, primului-ministru Tusk pentru sprijinul şi colaborarea cu România în vederea obţinerii unui buget multianual al Uniunii Europene cât mai favorabil proiectelor de coeziune şi fondurilor structurale şi, de asemenea, pentru acea prevedere specială pentru România şi pentru Slovacia, cunoscută sub regula „n+3”, capacitatea de a prelungi cu un an contractarea pentru exerciţiul 2007- 2013.
Am discutat, mai ales, despre o experienţă importantă a Poloniei, cea referitoare la reorganizarea administrativ-teritorială, experiențele positive ale Poloniei, dar și greșelile din care putem învăța, astfel încât proiectul de dezvoltare regională pe care România îl are în acest moment pe agendă să beneficieze de experienţa unei ţări, Polonia, cu care ne putem compara în termeni de tradiţie, de populaţie şi de potenţial economic.
Am folosit această întâlnire pentru a discuta despre agenda europeană comună şi, aici, Polonia şi România, primul-ministru Tusk şi cu mine avem opţiuni absolut identice despre ceea ce trebuie să facem la nivel european în anii care urmează.
Şi am discutat, de asemenea, despre vecinii noştri, evident, Moldova, Ucraina, sprijinul comun pe care Polonia şi România îl acordă la Summitul de la Vilnius începerii procedurii de asociere a celor doi vecini importanţi ai noştri. Sunt, repet, foarte multe subiecte asupra cărora Polonia şi România au interese şi obiective identice. Vreau ca, în continuare, pe baza unei relaţii politice excelente, a unei relaţii personale şi a intereselor comune ale celor două ţări şi ale celor două guverne, Polonia să considere România, cu adevărat, un partener și un prieten strategic și Polonia și România să joace în anii care urmează un rol puternic în regiune, în Uniunea Europeană şi, practic, pe planul continentului nostru, acolo unde este foarte mare nevoie de o voce puternică din Polonia, de o voce puternică din România şi de capacitatea noastră de a ne uni în toate lucrurile care ţin de interese comune.
Vreau să mulţumesc încă o dată pentru vizită, să urez guvernului polonez mult succes în confruntarea cu provocările prezente pentru toate guvernele din Europa, şi anume necesitatea de a avea creştere economică, de a găsi soluţii pentru a avea locuri de muncă, în special pentru tineri, o problemă care afectează întreaga Europă. Şi cred foarte mult că proiectele economice concrete, comune – există companii importante din Polonia care vor să investească în România, există un proiect comun privind dezvoltarea pieţei de capital – toate aceste lucruri, pe baza – repet – a relaţiei politice şi personale excelente, putem să le dezvoltăm în interesul celor două ţări.
Vreau să mulţumesc pentru vizită. Vreau să mulţumesc pentru experienţele pozitive de care am beneficiat şi să îmi exprim speranţa că foarte curând, poate chiar în acest an, voi avea din nou plăcerea de a-l avea oaspete la București pe premierul Donald Tusk. „