Ponta: România nu va solicita aderarea la Schengen în Consiliul JAI VIDEO

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Executivul nu vrea să se ajungă la exercitarea de către Germania a dreptului de veto în Consiliul JAI la discutarea aderării la Schengen. Ponta a spus că România nu va solicita în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, care se va reuni în 7-8 martie, ca subiectul aderării la spaţiul Schengen să fie supus la vot.

„Nu, nu are niciun rost. Asta tocmai încercam să vă explic. Din moment ce Germania a anunţat oficial acest lucru, nu vreau să mergem acolo doar ca să mai luăm încă o dată act de dreptul de veto al Germaniei. (…) Am luat act de decizia enunţată de ministrul german de Interne, şi atunci e clar că în Consiliul JAI Germania, dacă va fi obligată, îşi va exercita dreptul de veto. Intenţia noastră este să nu ajungem până la exercitarea dreptului de veto al Germaniei, pentru că nu asta este ideea pe care o urmărim. Intenţia noastră este de a prezenta încă o dată în JAI motivele şi îndeplinirea criteriilor tehnice. Dacă vom obţine de la Germania un punct de vedere clar asupra a ceea ce ar trebui făcut în viitor, e foarte bine, nu vreau să exportăm probleme din România dincolo de graniţe şi în alte consilii. (…) Poziţia Guvernului şi a USL este o poziţie foarte clară, obiectivele fundamentale ale României de integrare europeană sunt neschimbate. Evident că ne dorim să accedem în spaţiul Schengen, să accedem în spaţiul Euro, să facem parte din Uniunea Bancară, din toate dezvoltările pe plan european. Nu se pune problema de a schimba în vreun fel aceste obiective. Se pune însă problema şi o decizie asumată de a schimba strategia, pentru că în ultimii ani, nu doar în 2012 (…) practic nu s-a mai obţinut nimic din 2005 încoace. Nici nu s-a finalizat Mecanismul de Cooperare şi Verificare, şi nu e că nu s-a finalizat până în 2012 că urma să vină Guvernul USL, nu s-a finalizat de către toate guvernele anterioare. N-am intrat în Schengen şi nu am fost respinşi în 2011, pentru că în 2012 urma să vină USL la putere, a fost un obiectiv ratat de toate puterile şi guvernările. Intrarea în euro şi criteriile de convergenţă sunt într-un trend pozitiv, dar suntem încă departe de a le îndeplini pe toate – în special criteriile de convergenţă reală, nu doar nominală”, a declarat Victor Ponta, la sediul USL.

Ponta: Nu am nimic de reproşat Germaniei

Anterior, premierul a declarat, duminică seară, că nu reproşează nimic Germaniei cu privire la aderarea la Schengen, ci celor din România care „înjură şi vorbesc de rău România” pe la Bruxelles.

„Nu am nimic de reproşat Germaniei. Eu am de reproşat celor din România care nu înţeleg că tot înjurând şi vorbind de rău România, pe la Bruxelles, pe la Berlin, fac rău ţării ăsteia, pentru că din păcate sunt şi ei în ţara asta. (…)  Dacă noi de aici din România tot avem tot felul de fericiţi din ăştia, deştepţi care arătau găuri în barcă şi după aia se bucură că ne scufundăm, de parcă intram în Schengen numai Guvernul, sau numai USL? Nu intrau şi ei ăştia care tot ne pârăsc peste tot, ne anunţă de ce nu trebuie să intrăm. Asta e boala României, întotdeauna ai pe unii care se bucură dacă mor toate caprele, şi ale vecinului, şi ale lor. De acum încolo o să încercăm să îi ignorăm pe cât posibil şi să ne atingem obiectivele europene cu mai multă demnitate şi mai multă înţelepciune”, a declarat Ponta, la lansarea cărţii despre Ion Iliescu, cu ocazia zilei de naştere a fostului şef al statului.

Ponta: Nu vom mai pune pe primul loc în ordinea de zi subiectul Schengen

Premierul  a mai anunţat, luni, la finalul ședinței USL, că strategia de abordare a problemei Schengen va fi schimbată.

„Obiectivele fundamentale de integrare europeană sunt neschimbate. Evident că ne dorim să accedem în Spațiul Schengen, în spațiul Euro, în Uniunea Bancară. Se pune problema doar de a schimba strategia. Modul în care din România prin care cineva merge prin capitalele europene să spună să nu fim primiţi în Schengen este un mod specific românesc. Nu vom mai pune de fiecare dată pe primul loc în ordinea de zi subiectul Schengen. (…) Problemele cu Schengen sunt următoarele: situația românilor și bulgarilor care vor aduce mai multă concurență pe piața forței de muncă , de aici implicit problema șomajului în UE și problema reală a capacității române de a integra mai bine comunitatea romă”, a declarat Victor Ponta.

Conferința de presă a liderilor USL:

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.