Povestea " momâilor", păzitorii noștri din munți

La prima vedere, micile grămăjoare de pietre așezate pe vârfuri de munți sau de-a lungul traseelor par să aibă un rol misterios. Te trimit cu gândul la ritualuri religioase, la vechile movile care adăposteau mormintele căpeteniilor acum mii de ani sau la altarele din piatră pe care oamenii le-au ridicat mai mereu de-a lungul timpului. De fapt, mormanele de pietre din munții României au un rol mult mai practic: acela de a-i ajuta pe drumeți să nu rătăcească drumul.

Numite „momâi”, grămezile arată uneori ca niște piramide în miniatură, care abia îți ajung până la genunchi. Alteori sunt înalte cât un om și zvelte ca un turn. Inițial, momâile erau ridicate doar de ciobanii care stăteau cu oile pe munte.

„Ca să nimerească stâna când îi prindea ceața pe munte”, explică rolul momâilor montaniardul Dinu Mititeanu, președinte de onoare al Secției Universitare Cluj a Clubului Alpin Român și totodată decan de vârstă al acesteia. Pentru ciobani, momâile nu erau doar semne de orientare pe creastă pe timp de ceață, ci și un fel de „marcaje” spre izvoare.

Cu timpul, turiștii au fost și ei interesați de munte. În actualul spațiu românesc, turiștii au început să meargă la munte de pe la sfârșitul secolului al XIX-lea, arată clujeanul. Prima cabană ridicată pe teritoriul de azi al României a fost cabana Negoiu, în anul 1881. Construită de sașii din Asociația Carpatină Transilvană (SKV – Siebenbürgische Karpaten Verein), prima cabană Negoiu a fost înlocuită apoi de alte construcții ridicate pe același loc. Interesul oamenilor pentru munte a crescut, așa că pe la sfârșitul secolului au fost construite tot mai multe cabane, ca de exemplu pe Vârful Omu sau pe Postăvaru.

Când turiștii au început să cutreiere munții, au făcut la rândul lor momâi care să îi ajute pe traseele nemarcate. În prezent, în România există 12 semne oficiale pentru traseele turistice marcate, explică Dinu Mititeanu. Marcajele turistice oficiale sunt banda, triunghiul, crucea și bulina, în culorile roșu, galben sau albastru, înconjurate de o margine albă.

Continuarea pe Yahoo News

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.