Presa sârbă, servilă și impregnată de știri false
Organizația Reporteri fără frontiere a postat un raport din care reiese că mass-media din Serbia sunt prada ştirilor false care sunt răspândite, culmea, chiar de branduri susţinute de guvern şi care fac jocul senzaţionalismului.
Pe de o parte, jurnaliştii care nu intra în trend sunt supuşi presiunilor şi atacurilor, pe de altă parte, Curtea Supremă a ţării a dispus reluarea audierilor în cazul jurnalistului Slavko Ćuruvija, ucis în 1999 de poliţia secretă a lui Milosevic.
Iată un tablou general în care propaganda a dus la o campanie electorală viciata, cu câştigător aproape anunţat, într-un stat care candidează la accederea în UE din 2012 şi nu pare nici măcar să păstreze aparente de libertate a mass-media.
De partea cealaltă, presa se dovedeşte în mare parte suficient de servila încât să urmărească agenda prezidenţială, nu comentează criticile, nu spune aproape nimic despre politica duplicitară de a negocia pe de o parte pentru intrarea în UE şi pe de altă parte de strângerea legăturilor cu Rusia şi China.
Este ceea ce observatorii internaţionali numesc industrie a populismului, care a ajuns să-i determine chiar pe cetăţeni să se autocenzureze şi să creadă că nu este tocmai bine să spună ce gândesc, iar asta se resimte şi în presă.
După ce au studiat timp de nouă ani mass-media sârbe, organizaţiile non-guvernamentale au concluzionat că mijloacele de informare cu acoperire naţională din statul balcanic s-au transformat în mijloace de propagandă pentru putere şi.
Orice asemănări cu o parte a mass-media din România sunt complet neîntâmplătoare.