Președintele Traian Băsescu, la Consiliul European: 40% din populația României se află în risc de sărăcie

Şeful statului, Traian Băsescu, a precizat vineri, prerogativele noului buget al Uniunii Europene pentru 2014-2020, adoptat joi noapte.

„Este pentru prima dată când banii care rămân de la programele neimplementate vor merge pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor. Banii care rămân de la programe neimplementate sau care nu vor fi anjajaţi, 2 miliarde, vor fi cheltuiţi în 2014-2015 tot pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor. Nu exclud posibilitatea ca pentru statele care nu au capacitatea să prezinte un plan corespunzător, banii să fie redistribuiţi. Banii trebuie cheltuiţi pentru tineri. În ceea ce ne priveşte, se vor îndrepta în trei zone: regiune Sud-Muntenia, Centru şi Sud-Est, unde şomajul este peste 25% în rândul tinerilor cu vârsta între 15 şi 24 de ani”, a declarat Traian Băsescu.

CE a semnalat faptul că 40% din populația României se află în risc de sărăcie, iar capacitatea administrativă este foarte redusă, populația muncind mult, dar producând puțin, a spus şeful statului.

„Se constată şi că avem o productivitate a muncii foarte scăzută. Suntem într-un paradox. Muncim foarte mult, dar aveam aproape cea mai scăzută productivitate din UE. Stăm foarte multe ore la serviciu, dar n-avem productivitate. E un lucru pe care ni-l spune Comsia Europeană în baza rapoartelor. În risc de sărăcie se află 40% din populaţia României. Trebuie să fim atenţi să nu-i împingem în situaţia de sărăcie.. Comisia constată capacitate administrativă foarte redusă, printre cele mai reduse din UE, ceea ce remarca şi premierul Victor Ponta zilele trecute şi o competitivitate foarte redusă generată de stat”Liderii europeni au aprobat în noaptea de joi spre vineri bugetul UE pentru 2014-2020, care va permite finanţarea în special a măsurilor împotriva şomajului în rândul tinerilor”, a mai declarat președintele României.

Băsescu solicită Guvernului un program de reducere a şomajului în rândul tinerilor

Guvernul trebuie să realizeze un program de implementare a reducerii şomajului în rândul tinerilor, pe care să-l prezinte înainte de ianuarie 2014, a declarat, vineri, la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu.

„S-au alocat şase miliarde de euro pentru creare de locuri de muncă pentru tineri pentru exerciţiul 2014 – 2020. Astăzi s-a stabilit că aceşti şase miliarde de euro se vor cheltui în perioada 2014 – 2015. Sunt doi ani în care banii se vor cheltui. Dacă vă veţi uita în concluzii nu se spune ‘se pun la dispoziţie’, ci imperativ se precizează că trebuie cheltuiţi. România are alocate din cele şase miliarde 400 de milioane destinate persoanelor defavorizate, care vizează mediul rural, cât şi mediul urban. Deci Guvernul poate să dirijeze cele 400 de milioane de euro în doi ani către diminuarea şomajului în rândul tinerilor”, a spus Băsescu, la Bruxelles, după Consiliul European.

Potrivit acestuia, s-a mai stabilit că banii care rămân de la programe neimplementate sau cei care nu au fost angajaţi, ce se estimează că sunt circa două miliarde euro, vor fi cheltuiţi în acelaşi interval de timp, respectiv 2014 – 2015, cu aceeaşi destinaţie – reducerea şomajului în rândul tinerilor.

„Dacă socotelile noastre sunt corecte, păstrând o proporţie, ar trebui să ajungem la 470-500 de milioane de euro şi cu distribuirea acestor două miliarde. Fac o apreciere foarte prudentă. Comisia va face calculele în perioada următoare”, a spus şeful statului.

El a arătat în acest context că Guvernul trebuie să realizeze un program privind reducerea şomajului în rândul tinerilor.

„Având în vedere că aceşti bani trebuie cheltuiţi este foarte important ca guvernele naţionale să realizeze un plan, program de implementare a acestei priorităţi – reducerea şomajului în rândul tinerilor. Ceea ce înseamnă că la Comisie cu suficient timp înainte de ianuarie 2014 trebuie prezentat acest plan. Nimeni nu va da banii fără să existe un plan convingător. Asta vreau să se înţeleagă foarte bine şi nu exclud posibilitatea ca pentru statele care nu au capacitate să prezinte un plan corespunzător şi să utilizeze sumele alocate în cei doi ani banii să fie redistribuiţi, pentru că exact asta spune şi hotărârea Consiliului, din alte programe banii se redistribuie sau din programe nefinalizate”, a spus preşedintele Băsescu, subliniind că este pentru prima dată când banii trebuie cheltuiţi pentru tineri.

Băsescu, despre eşecul Nabucco: E o copilărie să spui că vrei în South Stream

România nu trebuie să se îndrepte către South Stream, după eșecul proiectului Nabucco, ținta fiind diversificarea aprovizionării, ci nu menținerea ei din aceeași sursă, a spus, vineri, de la Bruxelles, şeful statului.

„Am văzut idei de genul acum vrem și noi în South Stream, este o copilărie. Obiectivul României este să-și diversifice sursele de aprovizionare. Sunt partizanul calcului rece, să nu ne amăgim că am pierdut Nabucco și ne ducem la South Stream”, a spus Băsescu.

Acesta a adăugat că România trebuie să producă energie din propriile surse, iar pentru acest lucru este nevoie de o strategie complexă.

„România ar fi avut de câștigat dacă se făcea proiectul Nabucco. România trebuie să-și ia soarta energetică în mâini. Are resurse. Altfel vom rămâne dependenți energetic. Trebuie elaborată o strategie mult mai complexă”, a mai spus președintele.

„România îşi va redefini politica energetică” , a anunţat  Traian Băsescu. El le-a spus liderilor europeni că regretă faptul că Nabucco, un proiect exclusiv al unor ţări din Uniune, a eşuat pentru că nu a fost suficient susţinut de europeni.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat vineri la Bruxelles că a informat Consiliul European că România îşi va redefini politica energetică, punctând că ţara noastră are obligaţia să accelereze procesele de evaluare şi să treacă la exploatarea gazelor de şist.

„Bineînţeles, am informat Consiliul European că România îşi va redefini politica energetică plecând de la propriile sale resurse şi fără a aştepta aprobarea nimănui. Fără a intra în detalii, vă pot spune că opţiunea mea este acum, fără niciun fel de dubiu: România are obligaţia să accelereze procesele de evaluare şi să treacă la exploatarea gazelor de şist, de asemenea, evaluare şi să treacă la exploatarea gazelor şi a ţiţeiului deja confirmate în Marea Neagră”, a preşedintele României,la finalul Consiliului European, menţionând că a ridicat problema „ratării” proiectului Nabucco în cadrul reuniunii.

Potrivit preşedintelui, dacă România va fi decisivă în acţiunea guvernamentală, vor fi gaze cu cel puţin 50% mai ieftine, prin exploatarea gazelor de şist, înainte de data la care ar fi fost gata proiectul Nabucco.

De aceeaşi părere este şi Victor Ponta. România își poate construi o strategie bazată pe propriile resurse energetice, potrivit premierului.

„Proiectul Nabucco, știam de mai mult timp că nu va câștiga în fața alternativei din sud. Mă bucur că președintele vede la fel, șansa României este să se bazeze pe propriile resurse. Dacă s-ar fi făcut Nabucco ar fi durat 4-5 ani. E important că România are o politică destul de clară privind folosirea propriilor resurse”, a spus Victor Ponta.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.