Prietenii României – Eliane Dambre

Foarte puţini sunt artiştii care ne-au vizitat ţara şi care să rămână atât de ataşaţi României şi valorilor sale muzicale asemeni vedetei muzicii uşoare din Elveţia, Eliane Dambre.

Au trecut cinci decenii de când o adolescenta plină de talent a reprezentat Ţara Cantoanelor la ediţia 1971 a Festivalului internaţional “Cerbul de aur” de la Braşov. A cântat melodia lui George Grigoriu “E vârsta întrebărilor”, cucerind simpatia tuturor prin muzicalitate şi prin prospeţimea interpretării.

A cunoscut atunci numeroşi compozitori şi interpreţi din ţara noastră, a plecat sub braţ cu impresionantul caiet conţinând peste o sută de cântece româneşti reprezentative şi din acea clipă a devenit o autentică ambasadoare a muzicii uşoare româneşti în întreaga lume.

Dincolo de faptul că a interpretat melodia lui George Grigoriu în toate apariţiile sale TV din Elveţia, Franţa şi Belgia, a difuzat în acestea secvenţe de la “Cerbul de aur”, făcând cunoscut festivalul braşovean şi creaţiile noastre de gen, cu specificul lor.

Eliane Dambre a fost de altfel invitată de TVR la aniversarea la Bucureşti a 40 de ani de la prima ediţie a festivalului braşovean (care a avut loc după cum se ştie în 1968), pentru că apoi să fie aproape nelipsită din juriul singurului festival internaţional de muzică uşoară cu desfăşurare permanentă de la noi, dedicat, întâmplător, tocmai lui George Grigoriu, cel căruia îi cântase un şlagăr la primul ei contact cu ţara noastră. Şi tot aici, la Brăila, a adus o serie de artişti elveţieni foarte talentaţi, pe care i-a apropiat de asemenea de muzica noastră uşoară, marea ei pasiune – dar despre asta în rândurile următoare.

Pe numele real Eliane Saint, a adoptat pseudonimul Dambre, sub care a cunoscut atâtea succese. S-a născut într-o comună din cantonul Fribourg, la Lovens, şi a crescut într-o familie numeroasă, cu nu mai puţin de opt surori şi frati, descoperind de mică că a fost dăruită de Dumnezeu cu o voce superbă.

 

Idolul său: Edith Piaf. În 1970 semnează primul contract, ca solistă a grupului Les Pyranhas, ce avea în repertoriu şlagăre frantuzeşti şi anglo-saxone, stilul modern al formaţiei umplând până la refuz săli de peste o mie de locuri.

Cu ocazia unui concert cu Les Pyranhas la Geneva este remarcată de Janry Varnel de la Radio Suisse Romande, care a prezentat-o lui Roland Jay şi imediat Eliane Dambre este angajată de acesta pentru tele-filmul “Faites-la-chanter”, în care lanseză împreună cu Thierry Fervant cântecul “Les yeux verts”, piesă pe care a interpretat-o şi la Braşov.

Semnează un contract cu casa de discuri Évasion, “Les yeux verts” devenind marele hit al verii respective, drept care Eliane Dambre este desemnată să reprezinte Elveţia la câteva mari festivaluri internaţionale în România, Japonia (festivalul Yamaha, la Tokyo), Belgia (la Spa), Bulgaria (“Orfeul de aur”, cu concurenţi din 30 de ţări), Portugalia (festivalul “Figaro da Fos” la Estoril). La acesta din urmă a fost invitată în recital alături de marea cântăreaţă italiană Milva, alături de care a întreprins apoi un lung turneu. Atât la Braşov, cât şi la “Orfeul de aur” a cântat alături de marii artişti Charles Trenet şi Dalida; Trenet, monstru sacru al cântecului francez, i-a dat sfaturi excelente pentru cariera sa, Eliane Dambre fiind atunci foarte tânără. Din acel moment cariera ei înregistrează un salt spetaculos, cu trei noi discuri, apariţii Radio şi TV în Elveţia şi în străinătate. Două din aceste emisiuni de televiziune au impus-o şi ca o amfitrioană TV plină de farmec şi umor. Astfel, în cea intitulată “Roman d’août”, de la TV Suisse Romande, l-a avut drept partener timp de 15 zile pe Christian Defaye, oferind în fiecare seară una din melodiile sale. Iar în programul “Une journée au comptoir” de la Lausanne a fost o amfitrioană remarcată alături de Eric Lehman, într-o populară emisiune în direct.

În 1974 se mută la Paris, unde îşi va desfăşura activitatea artistică până în 1986. Aici lucreaza un timp la SACEM, organismul de gestiune a drepturilor de autor şi conexe, se perfecţionează cu profesorul de canto Hamilton, dar mai ales este cooptată în echipa lui Georges Chatelain de la cel mai important studio de înregistrări din Paris, frecventat de toate vedetele, CBE, şi semnează un contract cu celebra casa de discuri RCA.

Lansează trei noi discuri, iar cu melodia “Un enfant sur les genoux” câştigă Marele Premiu de Interpretare “L’Ours d’Or” (Ursul de aur) la festivalul de la St. Gall (Elveţia).

Discul cu acest cântec s-a vândut într-un tiraj impresionant şi nu este deloc de mirare, fiind scris de un cuplu celebru de autori, Claude Morgan şi Vline Buggy.

Acesta din urmă a compus melodia triumfătoare la Eurovision 1974, precum şi şlagărul mondial “El Bimbo” (2 milioane de discuri vândute) şi multe alte piese de succes, fiind şi ulterior un colaborator apropiat al lui Eliane Dambre.

Eliane reprezintă Elveţia la un alt mare festival internaţional, la Palma de Majorca, în Spania, după care, graţie audienţei remarcabile, imprimă un cântec în limba spaniolă, “Primavera”, şi susţine un lung turneu.

Cu această ocazie, tatăl celebrei cântăreţe de origine greacă Vicky Leandros i-a propus să fie producătorul ei în spaţiul german. Mai bine de doi ani strabate lumea alături de Demis Roussos.

Ascensiunea prietenei muzicii uşoare româneşti (fiindcă în multe din apariţiile sale a cântat şi “E vârsta întrebărilor”, piesa lui George Grigoriu!) a continuat, semnând un contract cu celebra casa de discuri EMI-Pathé Marconi, realizând pentru aceasta două discuri produse de Laurent Rossi, fiul celebrului Tino Rossi. Îşi promovează aceste discuri în cele mai urmărite emisiuni TV şi Radio, la RTL, Europe 1, Monte-Carlo, Grenoble, Lille, la invitaţia unor realizatori notorii, cum ar fi Danièle Gilbert sau Philippe Bouvard. În toţi aceşti ani a colaborat cu compozitori şi orchestratori importanţi, cum ar fi Alain Morisod (a fost şi el la “Cerbul de aur” la una din primele ediţii), Gabriel Yared, Pépé Lienard, Jean-Claude Petit.

În 1986 revine împreună cu familia în Elveţia, direcţionându-şi atenţia spre încurajarea tinerelor talente.

Înregistrează o serie de discuri demo în studio, lucrează cu compozitori şi textieri cunoscuţi, se întâlneşte cu tineri artişti, organizează spectacole cu asociaţia “La peña del sol”, pe care a infiinţat-o.

Un concert aparte a fost cel intitulat “La misa criolla”, găzduit de biserica Nôtre Dame de la Lausanne, care a avut un scop caritabil şi a fost susţinut de celebrul grup argentinian Opus Quatro şi de corul Choralys Plus în 1999.

Din acest moment se dedică cu toate forţele descoperirii şi protejării tinerilor artişti înzestraţi, pentru promovarea cărora înfiinţează editura muzicală Music 2000 Publishing.

Mai mult, îşi pune propria casă, cu generozitate (firesc până la un punct, însuşi fiul său fiind un talentat muzician), amenajând un “home studio” pus la dispoziţia tinerilor artişti, pentru a-i ajuta să lucreze şi să-şi înregistreze compoziţiile şi chiar să editeze CD-uri, conştientă de lipsa de posibilităţi materiale a acestora.

Ca o continuare firească, a deschis în 2001 la Nyon “Les Ateliers du Funambule” – primul spaţiu de formare din Elveţia Romandă (de limba franceză) pentru tinerii compozitori, textieri şi interpreţi de muzică uşoară, “naş” fiind reputatul cântăreţ Michel Fugain.

Este de fapt un centru muzical destinat tinerilor artişti, unde aceştia să-şi poată construi propriul univers muzical, un mic conservator consolidat prin crearea Asociaţiei Culturale Caja 2001, cu scop non-lucrativ şi de utilitate publică, asociaţie ce funcţionează prin donaţii private şi publice, ca şi prin cotizaţiilor membrilor.

Câteva sute de elevi au fost pregătiţi la aceste “ateliere”, dintre ei peste 30 au îmbrăţisat o carieră profesionistă.

Este marele pariu de suflet al artistei, care şi-a pus în slujba proiectului toată energia şi timpul, fiind în egală măsură profesoară alături de directorul artistic Nicolas Hafner, absolvent al Conservatorului din Geneva, compozitor, muzicolog şi instrumentist (pian, vioară, orgă).

În afara cursurilor obişnuite (canto, muzică, dans, exprimare scenică), “Atelierele” posedă şi o sală de spectacole, un teatru unde periodic au loc concerte în care în prima parte a recitalului unui artist consacrat evoluează elevi ai şcolii.

Am insistat pe de o parte fiindcă o asemenea iniţiativă n-ar fi rea deloc şi la noi, iar pe de alta fiindcă, n-o să vă vină să credeţi, Eliane Dambre oferă elevilor, la cursuri, melodii româneşti cu text în limba franceză şi chiar română, preferata acestora fiind “Amurgul” de George Grigoriu!

La ”Cerbul de aur” a cântat melodia lui George Grigoriu în limba franceză, sub titlul ”Au vent leger”, pe care a interpretat-o şi în 2008 într-un studio al TVR într-o emisiune moderată de Horia Moculescu cu ocazia aniversării a patru decenii de la prima ediţie a festivalului.

S-a aflat atunci în studio şi solista Jyaleen, care a reprezentat Elveţia la ”Cerb” şi pe care Eliane Dambre a adus-o la Braşov în calitate de manager. Un adevărat best-seller în ţările de limbă franceză a fost albumul său ”best of”, intitulat ”Mes plus belles chansons”, iar în Ţara Cantoanelor s-a bucurat de o frumoasă primire CD-ul reunind cele mai cunoscute realizări ale şcolii sale de muzică de la Nyon, ”Best of des Funambules”, la care semnează direcţia artistică.

La festivalul internaţional de muzică uşoară ”George Grigoriu” de la Brăila, care a înregistrat un mare câştig valoric prin invitarea ei în juriul internaţional, unde sperăm s-o revedem, a recomandat o serie de foarte buni artişti din Elveţia, unii intrând în palmares: duetul Aliose (Trofeul festivalului), Melanie Rene (premiul I), duetul Sophie de Quay (cu o frumoasă carieră internaţională, care l-a readus de câteva ori în ţara noastră), Laura Sensi, Angie Ott, Amelie Daniel.

Pe lângă numeroasele sale activităţi şi proiecte artistice, Eliane Dambre se ocupă din 2014 de cariera talentatului naist Michel Tirabosco, un mare admirator al lui Gheorghe Zamfir, cu care ar fi fericit să poată colabora într-o bună zi.

Aşadar, de cinci decenii Eliane Dambre este o mare prietenă a muzicii uşoare româneşti. Adolescenta care cucerea publicul cu şarmul său la Braşov în 1971, la “Cerbul de aur”, este astăzi un nume respectat în întreg spaţiul artistic francofon şi nu numai.

Organizatorii Festivalului internaţional de muzică uşoară “George Grigoriu” de la Brăila au fost, din acest punct de vedere, mai mult decât inspiraţi invitând-o în juriul concursului.

Aici a legat prietenii trainice cu Horia Moculescu, Marius Ţeicu, Andreea Andrei, Ionel Tudor şi a recomandat câţiva finalişti elveţieni intraţi chiar în palmaresul festivalului, semn că “Les Ateliers du Funambule” a dat absolventi de marcă.

Între aceştia: duetul mixt Aliose (Trofeul festivalului în 2013), ……..(premiul I), duetul mixt Sophie de Quay,…….. Să sperăm că o vom reintâlni pe Eliane Dambre la ediţia 2023 a tradiţionalului festival “George Grigoriu” de la Brăila, când ne va povesti cum mai cântă elevii ei muzică uşoară românească!

 Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.