Prima ediție a Conferinței ”Sisteme de pensii în schimbare: răspunsuri la crizele demografice și economice”​

Sala de Conferințe a Institutului Național de Statistică a găzduit ieri, 17 martie 2025 prima ediție a Conferinței ”Sisteme de Pensii în Schimbare: Răspunsuri la Crizele Demografice și Economice” un eveniment organizat de Asociația Institutul Român de Îmbătrânire Activă (Membru Fondator Alexandra Dobre) și de Avocat Costel G​îlcă – Conferinţe de Dreptul Muncii.

Deschiderea oficială a acestui eveniment de referință dedicat dezbaterii provocărilor fundamentale și identificării soluțiilor pentru viitorul pensiilor din România a fost marcată de Avocat Costel G​îlcă şi Dr.​ Alexandra Dobre, Daniel Baciu, Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Liana Tudorache, Prodecan al Colegiului Consilierilor Juridici București, Bogdan Hossu – Președinte Confederația Națională​ Sindicală „Cartel Alfa”, Luciana Cănilă, Președinta Federației Naționale a Pensionarilor din România.

La cel mai important și amplu eveniment dedicat sistemului de pensii – pensii publice, pensii private, pensii facultative și pensii neintegrate participă specialiști, experți din domeniul juridic, economic și social, decidenți politici, reprezentanți ai mediului academic, reprezentanţi mass-media și parteneri sociali, dar și membri ai Asociației Institutul Român de Îmbătrânire Activă, o organizație nonguvernamentală înfiinţată în 2020 şi care numără în prezent peste 30.000 de membri.

Cu un concept care prezintă pentru prima dată în România pensiile în integralitatea lor, conferința se bucură de nivelul științific foarte înalt al prezentărilor și aduce un plus de valoare pentru toți participanții. Această dezbatere esențială despre viitorul sistemelor de pensii din România va oferi cu siguranță o platformă deschisă pentru schimbul de idei, implementarea și identificarea de soluții concrete privint acest subiect atât de important şi actual.

În cadrul evenimentului au fost oferite publicului volumele „Istoria dreptului muncii român”, autor Costel G​​îlcă, „Orașe care inspiră”, autor Dr. Alexandra Dobre și ediția a 18-a a „Codul muncii adnotat” – ediția XVIII, îngrijită de Av. Costel G​​îlcă și actualizată la 19 ianuarie 2025.

Avocat Costel G​îlcă – Conferinţe de Dreptul Muncii: Vă mulţumim dumneavoastră, publicului, seniorilor şi invitaţilor noştri speciali pentru prezenţa la această conferinţă pe care am iniţiat-o şi am organizat-o împreună cu Alexandra Dobre. Un eveniment al cărui concept prezintă şi explică pentru prima dată în România Sistemul de Pensii în intergraliatea lui. Trebuie să ştiţi că în realitate, arhitectura sistemului de pensii este mult mai complicată, de aceea m-am gândit ca eu, Costel Gâlcă, avocat, specializat în Dreptul Muncii să organizez o conferinţă pe această temă.  Aşa încât, împreună cu Alexandra Dobre am reuşit să realizăm acest minunat eveniment care are ca invitaţi oameni frumoşi, profesionişti şi specialişti de prestigiu din dorinţa de a vă transmite idei şi informaţii pe parcursul unei zile întregi în care vă veţi întâlni cu mari specialişti în problematica sistemului de pensii şi la finalul căreia să plecăm de aici cu idei, cunoştinţe, răspunsuri la întrebări şi impresii frumoase. Le multumesc pentru colaborare şi multumesc Colegiului Consilierilor Juridici București pentru susţinerea acordată”.

Alexandra Dobre, membru fondator Asociația Institutul Român de Îmbătrânire: ”Astăzi, ne aflăm într-un moment-cheie al unei dezbateri esențiale pentru viitorul României: reforma sistemului de pensii într-un context de criză demografică profundă. Îmbătrânirea populației nu mai este o prognoză îndepărtată, ci o realitate cu impact direct asupra sustenabilității economice, a echilibrului dintre generații și a calității vieții seniorilor. În fața acestui context, avem două opțiuni: fie să privim îmbătrânirea ca pe o povară, fie să o transformăm într-o oportunitate. Alegerea este a noastră, iar soluția stă în promovarea îmbătrânirii active – un concept care nu doar că prelungește viața profesională și implicarea socială a seniorilor, dar contribuie și la menținerea unui sistem de pensii echitabil și sustenabil. Reforma pensiilor nu poate fi separată de realitățile demografice. Într-o Românie în care raportul dintre populația activă și pensionari se modifică accelerat, avem nevoie de politici care să încurajeze munca la vârste înaintate, digitalizarea accesului la servicii pentru seniori și integrarea acestora în economie prin forme flexibile de muncă. Discuția de astăzi despre pensiile speciale, despre echitate și sustenabilitate, trebuie să fie plasată în acest context mai larg. Nu ne dorim soluții pe termen scurt, ci reforme care să răspundă provocărilor viitorului, asigurând dreptate între generații și stabilitate economică. Este momentul să privim îmbătrânirea nu doar ca o statistică, ci ca o resursă strategică. Seniorii noștri au acumulat experiență, cunoștințe și competențe valoroase, iar sistemul de pensii trebuie să fie conceput în așa fel încât să sprijine această tranziție către o societate a longevității active. Mulțumesc tuturor celor care au ales să contribuie la această dezbatere crucial și sunt convinsă că ideile, soluțiile  și concluziile care se vor desprinde din această conferință ne vor ajuta să conturăm un sistem de pensii mai echitabil, mai sustenabil și mai pregătit pentru viitor. Vă invit să construim împreună soluții pentru o Românie care îmbătrânește activ și responsabil!”.

Daniel Baciu, Președinte Casa Națională de Pensii Publice: ”Instituţia pe care o reprezint are misiune de a repreyenta sistemul public de pensii, dar şi cel de accidente de muncă şi boli profesionale, acordăm personelor asigurate pensii şi prestaţii de asigurări sociale, precum şi asigurarea de servicii publice bazate pe transparenţă, legalitate şi eificienţă, aplicarea politicilor şi strategiilor ale Ministerului Muncii. Sistemul public de pensii este într-o continuă schimbare şi  o amplă reformă; tendinţa în Europa este aceea de schimbare a sistemelor de securitate socială, iar Romania, fiind parte inte​g​rantă a UE aplică sisteme de pensii şi condiţiile de eligibiliate sunt mult mai stricte:  vârsta de pensionare trebuie corelată cu speranţa de viaţă pentru a asigura sustenabilitatea pe termen mediu şi lunPrin noua lege a pensiilor am încercat să oferim condiţii bune refle​c​tate în cuantumul pensiilor cu stagii de pensionare superioare. Media din UE a acestora este de la 40 de ani sus. Avem ca obiectiv recalcularea tuturor pensiilor în plată la data intrării în vigoare a noii legi a pensiilor, dorind să încurajăm munca şi, implicit contributivitatea. Conform statiscilor CNPP, îndemnizaţia socială pe fiecare lună – aveam 1 milion de beneficiari, acum avem 800.000 şi tendinţa este de scădere. Trebuie să facem această corelare între cei doi indicatori – speranţa de viaţă și vârsta de pensionare care la noi este mai mică faţă de celelte ţări UE – 65 de ani la bărbaţi, faţă de aproximativ 62,4 ani la femei. Avem o creştere etapizată până în anul 2030, când vârsta de pensionare va fi egală. Până acum am realizat prima parte a Reformei Pensiilor prin recalcularea acestora, apoi implementarea unui modul de calcul a pensiilor din data de 1 septembrie pentru cei nou intraţi în sistem şi mai avem partea de recalculări în baza legii 360 / 2023. Mana cerească pentru noi a fost PNNR: pentru toată această reformă  am avut alocată suma de 81,1 milionae euro pentru două componente, Investitia 9 (partea legislativă) si Investitia 10 (digitalizare, eficienţă operaţională şi servicii electronice avanasate). În 2026 totul se va schimba radical. Avem termen de implementare a tuturor reformelor, iar depunnerea dosarului de pensie se va putea face online de către oricine are minime cunoştinţe digitale. Lucrăm intens pe toate palierele atât la nivelul CNPP, dar şi la cel al caselor de pensie teritoriale, mai ales pentru persoanele asigurate, beneficiar​i ai sistemului public de pensii; vom general si un simulator pentru viitoarele pensii pentru a oferi predicitibiltate celui care opteayă pentru ieşirea la pensie”.

Liana Aurelia TudoracheProdecan Colegiul Consilierilor Juridici București: ”Îmi exprim aprecierea față de această inițiativă cu un subiect de importanță capitală care abordează una dintre cele mai stringente provocări ale vremurilor noastre: sustenabilitatea sistemelor de pensii în contextul schimbărilor demografice şi economice. Contribuţia fiecărui partener este la fel de importantă, iar dialogul instituţional reprezintă fundamentul unei soluţii viabile şi de lungă durată. Avem convingerea că viitorul sistem de pensii depinde de un efort conjugat de o viziune pe termen lung şi soluţii bine fundamentate juridic, economic şi social pe termen mediu şi lung. Incertitudinea şi schimbările profunde ne obligă să regândim structurile tradiţionale ale statutului social şi anume, îmbătrânirea populaţiei, crizele economice succesive sau noile paradigme ale pieţei muncii. Sistemul de pensii are nevoie de reforme f​u​ndamentale care să garanteze echilibrul dintre drepturile pensionarilor actuali şi sustenabilitatea viitoare. Vom colabora activ cu toate instituţiile relevante pentru a oferi siguranţă juridică tuturor contribuabililor şi beneficiarilor sistemului de pensii. Datele demografice ne oferă un tablou relevant: şi România se confruntă cu îmbătrânirea populaţiei, numărul persoanelor pensionate continuă să crească în timp ce baza de contribuabili activi se reduce semnificativ. De aceea trebuie să răspundem cu toţii la întrebarea: Cum putem menţine echilibrul între contribuţiile colectate şi beneficiile oferite fără a compromite solidaritatea între generaţii?”.

 

Bogdan Hossu – Președinte Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa”: ”Pilonul II de pensii este obligatoriu ca şi Pilonul I, adică nu este optional; fiind sensibil la crizele economice, nu numai la numărul de contribuabili, practic s-a mers pe acest sistem public de pensii care este un cumul între cele două mecanisme. În România multă lume este preocupată de fondurile de investiţii… Pilonul II are însă ca scop principal crearea resurselor financiare pentru ca persoana respectivă să aibă un complement la sistemul de pensii publice, astfel încât în perioada în care şi-a terminat activitatea propriu-zisă să poată avea un venit suficient care să permită continuarea unei vieţi decente. Practic, în legea actuală este prevăzut în mod expres că persoanele care contribuie la Pilonul II de pensii li se reduce calculul de la Pilonul I proporţional trasferului valoric la total – sumă care fost strânsă. Problemele care apar sunt de natură socială şi mai ales ţin cont de inflaţia care apare pe termen lung, fprp a uita  de cheltuielile sociale – pensii, sănătate, îndemnizaţii pentru copii şi alte sisteme de asistenţă socială. Din păcate asigurarea unei vieţi decente, asigurarea unui venit consttnt, predictibil şi stabil în contextul pensionării nu este în totalitate asigurată şi garantată, aşa cum ar trebui. Sperăm să existe o politică socială mult mai activă şi mai responsabilă din partea decidenţilor faţă de problema pensiilor – o componentă majoră pentru stabilitatea socio-economică şi care poate fi rezolvată dacă exită interes şi bunăvoinţă”.

Luciana Cănilă – Președinte Federația Națională a Pensionarilor din România: “Salut iniţiativa organizării unor astfel de dezbateri care abordează acest subiect atât de important, oportun şi de actual. Reprezint pensionarii despre care aş putea să vorbesc foarte mult: despre problemele şi visele lor, traiul de zi cu zi, aspiraţiile şi dorinţele de mai bine, de o viaţă demnă, aşa cum merită. Vorbesc în numele celor peste 60 de organizaţii de pensionari din Bucureşti şi din ţară, cu zeci de mii de membri ale căror probleme sunt pe măsură şi pe care sper să le dezbatem şi să le discutăm şi de ce​ nu, să le găsim rezolvarea”.

 

Iată programul complet al conferinței ai cărei moderatori și speakeri sunt Dr. Alexandra Dobre – membru fondator Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă și Av. Costel G​âlcă – Conferințe de dreptul muncii, Avocat la Barou București:

  • Panel I: ”Sistemul privat de pensii”

Invitați sunt Sergiu Manea – Președinte Executiv BCR, Av. Mihăiță Bubatu – Președinte Casa de Asigurări a Avocaților din România, Av. Monica Marinescu (Italia) – Studio Legale, Av. Cornelia Lalu – Consilier Consiliul Baroului București, Av. Luisiana Dobrinescu – Partener Dobrinescu & Dobrev

  • Panel II: Pensiile <Speciale>: echitate sau privilegiu”

Invitați sunt Judecător Alma Ciornei – Președinte Secția a VIII-a pentru litigii de muncă și asigurări sociale Tribunalul București și Col. (r) Monica Caloianu – Vicepreședinte Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate.

  • Panel III: ”Sistemul public de pensii: sustenabilitate și reziliență într-o societate în schimbare”

Invitați sunt Prof. Univ. Dr Dan Țop, Judecător Alma Ciornei, Președinta Secției a VIII-a pentru litigii de muncă și asigurări sociale Tribunalul București, Prof. Univ. Dr. Magda Volonciu, Marilena Balabuti, Director HR Curtea de Conturi a României, Dr. Marius Mihălăchioiu – Asistent judiciar Tribunalul Dâmbovița, Av. Dr. Dragoș Brezeanu, Av. Anca Burghelea, Av. Cristian Toma și Av. Bianca Mircea.

Parteneri: Institutul Național de Statistică, ASERTIVO – Servicii Premium pentru Seniori, AFFINITY – Life Care, Colegiul Consilierilor Juridici București

Biroul de Presă

Asociaţia Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.