Primărița Firea, despre reorganizarea activității din cadrul societăților deținute de PMB

Primarul general Gabriela Firea a estimat că în cadrul societăților comerciale pe acțiuni deținute de Municipalitate, care ar urma să desfășoare activități în domeniul serviciilor publice, ar putea lucra aproximativ 5.000 de persoane, printre care se vor număra și actualii salariați ai regiilor, administrațiilor, precum și parte din aparatul de lucru al primarului general.

 „Din punctul meu de vedere, cred că la prima ședință de Consiliul General, după cea din luna februarie, când se va aproba acordul de principiu, vom putea să venim cu o estimare, atât în ceea ce privește conducerea fiecărei societăți comerciale pe acțiuni, de asemenea, tipul de investiții și numărul de angajați. În orice caz, va fi o majorare, deci nu vor fi șomeri în București din cauza acestei reorganizări administrative. Consider că, să spunem, în doi ani de zile, vom avea 5.000 de locuri de muncă pentru bucureșteni. A fost una dintre promisiunile mele în campania electorală, să creez locuri de muncă, ceea ce am și început să fac”, a precizat Gabriela Firea, într-un interviu acordat AGERPRES care va fi difuzat sâmbătă.

Ea a respins acuzațiile privind transformarea Capitalei în SRL, adăugând că, potrivit estimărilor, activitatea acestor societăți va determina reducerea cu 25% a efortului de la bugetul local.

„În primul rând, Consiliul General nu va aproba și dezbate niște SRL-uri, ci niște societăți comerciale pe acțiuni, sută la sută ale Municipalității (…). Deci, nu avem cum să transformăm în SRL-uri Capitala. Cred că acestea sunt mai degrabă declarații politice sau poate sunt afirmații ale unor persoane care nu înțeleg foarte bine acest fenomen, nu înțeleg faptul că legislația permite și chiar încurajează înființarea acestor entități economice, care sunt mult mai aproape de cetățean și care aduc o reducere a bugetului, o calitate a serviciilor publice și, de asemenea, tarife mai mici. Noi am făcut o evaluare și am ajuns la concluzia că s-ar putea face reduceri de la buget de circa 20-25%, iar din acești bani putem să avem acțiuni în alte domenii, cum ar fi și domeniul social. Deci, practic am face o mare economie la buget. De asemenea, am crea noi locuri de muncă, pentru că vor fi angajați actualii salariați ai regiilor și administrațiilor și parte din aparatul de lucru al primarului general, dar cu siguranță va mai fi nevoie de specialiști pe anumite domenii. Deci, noi venim să creăm locuri de muncă, nu să trimitem în șomaj bucureșteni”, a precizat edilul general.

Gabriela Firea a susținut că societățile vor fi „mult mai aproape” de cetățeni și de nevoile lor, adăugând că este o practică europeană ca Unitățile Administrativ Teritoriale, respectând legislația, să înființeze astfel de entități.

”În mai bine de jumătate de an de când sunt primar general al Capitalei, am evaluat toate serviciile publice din București. Din nefericire suntem cu toții nemulțumiți, și nu de acum, ci de ani de zile, de ceea ce se întâmplă în Capitală. Avem un buget considerat mare, aproape un miliard de euro, dar el nu se vede în calitatea serviciilor și în felul în care trăiesc bucureștenii, tocmai pentru că acest buget foarte mare — din punctul meu de vedere — nu a fost folosit eficient, în beneficiul cetățenilor. Practic, au fost câteva companii private abonate la acest mare buget de-a lungul anilor, nu au avut posibilitatea mai mulți antreprenori să lucreze pentru primărie, deci pentru bucureșteni. Din punctul multora de vedere, modalitățile de selecție nu au fost tocmai transparente, de vreme ce aceleași firme câștigau ani de zile aceste licitații. Propunerea mea este aceea — și îi rog pe bucureșteni să mă înțeleagă, acest model fiind brevetat în alte capitale europene care arată extraordinar — să schimbăm modul de lucru, iar regiile și administrațiile care sunt în acest moment în subordinea Consiliului General să se transforme în societăți comerciale pe acțiuni, sută la sută ale municipalității, deci ale bucureștenilor, care să presteze servicii de calitate, la un preț mult mai mic, astfel încât și bucureștenii să plătească mai puțin și pentru iluminatul public, și pentru parcări, și pentru canalizare, și pentru apă, și pentru toate celelalte servicii — de salubritate, de curățenie, de mediu. Prețul să fie mai mic și calitatea mult mai mare”, a punctat ea.

Firea a subliniat că societățile comerciale vor fi supuse controlului Curții de Conturi, deoarece ele vor fi finanțate potrivit legii 215 a Administrației Publice Locale, și se vor afla în subordinea Consiliului General.

Citește pe AGERPRES și:

* Gabriela Firea: Nu intenționăm sub nicio formă să achiziționăm autoturisme care s-ar preta activității de taximetrie

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.