Prin Ochii Inimii
Ce este dragostea și ce facem cu ea atunci când apare în jurul perioadei fragede din viață unui om, adolescența?
Îndrăgostirea este prima fază a iubirii, adică abordarea psihologică progresivă între doi parteneri. Este un moment foarte intens atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic, cu câteva semnale caracteristice: inima care bate foarte tare, gânduri centrate pe persoana iubită, căutarea apropierii fizice etc.
Adolescența poate fi considerată etapa vieții tipică perioadei de îndrăgostire, mai degrabă decât dragostea în sine. Acest lucru se datorează în principal faptului că adolescentul abordează pentru prima dată acest tip de emoții.
Dar până la urmă, ce este dragostea?
Dragostea și îndrăgostirea sunt emoții care solicită o implicare totală la orice vârstă, dar în perioada adolescenței este o sarcină evolutivă. Pentru a putea vorbi și simți dragostea, psihologii spun că este necesară coexistența a trei componente: intimitatea (factorul emoțional), pasiunea (factorul motivațional) și angajamentul (factorul cognitiv).
Iubirea în această etapă a vieții este atotcuprinzătoare, atât de mult încât devine o emoție greu de gestionat. Totuși poate fi o iubire reală sau una care se sfârșește într-o tragedie. De asta, adolescenții trebuie să înțeleagă diferența dintre dragoste și dorință.
Primele relații pe care adolescenții le experimentează de obicei se numesc „dragoste de cățeluș”. Atracția față de cealaltă persoană este pur fizică. Există entuziasm și energie în relație, dar sentimentele sunt superficiale și nu profunde. Este o relație care se bazează pur pe sentimente.
Dorința sau pofta este un răspuns normal pe care oamenii îl experimentează, inclusiv adolescenții, dar nu este dragoste. Mulți adolescenți și chiar adulți le confundă pe cele două. Dorința se bazează doar pe atracția fizică, în timp ce iubirea este mult mai profundă și implică grija pentru cealaltă persoană.
Relația dintre doi adolescenți poate începe că urmare a atracției fizice, dar dragostea adevărată depășește pofta și atracția fizică. Nu se bazează pe sentimente, ci pe angajament și pe o decizie.
Dragostea adevărată necesită un anumit nivel de maturitate. Este ușor să fii atras de cineva. De asemenea, este ușor să te întâlnești cu cineva de care îți place foarte mult. Acest lucru poate duce la sentimente de dragoste, dar dragostea adevărată vine doar atunci când ești dispus să treci testului timpului, chiar și atunci când lucrurile se complică.
Când ești cu adevărat îndrăgostit, nu poți fi prea exigent sau gelos și nici nu poți fugi ori de câte ori lucrurile devin grele. Totuși, cu puțin efort și multă dragoste poți construi o relație care să dureze mult timp.
În concluzie, dragostea specifică adolescenței este reală. Este pură și frumoasă. Poate uneori „cu năbădăi”, dar nu se uită niciodată. Relațiile dintre adolescenți pot avea provocări unice, dar cu un angajament și comunicare pot rezista testului timpului.
Rebecca Scalețchi Alexia
Consilier Juridic OADO