Programe speciale de Paşte la TVR

De Paşte, românii sunt invitaţi să urmărească documentare tematice, transmisiuni în direct, ediţii şi emisiuni speciale, astfel că, în perioada 3-6 mai, telespectatorii TVR 1 vor trăi atmosfera sfintei sărbători şi prin intermediul micului ecran. Toate programele speciale de Paşte vor putea fi văzute şi online, pe TVR+, parte dintre ele fiind preluate şi pe TVR HD sau TVRi.

În Vinerea Mare, de la ora 16.00, TVR 1 difuzează filmul biografic Viziunea – Viaţa lui Hildegard von Bigen, inspirat de viaţa măicuţei care a fost una dintre figurile emblematice ale Evului Mediu german. La 18.00 este programat documentarul Lumina Privegherii semnat de Elena Dinu, al cărui subiect este slujba Prohodului, iar de la 18.30 credincioşii ortodocşi pot urmări Prohodul, în transmisiune directă de la biserica Golia din Iaşi. Transmisiunea este preluată în simulcast şi pe TVRi.

Ziua de sâmbătă începe, la TVR 1, cu două ediţii ale emisiunii Zestrea românilor dedicate marii sărbători creştine, difuzate de la ora 7.00; subiectele celor două ediţii sunt „Izvod de suflet. Şcoala de pictură pe sticlă de la Nicula”, respectiv „Lumina Învierii  – Sfintele Paşte în ţinutul Negrenilor” (preluate în simulcast pe TVRi, iar pe TVR HD, de la ora 13.00).

La ora 10.45, telespectatorii sunt invitaţi să urmărească, în cadrul emisiunii Semne, documentarul Onomastica biblică, ce abordează înţelegerea biblică a onomasticii creştine, plecând de la semnificaţia primelor nume utilizate în textele biblice precreştine, pâna la cele folosite în epoca creştină de după Hristos.

Ediţia de Paşti a emisiunii Ne vedem la TVR, difuzată pe 4 mai, de la ora 16.00, este concepută ca un concurs distractiv, în cadrul căruia trei artişti străini care trăiesc de mai mulţi ani în România se întrec pentru a demonstra că sunt… „buni români”: Victor Yila (Congo), BIU Marquetti (Cuba) şi David Bryan (Marea Britanie) parcurg o serie de probe distractive, precum cea de geografie, de cunoaştere a limbii române, de cunoaştere a mâncărurilor tradiţionale, probe folclorice etc.

Seara de sâmbătă este dedicată, la TVR 1 şi TVRi, momentului sărbătoririi Învierii Domnului. De la ora 21.00, timp de patru ore, credincioşii pot urmări slujba de Înviere în transmisiune directă de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Din studioul TVR, Titi Dincă şi invitaţii săi la ediţia specială a magazinului religios Credo, Mircea Albulescu, împreună cu Diana Ursachi Cristina Buzaşu, şi Alexandru Mălureanu – tineri cu realizări importante la nivel internaţional – vorbesc despre modelele de vieţuire creştină pentru tineri şi vârstnici.

Prima zi de Paşte debutează, la TVR 1 şi TVRi, cu o ediţie specială Universul credinţei, difuzată de la 7.10, printre subiectele căreia se numărăÎnvierea la mănăstirea Ialomiţei, răstignirea, moartea şi Învierea în artă, Biserica Sfântului Mormânt ca spaţiu al Învierii, apariţiile lui Iisus sau Paştele în lume.

Realizatorii emisiunilor cu profil rural propun şi ei telespectatorilor ediţii În grădina Danei şi Viaţa satului dedicate acestei sărbători, cu obiceiuri şi tradiţii de Paşte păstrate în satul românesc din Maramureş şi Bucovina. La împlinirea a 30 de ani ai emisiunii realizate şi prezentate de Marioara Murărescu la TVR 1, telespectatorii sunt aşteptaţi, „Împreună de Sfintele Paşti”, la o ediţie specială a Tezaurului folcloric. Programul difuzat în două părţi (de la 12.45, respectiv de la 15.00) şi preluat şi de TVRi cuprinde concertul extraordinar susţinut la Şcoala de Arte „Francisc Hubic” din Oradea de către interpreţi din toată ţara.

În duminica de Paşti, TVR 1 a programat, de la ora 16.00, cea de-a doua ediţie a emisiunii De la A la… infinit, un program in memoriam Tudor Vornicu, transmisă în simulcast pe TVR HD şi TVR Internaţional. Invitat special al ediţiei de Paşte a emisiunii este Adrian Cioroianu, alături de care vin Paula Seling, Mircea  Baniciu, Grigore Leşe, Proiect K1, Adrian Majuru, Pavel Şuşară, Andrei teaşcă, în melodiile şi poveştile cărora se vor împleti tradiţiile şi istoria.

Înaintea plecării spre Malmö (Suedia) a lui Cezar şi a echipei alături de care artistul va reprezenta România la concursul Eurovision, de Paşti, fanii şi prietenii interpretului vin la TVR, pentru a-i arăta, o dată în plus, preţuirea de care se bucură. Telespectatorii TVR 1 şi TVR Internaţional vor fi martori duminică, de la 18.00, la Eurofan, la surprize şi momente speciale, create de invitaţii emisiunii: Paula Seling, Cristian Faur, Mandinga, Puiu Pascu, Aneta Stan, Cristian Pomohaci, Grupul Sunentul Muzicii, Sergiu Stoiadin, precum şi reprezentantul Maltei la Eurovision, Gianluca.

În seara de Paşti, începând cu ora 21.00, telespectatorii TVR 1 şi TVRi sunt invitaţi să petreacă trei ore alături de Iuliana Tudor şi invitaţii săi la O dată-n viaţă. Pentru că este vorba despre o ediţie specială, de sărbătoare, şi invitaţii sunt pe masură: două mari doamne ale muzicii româneşti – Angela Similea şi Corina Chiriac, secondate de o voce şi o prezenţă masculină nu mai puţin apreciată – Petre Geambaşu.

Ca în fiecare an, românii sunt invitaţi La masa de Paşte, să petreacă alături de TVR 1 trei ore de cântec, joc şi voie bună. Emisiunea, difuzată luni, de la 14.35 (respectiv 21.00, la TVRi),  şi-a câştigat un public fidel, de 13 ani, de când se transmite la TVR 1, la fiecare sărbătoare a Învierii Domnului. Este un program care are ca invitaţi solişti de muzică populară, care aduc telespectatorilor cele mai iubite cântece din folclorul românesc.

Seara de 6 mai va fi dedicată umorului: cu sloganul „râsul nu vindecă, dar creează dependenţi”, Distractis Show revine la TVR 1, TVR HD şi tvrplus.ro cu un nou serial – „Dependenţi de comedie”. Emisiunea va fi prezentată ca o şedinţă de terapie a unui grup de dependenţi de comedie. După tipicul acestor şedinţe, fiecare participant îşi va prezenta problema care îl aduce în grup şi o va discuta cu ceilalţi. Prezentările vor fi ilustrate cu miniscenete, interviuri, parodii muzicale, cinematografice sau teatrale care îmbină umorul elegant, spontan, improvizat, cu satira politică sau cu episoade din istoria neromanţată a… prostiei universale.

Paşte Fericit la TVR 2!

Urmărind un program de sărbătoare cu ediţii speciale, divertisment şi muzică bună

 

Ediţii speciale ale emisiunilor „Atenţie, se cântă!”, „Via Sacra”, „Ferma” „Pescar hoinar”, „Confesiuni”, producţii speciale de sezon (precum „Sărbătoarea primăverii”, „De Paşte, mai bine în 2″, Vara începe în 2”), spectacole remarcabile cu maestrul Dan Grigore, Nigel Kennedy sau cu cel mai cunoscut balet pe gheaţă din lume – Ansamblul de Stat din St. Petersburg, documentare religioase şi concerte, sunt numai câteva dintre programele pregătite de TVR 2 pentru sărbătoarea Paştelui. Iată mai jos detalii despre acestea:

 

Sâmbătă,  4 mai

·      9.30: Iepuraşul vine şi la tine – Selecţiuni cu cele mai impresionante momente de la evenimentul organizat de Televiziunea Română şi Primăria Sectorului 3 la Casa Artelor din Bucureşti. Câteva sute de elevi din sectorul 3 au primit de la Iepuraş şi ajutoarele sale un spectacol special de muzică şi dans, cadouri nenumărate şi s-au împrietenit cu vedetele TVR.

·      14.10: Atenţie, se cântă!  – Ediţie specială de Paşte în care Horia Moculescu şi Alexandra Velniciuc vor avea mai mulţi invitaţi surpriză, dintre care menţionăm doar doi: compozitorul Andrei Tudor şi îndrăgita interpretă Paula Seling,

·      16.00:  Memorialul Durerii – O istorie care nu se învaţă la şcoală – Paştele în minele de plumb. În anul 1951, într-o perioadă de intensă represiune a tot ceea ce ţinea de religie, în galeriile minei de plumb de la Baia Sprie, în Duminica Paştelui, a răsunat „Hristos a înviat!”. Neţinând cont de represaliile gardienilor, deţinuţii au luat lumină din lămpaşele preoţilor. Realizator: Lucia Hossu Longin

·      23.50: VIA SACRA:  Lumina Sfântă la Malul Mării – TVR 2 va transmite în direct ceremonia religioasă de Înviere ce se desfăşoară la malul mării, la Mangalia, la altarul consacrat de ceva vreme acestui eveniment. Locaţia a fost aleasă în cinstea Arhiepiscopiei Tomisului care împlineşte 90 de ani, un moment potrivit pentru evocarea martirilor dobrogeni Pasicrat şi Valentin, soldaţi în armata romană, decapiţati la Durastorum în anul 298. Lumina Învierii va fi adusă anul acesta chiar de la Ierusalim de către o delegaţie de preoţi dobrogeni avându-l în frunte pe I.P.S. Teodosie.

·      0.50: Lacul Lebedelor – Cel mai cunoscut balet pe gheaţă din lume, Ansamblul de Stat din St. Petersburg, a oferit recent, la Cluj-Napoca, un spectacol memorabil cu Lacul lebedelor, de Piotr Ilici Ceaikovski. Peste două tone de gheaţă instalate la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca au format „scena” unei producţii grandioase ce a beneficiat de o coregrafie de excepţie, costume fastuoase şi de măestria celor mai buni balerini patinatori. TVR 2 a înregistrat spectacolul şi va transmite în noaptea de Înviere, în premieră, selecţiuni din acest spectacol eveniment.

Duminică, 5 mai

·      8.00: Sărbătoarea primăverii – în dimineaţa primei zile de Paşte,Roxana Bădescu vă urează „Hristos a Inviat!” şi vă aduce Lumina în case cu ajutorul tinerilor interpreţi de folclor şi a cântecelor lor. Este vorba de: Olguţa Berbec, Adriana Deaconu, Cristina Vrâncianu, Letiţia Boroi, Doriana Talpeş, Ioana Breda-Morar, Georgiana Pană(nai), Ion Pană (vioară), Amalia Uruc, Alexandra Bleaje, George Finis, precum şi grupurile folclorice: Sânzienele din Arad, Rapsozii Oltului, Ciuleandra şi ansamblurile folclorice:  Vişeul din Maramureş, Salba Prahovei şi Junii Cetăţii din Rupea-Braşov.

·      9.00: Ferma  – Ediţia specială de Paşte va prezenta o parte din pregătirile pe care oamenii din zona montană a judeţului Neamţ le fac pentru Marea sărbătoarea creştină a Învierii Domnului. Participă: preotul Vasile Arsenie (din comuna Fărcaşa, Neamţ); Camelia Alexandru (specialist); Florin Jbanca – fermier;  Dragomir şi Mihaela Petrescu – fermieri;  Karl Liebhardt – fermier;  Mihaela Mărgoci – administrator de pensiune.

·      10.10: Prietenii Iepuraşului –În prima zi de Paşte, în curtea bunicilor, este sărbătoare mare. Vedete ale emisiunilor pentru copii vin în vizită şi, împreună cu copiii, amintesc momente artistice inedite şi întâmplări hazlii. Bunicii, Iepuraşul aiurit, Alice şi simpatica Madame Geamantan, vor călători printre amintiri într-o emisiune prezentată de: Claudia Nicolau, Alexandrina Halic, Raluca Robu şi Cristian Mitescu.Emisiunea este difuzată simultan şi pe TVR Internaţional şi online pe TVR+.

·      13.00: Pescar hoinar – Reţete pescăreşti pentru masa pascală – În prima zi de Paşti, de la ora 13.00, emisiunea “Pescar hoinar” îi invită pe telespectatori să afle câteva reţete pescăreşti pentru masa pascală. Deşi obiceiul este ca, de Paşti, fiecare roman să aibă pe masă o friptură de miel, realizatorii emisiunii – Eugen Roibu şi Victor Ţăruş – propun pentru masa sărbătorilor de Paşti o delicatesă culinară de sezon: scrumbia de Dunăre.

·      13.35: Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu – Documentar realizat în 2011 în regia lui Nicolae Mărgineanu, narator fiind actriţa Maria Ploae – Numit Sfântul de către colegii săi de la Academia Teologică din Sibiu, căutat şi urmat de mii de credincioşi dornici să se împărtăşească din izvorul spiritualităţii sale, sensibil pictor de biserici, om de cultură şi filosof al ştiinţelor şi religiei, preotul Arsenie Boca era neclintit în credinţa că Dumnezeu se află la cârma lumii. O personalitate unică, ce atrăgea ca un magnet oameni din toate categoriile sociale, dar şi permanenta suspiciune a autorităţilor epocii, care nu puteau înţelege de unde venea acea forţă excepţională de a face lumea să se adune în jurul său.

·      15.10: De Paşte, mai bine în 2  Emisiune în familie în care invitaţi vor fi cântăreţi, actori, sportivi, însoţiţi de familiile lor: Monica Davidescu şi Aurelian Temişan, cu fetiţa Dora; George Ogăraru cu soţia şi cei 4 copii; Alina Sorescu şi Alexandru Ciucu; Luminiţa Anghel şi familia; Marius Ciprian Pop cu fetiţa; Dominic Dembinski şi Ilinca Goia cu băiatul lor; Maria Crăciun împreună cu mama ei. În emisiune vor cânta: Cobzality, Holograf, Vunk, Bere Gratis, Aurelian Temişan, Alina Sorescu şi corul de copii, Luminiţa Anghel. Emisiunea poate fi urmărită simultan pe online la TVR+  şi pe TVR HD de la ora 20.30.

·      18.10: Maeştrii – Despre muzică şi alte nimicuri – Pe scena Ateneului Român, în 6 aprilie, a avut loc evenimentul „Despre Muzică şi alte nimicuri – Concert-spectacol cu Dan Grigore şi invitaţii săi”. Gazde au fost maestrul Dan Grigore şi Marina Constantinescu, realizatoarea emisiunii „Nocturne” de la TVR 1. Alături de ei, pe scenă au urcat soprana Angela Gheorghiu, Ion Caramitru, Medeea Marinescu, Victor Rebengiuc, Andrei Vieru, Mihai Brâncoveanu şi alţii. Printre spectatorii din sală s-au numărat Călin Popescu Tăriceanu, Emil Hurezeanu, Radu F. Alexandru, Răsvan Cernat, Valeriu Tabără, Andrei Chiliman, Iuliana Tudor, Elise Stan, Felicia Filip. Cele mai importante momente de la acest eveniment vor putea fi urmărite la TVR 2 duminică, 5 mai, de la ora 18.10. Emisiunea este difuzată simultan şi pe TVR HD şi online peTVR+.

·      0.40: Concert  Nigel Kennedy  la Teatrul National din Cluj. Supranumit şi “copilul teribil al viorii” – Nigel Kennedy este unul dintre cei mai vânduţi instrumentişti de muzică clasică. Este cunoscut şi pentru faptul că a încercat să popularizeze în rândul tinerilor muzica clasică dar şi pentru că îmbină îndrăzneţ pop-ul şi jazz-ul. Violonistul britanic l-a avut ca professor pe Yehudi Menuhin care, la rândul său, l-a avut ca profesor pe George Enescu. TVR 2 a înregistrat recitalul şi va difuza acum, în premieră, prima parte a spectacolului.

 

Luni, 6 mai

·      9.25: Petrecerea Iepuraşilor – Iepuraşii au pregătit, ca în fiecare an, o mulţime de cadouri pentru copiii cuminţi. Toţi prichindeii care vor să se distreze de minune sunt invitaţi să vină la TVR 2 la Petrecerea Iepuraşilor unde îi aşteaptă o mulţime de surprize!

·      15.10: Vara începe în 2 – Luni, 6 mai, de la ora 15.10, Liana Stanciu şi Costea Lupescu dau startul la… vară! cu show-ul „Vara începe în 2”. Echipa emisiunii îi aduce în faţa camerei pe câţiva dintre oamenii de radio de referinţă pentru radioascultători şi le propune telespectatorilor să-i cunoască şi altfel decât pe calea undelor. Dau pronosticuri legate de hiturile acestei verii oamenii de radio: Bogdan Pavlică (Radio România), Liana Stanciu (Magic FM), dj OLIXCristi Niţu (Kiss FM), Răzvan Popescu (ZUfm), Andi Bănică (Radio 21- Chişinău). Sunt invitaţi Proconsul, Cristina Rus, Krypton, Nicola, Hi-Q şi finalişti ai Fabricii de Staruri: Arpad Torok, Irina Remeş, Doina Spătaru, Andrei Bănică. Emisiunea „Vara începe în 2” este difuzată simultan şi pe TVR HD şi online pe TVR+.

·      17.00: Confesiuni – În a doua zi de Paşti, de la ora 17.00, Iuliana Marciuc are la Confesiuni un invitat absolut special: maestrul Gigi Căciuleanu, considerat cel mai valoros dansator şi coregraf român al ultimelor decenii.  Alături de trupa Gigi Căciuleanu prezentă în platoul emisiunii, maestrul de renume internaţional va oferi telespectatorilor prin dans, metafore, amintiri – momente de mare încărcătură emoţională. Confesiunile sale vor fi marcate de iubire, pasiune sau disperare – pentru că invitatul Iulianei Marciuc va rememora cele mai importante momente ale vieţii sale – de la copilăria într-o familie de refugiaţi cu o bunică rusoaică până la „monştrii sacri” cu care a lucrat (Maia Pliseţkaia, Pina Bausch, Svetlana Beriozova, Jean-Christophe Paré, Jean Guizerix sau Wilfride Piollet). Emisiunea este difuzată simultan şi pe TVR Internaţional şi online pe TVR+.

·      18.10 şi 21.00: Sărbătoarea primăverii – Roxana Bădescu vă aduce în case o adevărată petrecere populară, unde cântecul şi jocul vestesc bucuria Învierii Domnului. Transmisiunea în două părţi îi va avea ca invitaţi pe: Sofia Vicoveanca, Sava Negrean Brudaşcu, Niculina Stoican, Elisabeta Turcu-Juverdeanu, Ion Ghiţulescu, Elena Mândrescu, Valeria Arnăutu, Maria Văduva, Maria Lia Bologa, Gheorghe Gheorghe, Simona Dinescu, Cristian Fodor, Pamfil Roată, Saveta Bogdan,  Dana Dăncilă, Petrică Pană(vioara), Ioan Berci (taragot), grupurile folclorice: Rapsozii Oltului, Ciuleandra din Prahova, Junii Cetăţii din Rupea-Braşov, precum şi ansamblurile folclorice: Doina Gorjului din Tg. Jiu, Salba Prahovei, Muşeţeanca din Brăila, Floare de Colţ din Alba-Iulia, Arcanul din Suceava.

·      23.20: Milionar la minut – Comedie, adaptare tv de Constantin Dicu după piesa cu acelaşi titlu de Tudor Popescu. Din distribuţie fac parte: Dem Rădulescu, Mişu Fotino, Dan Condurache, Adriana Trandafir, Vlad Zamfirescu, Dorina Chiriac, Costel Caşcaval, Marius Rizea. Eroii sunt doi hoţi profesionişti care visează la o îmbogăţire rapidă când le iese în cale un foarte bogat funcţionar în minister – corupt şi cu o familie de parveniţi. Însă în planul lor se interpun un tânăr poliţist şi un vecin curios – vor reuşi cei doi să devină bogaţi?

Programe speciale de Paşte la TVR 3

 

Ca în fiecare an, de sărbători, la TVR 3 e cântec, joc şi voie bună

 

În perioada Paştelui, în grila TVR 3 sunt programate transmisiuni directe, emisiuni care vorbesc despre tradiţiile şi obiceiurile românilor de Paşti, precum şi spectacole folclorice care vor asigura voia bună în casele românilor. Tot de Paşti, românii arată că sunt alături de cei în nevoie, prinspectacolul Lumina în muzică şi imagini, un concert caritabil pentru copiii cu autism, organizat de TVR Timişoara cu sprijinul Filarmonicii din Timişoara. Alături de acestea, amatorii de teatru vor putea urmări câteva piese celebre ale dramaturgiei internaţionale.

În Vinerea Mare, de la ora 18.00, TVR 3 difuzează documentarul Pelerin prin Ţara Sfântă, un film realizat la Ierusalim de o echipă a Studioului teritorial Iaşi.

Pe 4 mai, la ora 11.00, românii sunt invitaţi să pregătească masa de Paşti… Ca la mama acasă. Frigărui, cotlete, friptură, borş şi alte reţete pe bază de carne de miel au şi multe secrete. Cum se macerează, cum se „descântă” şi cum ajung coastele de miel un adevărat festin culinar aflăm sâmbătă, de la maestrul Gigi Fedeleş. De la Studioul teritorial Iaşi vine reţeta de coaste de miel cu cartofi afumaţi, în timp ce la Cluj se găteşte mâncare tradiţională din Transilvania: berbecuţ cu mămăligă, sos de vin şi spanac.

Tot sâmbătă, de la ora 18.00, Studioul teritorial Craiova ne anunţă că de Paşti Cântă Gorjul toată ţara, într-un Concert de muzică populară susţinut de Ansamblul „Doina Gorjului”.

Cei care aleg să petreacă noaptea de Înviere cu TVR 3 vor putea urmări, de la ora 23.10, în direct de la Miercurea Ciuc, slujba oficiată de ÎPS Ioan Selejean, Arhiepiscop al Harghitei şi Covasnei, transmisă de Studioul teritorial Cluj. Creştinii ortodocşi vor trăi bucuria şi înălţarea sufletească pe care le produce praznicul Învierii. Vor putea asculta, afară, citirea Evangheliei Învierii (Matei XXVIII, 1-16), vor cânta împreună: „Hristos a înviat din morţi, cu moartea pre moarte călcând „, vor asculta stihurile Paştilor, iar apoi, în biserică, slujba Utreniei şi Liturghia.

În prima zi de Paşte, TVR 3 va prelua, de la TVR Craiova, ediţia specială a emisiunii Spirit şi credinţă, realizată la Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj de la Curtişoara, începând cu ora 9.00. Obiceiurile culinare ale ortodocşilor transilvăneni sunt prezentate într-o ediţie de sărbătoare Gustă Transilvania, realizată de Studioul teritorial Cluj, de la 10.30. De la ora 13.30 începe o altă ediţie specială: Vine Cluju’ pe la noi!, un program de dedicaţii muzicale adresat iubitorilor de muzică populară, iar de la ora 18.00 este programată Întrecerea vedetelor, realizată de Studioul teritorial Iaşi, unde interpreţi de folclor din Botoşani, Suceava şi Bacău se întrec în cântec, dans şi… pregătit bucatele de Paşti.

Seara se încheie cu spectacolul Lumina în muzică şi imagini, un concert caritabil, înregistrat în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timişoara şi difuzat la TVR 3 de la ora 21.00 (concertul va fi preluat şi de TVR Internaţional, a doua zi de Paşti, de la ora 19.00). Spectacolul este organizat împreună cu Fundaţia „Pentru Voi”, în cadrul Lunii de Conştientizare a Autismului şi este oferit de artiştii Filarmonicii „Banatul” Timişoara.Concertul este dirijat de maestrul Radu Popa şi cuprinde lucrări integrale şi fragmente din creaţiile unor compozitori precum Aram Haciaturian, Enio Morricone, Gioacchino Rossini, Johann Strauss, Johannes Brahms, Giacomo Puccini, Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Verdi etc. Dite Dinesz, coordonator TVR Timişoara, declară: „În timpul concertului vom proiecta imagini, alese cu grijă şi în acord cu ideea concertului. Îi aşteptăm pe telespectatori cu drag şi cu o promisiune, că lumina din imagini şi muzică îi va aduce mai aproape de marea sărbătoare a Învierii.”

Telespectatorii TVR 3 vor vedea, luni, cum se petrece Paştele în Moldova. De la ora 8.55, Studioul TVR Iaşi prezintă Viaţa la ţară – De Paşte, la sat, o ediţie despre pregătirile pentru masa de sărbătoare cu un pionier al specificului tradiţional în carmangeria botoşăneană, dar şi despre pască, ouă încondeiate şi Săptămâna Luminată, acasă la bucovinenii din nordul Sucevei.

De la 10.20, TVR 3 difuzează spectacolul folcloric Dorul Basarabiei, în care îi putem asculta pe Ion Paladi, Sofia Vicoveanca, Nicolae şi Isidor Glib, Ioana Căpraru, Nicolae Ciubotaru, Lidia Bejenaru, Nicu Mâţă, Cristian Botgros, Nicuşor Iordan, Viorica Macovei, Angelica Flutur şi Orchestra Naţională „Lăutarii” din Chişinău dirijată de Nicolae Botgros.

Muzica şi voia bună continuă luni cu o nouă ediţie specială Vine Cluju’ pe la noi!, transmisă în direct din satul Copalnic Mănăstur de lângă Târgu Lăpuş.

La TVR 3, a doua zi de Paşte se încheie tot în ritmul muzicii: Cântec şi poveste (ora 22.00), cu Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceavao ediţie spectacol, cu public, transmisă de la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi, unde îi vom revedea pe Margareta Clipa, Dana Dăncilă, Sorin Filip.

 

În mini-vacanţa de Paşti, telespectatorii TVR 3 se pot delecta cu piese de teatru, difuzate seara, de la ora 22.00:

1 mai, ora 22:00 

Puricelede Fayedeau

Una dintre piesele de rezistenţă ale comediografiei româneşti de după 1990, Puricele s-a jucat, încă de la premieră, cu casa închisă, fiind spectacolul care l-a consacrat pe Horaţiu Mălăele (aflat aici în dublă postură, de regizor şi interpret al rolului principal), ca unul dintre cei mai buni creatori de comedie din România. Puricele a făcut obiectul unor apreciate turnee în ţară şi în străinătate, publicul de pretutindeni fiind cucerit de umorul debordant al unei poveşti în care încurcăturile se ţin lanţ.

2 mai, ora 22:00 

O întâmplare cu haz, de Carlo Goldoni

O întâmplare cu haz este una dintre piesele mai putin cunoscute ale lui Goldoni. Este o comedie de situaţii, construită după schema comedia dell‘ arte. În interpretarea propusă de TVR, ambianţa este contemporană, demonstrând astfel că adevărurile general umane sunt valabile indiferent de epoca în care au fost spuse. O poveste spumoasă, jucată cu nerv în decorurile Danei Moraru, în care, deşi piesa a fost scrisă cu mult timp în urmă, omul contemporan se poate regăsi cu lejeritate.

3 mai, ora 22:00

Jucătorii de cărţide Nikolai Vasilievici Gogol

Adaptarea Cornel Popa şi Valentin Plătăreanu. Arhiva de Aur a TVR. Înregistrare în studiourile TVR.  În distribuţie: Iurie Darie, Candid Stoica, Ion Marinescu, Mircea Şeptilici, Matei Alexandru, Florin Scărlătescu, Valentin Plătăreanu, Mihai Mereuţă, Boris Petroff.

4 mai, ora 22:00 

Jurnalul unui nebun, de N. V.Gogol

Înregistrare din anul 1968.

Interpretează Dumitru Furdui. Scenografia, dramatizarea şi regia artistică Mircea Marosin.

„Proza lui Gogol este, cel putin, cvadridimensională. El poate fi comparat cu contemporanul său, matematicianul Lobacevski, care a aruncat în aer lumea euclidiană…” Vladimir Nabokov.

 

6 mai, ora 22:00 

Mincinosul, de Carlo Goldoni

În distribuţie: Marian Râlea, Ştefan Bănică, Emilia Popescu, Dana Dembinski, Cornel Vulpe, Şerban Celea, Virginia Mirea, Petrica Popa, Petre Lupu, Radu Duda, Paul Nadolschi, Valeriu Arnăutu, Daniel Constantinescu.

 

7 mai, ora 22:00 

Hagi Tudose, de Barbu Ştefanescu Delavrancea

Spectacol preluat de la Teatrul National „I.L. Caragiale”

Interpretează: Constantin Rautchi, Draga Olteanu Matei, Rodica Popescu Bitănescu, Tania Filip, Nicoale Grigore Bălănescu, Mihai Niculescu, Răducu Itcus s.a.

Comments

comments

Related posts

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Switch to desktop version