Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Prosperitate şi bunăstarea din Kazakhstan,  într-o civilizaţie de tip european

Publicat: marți, 21 aprilie 2020

Se spune că civilizaţia, prosperitatea şi bunăstarea unui popor este măsurată în cantitatea de săpun şi detergent consumată pe cap de locuitor, dar şi cât de pline sunt birturile, restaurantele şi terasele vara, cât de multă apă consumă şi desigur energie electrică, căldură, cât  de nou este parcul de maşini al populaţiei, dar şi ritmul în care cresc investiţiile autohtone şi internaţionale în ţară.

Pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale cetăţenilor din Kazakhstan, atât preşedintele ţării, încă de la declararea independenţei  din anul 1991, cât şi partidele de la putere au impus un program politic care obliga schimbarea radicală a situaţiei populaţiei.

Faptul că a fost stabilită o creştere a salariului mediu lunar cu 9,3% în timp ce pensiile  au crescut de 10 ori, cred că spune de la sine determinarea politicului de a aduce prosperitatea mult dorită pentru poporul kazah. Trebuie ştiut faptul că veniturile nominale ale populaţiei au crescut de 16 ori cu perspective de creştere în continuare, de la ieşirea din fostul URSS.

Sigur că, din discuţiile avute cu diverse categorii de oameni, atât din mediul rural cât şi din cel urban, am putut să aflu cam ce consum de energie, de apă, de detergenţi are o familie kazahă, şi pot spune că se consumă la greu, având în vedere şi preţurile mult mai mici din piaţă. E de ajuns să faci o plimbare, pe jos, prin marile oraşe ale Kazakhstanului, şi vei constata că  mai toate autoturismele personale, dar şi transportul în comun sunt din generaţii destul de noi.

Statistic, este declarat că nivelul finanţării pentru domeniul sănătăţii creşte constant, investindu-se atât în personal, bine calificat, cât şi în aparatură de ultimă oră.

Personal, am fost pacientul unui cabinet stomatologic, de la periferia capitalei Nursultan, şi am rămas frumos impresionat atât de căldura cu care am fost tratat, de o generaţie tânără de medici stomatologi, dar şi de  curăţenia impecabilă. Cabinetul era dotat cu o aparatură şi echipamente de ultimă generaţie.

Dar, ce este de reţinut, este faptul că, la nivel naţional, s-a creat un grup  care cuprinde cinci unităţi medicale inovatoare, precum:
1.      Un centru de reabilitare pentru copii;
2.      Un centru de maternitate şi de îngrijire a copilului;
3.      Un centru de neurochirurgie;
4.      Un centru medical de urgenţă;
5.      Un centru de cardiologie (bolile de inimă ştim bine că sunt bolile secolului).

Suntem în ţara unde, din punct de vedere demografic, populaţia a crescut, în 30 de ani, de la 12 milioane de locuitori la 18 milioane. Familia kazahă este celula de bază a societăţii,  cu cele din mediul urban care au cel puţin trei copii şi cei din mediul rural de cinci copii. Mai interesant este că speranţa de viaţă a crescut substanţial atingând vârsta de 73 de ani.

O altă preocupare, a administraţiei ţării este susţinerea permanentă a unui învăţământ accesibil şi de calitate.  Învăţământul preşcolar a dus la o acoperire, la nivel naţional până la 70% cu pregătirea obligatorie susţinută de către stat care înglobează 94,7% din preşcolari.

S-au făcut infuzii masive de  bani, cu destinaţia  în construcţia de spitale şi case de îngrijire a sănătăţii, ajungându- se la un număr de 758 de locaţii. Desigur că o altă preocupare a statului a fost construcţia de multe şcoli la nivelul întregii ţări. Un număr de 942 de şcoli îşi aşteaptă anual cursanţii alături de o întreagă reţea de colegii de cultură generală şi de meserii de clasă mondială.

Pentru vârfurile inteligente care îşi finalizează colegiile, statul, a creeat un număr de burse pentru învăţământul superior. Se poate spune că el a crescut numărul lor în ultimii  ani cu aproape  185%.

Anual, din această ţară, un număr de 8000 de tineri talentaţi îşi fac studiile în cele mai bune universităţi din lume, inclusiv în România, ţară aparţinând Uniunii Europene.

Capitala ţării se poate mândri cu o universitate cu standarde internaţionale, care pregăteşte specialişti în cercetare ştiinţifică. Cam aşa arată tabloul prosperităţii şi bunăstării în cea mai mare ţară din Asia Centrală, în plină ascensiune economică şi financiară, de nivel european.

          prof.univ.dr. Florentin Scalețchi

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=113182

Publicat de la data apr. 21 2020. Categorii DOCUMENTARE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

28 mai 2020, 20:28
 

SE
Noros
16°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 14°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 72%
Vânt: 4 km/h SE
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 5:36
Apus: 20:50
Prognoza 29 mai 2020
Zi
 

V
Parţial însorit cu furtună
22°C
Vânt: 4 km/h V
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

SV
Parţial înnourat cu furtună
12°C
Vânt: 4 km/h SV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 28-05-2020 Ora : 17 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 17:55 si 19:00 In zona : Județul Gorj: Novaci, Crasna, Bengești-Ciocadia, Bustuchin, Roșia de Amaradia, Prigoria, Logrești, Stejari, Dănciulești, Albeni, Bumbești-Pițic, Licurici, Berlești, Alimpești, Săcelu, Hurezani;Județul Vâlcea: Băbeni, Horezu, Bălcești, Mihăești, Berbești, Frâncești, Fârtățești, Alunu, Tomșani, Stoenești, Cernișoara, Costești, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 28-05-2020 Ora : 17 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 17:50 si 18:50 In zona : Județul Caraş-Severin: Moldova Nouă, Oravița, Anina, Pojejena, Berzasca, Sichevița, Răcășdia, Grădinari, Sasca Montană, Dalboșeț, Coronini, Forotic, Ticvaniu Mare, Ciclova Română, Gârnic, Șopotu Nou, Vărădia, Socol, Berliște, Cărbunari, Naidăș, Vrani, Ciuchici, Ciudanovița, Goruia; Se […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 28-05-2020 Ora : 17 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 17:50 si 18:40 In zona : Mun. Bucureşti; Se vor semnala : grindină de mici dimenisiuni și descărcări electrice, averse ce vor cumula 15...25 l/mp
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 28-05-2020 Ora : 17 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 17:25 si 18:30 In zona : Județul Argeş: Călinești, Topoloveni, Leordeni, Bogați, Priboieni, Vulturești, Davidești, Beleți-Negrești, Dobrești;Județul Dâmboviţa: Dragomirești, Voinești, Tătărani, Ludești, Mănești; Se vor semnala : frecvent - grindină de mici dimenisiuni și descărcări electrice, averse ce vor […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 28-05-2020 Ora : 17 Nr. mesajului : 5 Intre orele : 17:10 si 18:10 In zona : Județul Olt: Slatina, Curtișoara, Găneasa, Strejești, Pleșoiu, Verguleasa, Cârlogani, Teslui, Slătioara, Grădinari, Priseaca, Oporelu;Județul Vâlcea: Drăgășani, Prundeni, Șușani, Lungești, Ștefănești, Valea Mare, Sutești, Crețeni, Mădulari, Gușoeni, Voicești, Mitrofani, Amărăști; Se vor semnala : […]

Loto

Horoscop

 • 299.069 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team