Radiaţii periculoase lângă Piaţa Victoriei. Muzeul de Geologie a fost închis
Update:
Catalin Tolontan isi cere scuze, dupa publicarea articolului „Radiatii mult mai mari decat dozele admise au fost masurate la 100 de metri de multimea din Piata Victoriei”, afirmand ca ziaristii au preluat o „eroare din raportul oficial” care a condus la „comparatii exagerate”.
„Ziarul a preluat o eroare din raportul oficial. Ne cerem scuze! Dar alerta din raport si sensul articolului ramin neschimbate: radiatiile sunt foarte mari si conducerea a ascuns acest lucru”, scrie Catalin Tolontan, pe Tolo.ro.
„In pagina 5 a raportului secret, pe care Gazeta l-a publicat astazi, apare o eroare a autorilor de la Muzeul de Geologie.
In aceeasi fraza:
Doza ambientala de radiatie de la usa depozitului apare scrisa cu virgula: ‘0,124 microSv/h’.
In timp ce doza ambientala de radiatie din interiorul depozitului apare cu punct: ‘intre 4.000 – 21.680 microSv/h’.
Regretam propria eroare si comparatiile exagerate bazate pe cifra pe care am preluat-o din raport, dar situatia e si o demonstratie ca riscul greselii merita asumat de jurnalisti daca, dupa 25 de ani in care pericolul asupra sanatatii oamenilor a fost neglijat, in sfarsit se iau masuri!
Investigatia jurnalistica continua miine”, se arata in acest articol.
Anterior…
Situaţie periculoasă chiar în centrul Capitalei! La doar doi paşi de clădirea Guvernului, radiaţiile sunt de 200.000 de ori mai mari decât dozele admise. Iar asta din cauza mamuţilor de la Muzeul de Geologie şi a mai multor roci păstrate necorespunzător aici. Potrivit jurnaliştilor Gazetei Sporturilor, zona este radiată de 100 de ori mai mult decât Cernobîlul.
Muzeul de Geologie a fost închis. Este singura măsură pe care a luat-o conducerea. La faţa locului a venit o echipă a ISU şi o alta de la Comisia Naţională pentru Centrul Activităţilor Nucleare, care îşi fac propriile anchete. La Muzeul Cercetării este o şedinţă, în care se discută despre cât de gravă este această situaţie. Directoarea nu a făcut nicio declaraţie, a transmis corespondentul TVR Camelia Csiki pentru Telejurnalul de la ora 13:00.
Jurnalistul TVR Cristian Răuţu a făcut un test cu un contor Geiger în zona Muzeului de Geologie. Trecând prin faţa Muzeului de Geologie sau vizitând Muzeul Ţăranului Român sau pentru elevii Şcolii 11, toată lumea este în siguranţă. Însă, în spate, în partea stângă a Muzeului, radiaţiile sunt cam cu 50% mai mari, totuşi în limite admisibile, a precizat Cristian Răuţu.
Mai mulţi angajați ai Muzeului de Geologie se plâng că le cad părul și dinții, şi ca zece dintre ei au fost diagnosticați cu cancer. Directorul Institutului Geologic Român a fost demis după ce s-a aflat de investigația realizată de jurnalişti.
Potrivit tolo.ro, directoarea Muzeului avea stiinţă de această situaţie gravă, încă de acum zece luni, în urma unui raport de sănătate publică, realizat la Muzeului de Geologie, pe care conducerea instituţiei l-a ascuns.
Una ditre zonele afectate se află chiar în curtea Muzeului de Geologie, unde sunt depozitate materialele radioactive doar sub o prelată. Zona nu este izolată şi până astăzi, când accesul a fost restricţionat pentru că informaţiile au ajuns în presă, aici veneau copii. Zona se află chiar în Parcul Kiselleff din Capitală.
Situaţia cea mai gravă este însă în depozitul subteran al Muzeului. Acolo sunt depozitate minerale ce au conținuturi semnificative de elemente radioactive – care pot ajunge la de 20.000 de ori față de radiația admisă. Mai multe instituţii s-au sesizat şi au deschis anchete pentru a vedea dacă cele sesizate de jurnalistul Cătălin Tolontan se adeveresc.
Sursa: Știrile TVR