Raportul MCV va fi publicat miercuri. Parlamentul, în rol principal negativ

Raportul MCV pentru România va fi publicat miercuri, 22 ianuarie, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray.

În aceeaşi zi va avea loc şi Colegiul Comisarilor, care va aproba varianta finală a raportului Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Raportul va cuprinde o evaluare a progreselor înregistrate de România de la ultimul raport, publicat la 30 ianuarie 2013.

Documentul va face referiri şi la statul de drept. Ultima misiune de evaluare a progreselor în cadrul MCV a avut loc în perioada 25-27 noiembrie.

În cadrul reuniunii din 13 ianuarie a Comisiei nr. 3 a CSM, care se ocupă de relaţia cu Uniunea Europeană şi organismele internaţionale, s-a anunţat faptul că Comisia Europeană a solicitat furnizarea unor date statistice suplimentare în vederea finalizării Raportului asupra progreselor României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Conform unui draft preluat de digi 24.ro, raportul remarcă evoluțiile nefericite în privința respectării independenței justiției, încercările Parlamentului de a modifica, la finalul anului trecut, Codul Penal și de a impune amnisitia și grațierea printr-un proiect de lege. Există şi câteva laude la adresa CCR şi ANI.

„Parlamentul trebui să se abţină de la încercări de a crea privilegii în privinţa incompatibilităţilor şi să nu modifice reglementările privind conflictul de interese”, se precizează în document.

Alte aspecte:

„Rămân valabile îngrijorirările cu privire la independenţa justiţiei şi există numeroase exemple de rezistenţă la integritate şi măsuri anticorupţie, la nivel politic şi la nivel administrativ”.

„Amendamentele grăbite şi lipsite de transparenţă la Codul penal adoptate în decembrie 2013 au dat naştere la îngrijorirări legate de regimul combaterii corupţiei, deşi Curtea Constituţională le-a declarat neconstituţionale”.

 „Rezistenţa instituţiilor-cheie în combaterea corupţiei împotriva presiunii susţinute a arătat că reforma a prins rădăcini în zone importante ale societăţii româneşti. Pe de altă parte, deschiderea cu care pietrele de temelie ale reformei ar putea fi răsturnate în Parlament a fost o amintire că nu există consens în privinţa urmăririi obiectivelor MCV. De asemenea, a scos la iveală dubii în ceea ce priveşte angajamentul pentru combaterea corupţiei şi promovarea unui sistem judiciar independent”.

Raportul conţine şi o serie de recomandări referitoare la:

1. Independenţa justiţiei

– introducerea în Codul de Conduită al parlamentarilor a prevederii potrivit căreia parlamentarii şi Parlamentul sunt obligaţi să respecte independenţa justiţiei şi deciziile judecătoreşti.

– asigurarea condiţiilor pentru ca CSM să îşi consolideze activitatea de protejare a independenţei sistemului judiciar.

 introducerea, în proiectul de revizuire a Constituţiei, a obligaţiei executivului şi legislativului de a respecta independenţa sistemului judiciar, în continuarea principiului separaţiei puterilor în stat.

– asigurarea unei informări publice în legătură cu rolul şi statutul sistemului judiciar şi a cazurilor în lucru.

2. Reforma judiciară

Adoptarea unor măsuri pentru a accelera desfăşurarea proceselor şi pentru a utiliza măsuri noi, precum confiscarea extinsă. Astfel, se recomandă:

– adoptarea măsurilor legislative necesare pentru restructurarea sistemului judiciar

– asigurarea publicării complete şi continue a tuturor deciziilor şi motivărilor instanţelor de judecată

– încheierea dezbaterilor privind legislaţia pensionării magistraţilor

– dezvoltarea unei strategii pentru a rezolva problema aplicării deciziilor judecătoreşti

3. Integritate

– Aplicarea uniformă şi fără excepţii a legislaţiei privind incompatibilităţile, conflictul de interese şi avere nejustificată.

– Executivul ar trebui să asigure sprijin pentru legislaţia dezvoltată de ANI pentru a îmbunătăţi infrastructura integrităţii

– Implementarea programelor de prevenţie dezvoltate de ANI

4. Lupta împotriva corupţiei

– Legea privind combaterea corupţiei trebuie aplicată egal

– Aplicarea de pedepse disuasive în cazuri de corupţie

– Mărirea eforturilor în ceea ce priveşte combaterea corupţiei mici

– Introducerea în Strategia Anticorupţie de obligaţii consistente pentru administraţia publică

Germania aşteaptă cu interes

Germania așteaptă cu interes raportul MCV pentru România, alături de partenerii din UE, este poziția ambasadorului German la București, Hans Werner Lauk, după ce s-a aflat că miercuri va fi publicat acest raport de evaluare.

„Justitia este în fiecare ţară o componentă importantă a dezvoltării societăţii. Iar noi suntem pentru independenţa Justiţiei, ca a treia putere în stat, alături de Guvern şi de Parlament. De aceea considerăm că Justiţia trebuie să beneficieze de independenţa de care are nevoie. În acest context, urmărim situaţia de aici, alături de partenerii noştri din Uniunea Europeană”, a declarat Hans Werner Lauk, ambasadorul Germaniei, citat de Digi24.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.