România, din nou la Samsung Bosphorus Cross – Continental Swimming Race 2017 Singura cursă de înot desfășurată între două continente!

          Pe 23 iulie va avea loc în Turcia, la Istanbul cea de-a 29-a ediţie a Samsung Bosphorus Cross-Continental Swimming Race, o competiţie unică în lume și datorită organizării, a desfăşurării de forţe, a participării impresionante, dar mai ales prin inedit: este singura zi din an sau mai bine zis sunt singurele două ore când se ”deschide” Bosforul special pentru această cursă de 6,5 km, ca o uniune între Europa și Asia. De aproape 30 de ani, circulația navelor se întrerupe în fiecare an, pentru miile de concurenți, majoritatea înotători amatori sosiți la Istanbul din toată Turcia și din întreaga lume, din țări precum Germania, Marea Britanie, Rusia, Polonia, Ukraina, Belarus, Kazakhstan, Lituania, Rep. Moldova, Coreea de Sud, Cehia, Olanda, Bulgaria, Canada, Irlanda, Franța, Chile, Noua Zeelandă, Portugalia, Quatar, Emiratele Arabe Unite, SUA, Australia, Maroc, Ethiopia, dar și din România. În 2016 s-au aliniat la startul competiției organizate de Comitetul Național Olimpic din Turcia sub egida CIO peste 2200 de concurenți, de toate varstele, femei si bărbați. Anul acesta sunt înscriși fix 2338 de concurenți, 1100 străini, din 49 de țări, printre care și România și restul din Turcia.

            Merită menționat faptul că înscrierile on line, se deschid în fiecare an pe 4 ianuarie, la ora 1 AM (ora locală) și în foarte scurt timp locurile, limitate, se epuizează. Anul acesta locurile s-au completat în 16 ore, ținând cont și de diferențele de fus orar ale țărilor din care provin participanții. De remarcat faptul că într-o singură oră s-au înscris 400 de competitori din Rusia!

Atât pentru amatori, cât și pentru profesioniști, această cursă este ca o carte de vizită, un veritabil challenge și o mare provocare: distanța de 6,5 kilometri dintre cele două continente trebuie parcursă în maximum două ore, iar apa rece și mai ales curenții extrem de puternici sunt deopotrivă piedică și pericol. Odată ”prins” în curenți, chiar și unui înotător experimentat îî este aproape imposibil să ajungă la finish. ”Cu totii suntem privilegiați și pentru faptul că avem ocazia să participăm la o asemenea competiție și vom fi cu siguranță, învingători daca vom trece linia de sosire. Eu doar la asta mă gândesc, am mari emoții…” – declara înainte de start Robert Georgescu, participant pentru prima dată la Samsung Bosphorus Cross-Continental Swimming Race 2016.

            Cât de importanta este aceasta cursă de înot?!…  Iată doar un exemplu: în fiecare an, start-ul este dat de un mare campion olimpic, mondial sau european: în 2012 a fost Mark Spitz, în 2013 – Ian Thorpe, în 2014 – Inge de Bruijn, în 2015 – Adam Walker, iar anul trecut, cea care a dat start-ul a fost marea campioană din Australia, Shelley Taylor – Smith, Director World of Open Water Swimming Association (WOWSA)! Ea a fost invitată special, alături de oficiali (Neşe Gündoğan – Secretar General Turkish Olympic Committee TOC, Nihat Usta – Vicepreședinte TOC și Președinte al Compitetului de Organizare și DaeHyun Kim – Președinte Samsung Electronics Turcia), organizatori, sponsori, jurnaliști, dar și de câștigatorii edițiilor anterioare la conferința de presă (Press Conference & Media Awards Ceremony) de la Olympic House din Istanbul.

            Samsung Bosphorus Cross-Continental Swimming Race – ”The finest and most iconic events in the world”, distinsă cu Trofeul WOWSA- World Open Water Swimming of the Year 2016

            Pe 14 iunie 2017 au fost anunțate toate noutățile și informațiile legate de buna desfășurare a ediției din acest an cu ocazia conferinței de presă organizată la sediul Comitetului Olimpic Turc, la care au participat Nihat Nalbant, Guvernatorul orașului Istanbul, Nihat Usta – Vicepreședinte TOC și Președinte al Compitetului de Organizare și Kubilay Kalaycıoğlu, Director Istanbul Youth Services and Sports Provincial.

            Momentul surpriză a fost anunțul că Samsung Bosphorus Cross-Continental Swimming Race a fost distinsă cu Trofeul WOWSA – World Open Water Swimming of the Year pentru anul 2016. Cu sediul în SUA, această organizație internațională are ca scop și activitate organizarea, acreditarea, evaluarea și recunoașterea oficială a tuturor competițiilor și evenimentelor de înot în apă liberă (lacuri, mări, oceane). Criteriile de acordare a premiului anual unei competiții sunt istoricul, tradiția, organizarea, numărul de participanți, dar și proveniența lor (din zone georgafice – țări, continente cât mai diferite), creativitatea, promovarea, popularitatea, unicitatea, siguranța, staff-ul și toți cei implicați în organizare, dificultatea concursului și respectarea regulamentului și impactul național și internațional la nivelul organizării unor astfel de evenimente sportive incluse în calendarul competițional al anului s.a. Și, pentru a vă convinge de importanța acestui premiu, enumerăm și celelalte competiții nominalizate în 2016, care au concurat pentru cucerirea trofeului WOWSA: Prison Island Swims (international), Kim Swims (SUA), Ocean City Swim Club Unified Team / Legion of Ocean Heroes Surf Lifesaving Festival (SUA), Kaatsu Aqua (Japonia), Hawai‘i Tiger Shark Tracking (SUA), OceanFit (Australia), The Power of Swimming or Simma med Stjärnorna (Suedia), Wildswim.com (Marea Britanie), Instabeat (International), Terroir Project Collection (Danemarca), Agar Plasticity (Japonia), Swimming in the Sink: An Episode of the Heart by Lynne Cox (SUA), Global Alert Platform by the Ocean Recovery Alliance (international) și Blue Mind Summits by Dr. Wallace J. Nichols (international).

            “Samsung Bosphorus Cross-Continental Swimming Race s-a distins în primul rând prin organizarea și siguranța oferită concurenților și tuturor celor prezenți. Comitetul Olimpic din Turcia, prin staff, membri ai comitetului de organizare și voluntari, a făcut din această competiție, prin planul excelent pus la punct, prin bugetul alocat și prin execuție <<the finest and most iconic events in the world>> – a spus americanul Steven Munatones, celebru înnotător și antrenor de polo, prezent la ceremonie.

            Puțină istorie…

            Bosphorus Cross-Continental Swimming Race, organizat din 1989, în fiecare an de Comitetul Național Olimpic din Turcia (The National Olympic Committee of Turkey – NOCT) s-a remarcat de la bun început prin faptul că a fost și a rămas singura competiție de înot din lume desfășurată între două continente, fiind prin ”deschiderea” Bosfor-ului – poarta de acces dintre Europa de Asia. Și acest atu a atras an de an tot mai mulți competitori, amatori, profesioniști și mari campioni, dornici să fie părtași la o astfel de experiență unică.

Cel mai în vârstă participant la competiția care nu impune limită de vârstă a fost Levent Aksüt (83 ani).

Prima ediție a avut loc pe 23 iulie 1989 și s-a numit ”Sports For All – Swimming Race at the Bosphorus”, după numele organizației – ”Sports For All – Sportul pentru toți”. Au concurat atunci, pe traseul Çubuklu – Kuruçeşme, 68 de înotători, din care 4 au fost femei. Din 1990, distanța a devenit de 6,5 km, iar traseul între Kanlıca (Asia) – Kuruçeşme (Europa). Doi ani mai târziu a fost înregistrată prima participare internațională: 22 de înotători din Cehia și 2 din SUA.

            În 1995 a concurat și celebrul înotător american Ted Erikson, cu deficiențe de auz, primul care a traversat înot Lacul Michigan în 1961, cel care a realizat un dublu record de traversare a Canalului Mânecii în 1965 și în 1967, un alt record de 51 km parcurși în 14 ore și 38 minutes între Insulele Farallon cu apele pline cu rechini și celebrul pod Golden Gate din San Francisco, California. La cei 67 de ani ai săi, Ted, secondat de Umbra, câinele său nu mai puțin celebru (canalul TV National Geographic i-a dedicat filmul documentar ”Wonder Dog”), a reușit să câștige cursa de la Istanbul într-un timp de Guinness Book of World Records – 32 minutes și 12 secunde.

               Femeile au început să urce pe podium în 1997. Prima a fost înotătoarea din Turcia, Hakan Eskioğlu, urmată de Olga Splichalova (Rusia) și Radka Nechmacova (Cehia). În 1998, în programul special pentru sporturi nautice și de agrement a fost inclus și Bosphorus Swimming Races. A mai fost organizata o cursă la care au participat numai înotătorii profesioniști; s-a numit „Sinan Erdem Special Awards„, după numele lui Sinan Erdem, fost Președinte al NOCT, decedat în 2003. Din 2005 numele cursei a devenit Bosphorus Swimming Races. Un an mai târziu, Alişan Alaşlı stabilea un nou record al competiției: 6,5 km parcurși în 39 de minute și 07 secunde, în timp ce la femei,  prin Beren Kayrak recordul a fost de 40 de minute și 50 de secunde. În 2007, au revenit la Istanbul celebrul Ted Erikson, alături de înotătorul englez Michael Read, supranumit și ”King of the Channel®” (record stabilit în 1979 cu cel mai mare număr – 6 de traversări a Canalului Mânecii într-un singur an și doborât abia în 1992, cu 7 traversări de către Alison Streeter!) și norvegiana Sonnove Cirotzki (una dintre performerele traversării Canalului Mânecii).

           Începând cu anul 2010, tuturor celor care termină cursa li se acordă titlul de ‘Intercontinental Swimmer’ – „Înotător Intercontinental”. Campionul Olimpic Mark Spitz (SUA) a fost invitat special și a dat start-ul la ediția din 2012. În acel an Hasan Emre Musluoğlu câștigătoul primului loc în clasamentul general a fost în echipa purtătorilor torței la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Londra.

       Cea de-a 25-a aniversare a competiției l-a avut ca invitat în 2013 pe faimosul campion olimpic și mondial Ian Thorpe – ”The Torpedo”. In acel an, înregistrarea înscrierilor a trebuit să fie închisă cu o săptămână înainte de termenul limită, datorită interesului și entuziasmului manifestat de mii și mii de înotători din întreaga lume. Cursa a fost organizată pentru 24 de categorii: 11 categorii de vârstă pentru bărbați, tot atâtea pentru femei, dar și pentru cei cu dizabilități. Fatma Nazan Göğen, care a participat și la prima competiție din 1989 a reușit să termine cursa de la ediția aniversară ce a fost marcată de numeroase recorduri: 2310 de persoane din 54 de țări au aplicat în primele ore pentru concurs, din cei 3120 înscriși au fost admiși 1598 înotători, din care 1397 au terminat cursa cu ”Intercontinental Swimmers Record”. Au mai fost stabilite următoarele recorduri: ”Cel mai mare număr de înotători turci (671 bărbați și 149 femei) și străini (419 bărbați și 158 femei) care au terminat cursa”, ”Cel mai mare număr de femei (149 fin Turcia și 158 din străinătate) și de bărbați (671 turci și 419 străini) care au terminat cursa” și performanța lui Hasan Eskioğlu înotătorul care a câștigat ”Cel mai mare număr de curse – 10 în total și succesiv”, dintre care 7 au fost consecutive.

          Bosphorus Cross – Continental Swimming Race a fost, este și va rămâne nu doar un eveniment sportiv de anvergură, un reper și un model de organizare, dar și o oportunitate pentru toți cei implicați de a se întâlni, de a cunoaște fascinantul Istanbul și de a promova valorile umane și universale.

            Mult succes românilor curajoși care, pe 23 iulie vor fi privilegiații ce se vor alinia la start-ul celei de-a 29-a ediții a unicei și celei mai faimoase competiții de înot din lume: Robert Georgescu, Ștefan Brăduț Rugină, George Iordache, Șerban Frățilă, Remus Marian Miron, Gabriel Pană, Sorin Silvian Fîtu, Gerda Maria Dumitru, Alina Mihaela Rugină, Alexandra Mazilu!

Oana Georgescu,

Florina Toma

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.