România, penalizată de Comisia Europeană cu 70.000 de euro

În cadrul așa-numitei proceduri de verificare și închidere a conturilor, Comisia Europeană revendică o sumă totală de 335 de milioane euro, de la 15 state membre, printre care şi România, reprezentând fonduri din cadrul politicii agricole a UE, cheltuite în mod incorect de statele membre.

Cu toate acestea, deoarece unele dintre aceste sume au fost deja recuperate de la statele membre, impactul financiar al deciziei de joi, 12 decembrie, va fi de aproximativ 304 de milioane euro.

Banii revin la bugetul UE deoarece nu au fost respectate reglementările UE sau pentru că procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzătoare. Statele membre sunt responsabile cu efectuarea plăților și cu verificarea cheltuielilor efectuate în cadrul politicii agricole comune (PAC), iar Comisia are obligația de a se asigura că statele membre au utilizat fondurile în mod corect.

Principalele corecții financiare

În conformitate cu această ultimă decizie, vor fi recuperate fonduri de la 15 state membre: Austria, Belgia, Republica Cehă, Germania, Spania, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Irlanda, Luxemburg, Letonia, Olanda, România și Suedia. Cele mai semnificative corecții individuale sunt:

141,8 milioane euro (impact financiar1: 141,5 milioane euro) imputate Franței din motive de puncte slabe privind ecocondiționalitatea
78,8 milioane euro (impact financiar1: 66,6 milioane euro) imputate Greciei din motive de puncte slabe privind deficiențe în alocarea de drepturi la plată
24,3 milioane euro (impact financiar1: 24,1 milioane euro) imputate Olandei din motive de puncte slabe privind funcționarea LPIS, controalele la fața locului și calcularea plăților și a sancțiunilor
22,2 milioane euro (impact financiar1: 21,0 milioane euro) imputate Greciei din motive de puncte slabe privind ecocondiționalitatea
17,7 milioane euro (impact financiar1: 10,9 milioane euro) imputate Franței din motive de puncte slabe privind recunoașterea organizațiilor de producători de fructe și legume.
Ca urmare a hotărârii Curții Europene de Justiție (T-2/11) împotriva unei decizii anterioare a Comisiei, Portugaliei i se va rambursa suma de 0,5 milioane euro.

În cazul României este vorba despre o corecţie de 70.000 de euro, care ar urma să nu aibă un impact financiar, informează un comunicat al CE.

Comments

comments

Related posts

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Switch to desktop version