România, posibilă sancțiune din partea CE pentru încălcarea principiilor statului de drept

Comisia Europeană a adoptat, marţi, un nou set de reguli organizat în trei etape, care permite intervenţia preventivă în cazul încălcării principiilor statului de drept, în statele membre.

Încercarea de desfiinţare a CC din România şi ameninţarea independenţei justiţiei în Ungaria sunt exemple de ameninţare sistemică la adresa statului de drept, a declarat, marţi, comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, care a prezentat noul cadru de protejare a statului de drept.

 „Am avut în ultimii ani unele probleme de rezolvat şi a trebuit să o facem ad-hoc. A trebuit să avem imaginaţie, pentru că tratatele nu prevăd măsuri (pentru încălcarea statului de drept – n.r.), cu excepţia articolului 7, care este opţiunea nucleară”, a explicat Reding necesitatea unui nou cadru pentru protejarea statului de drept.

Reding a dat drept exemple privind „ameninţarea sistemică” la adresa statului de drept, România și Ungaria.

„Încercarea de a desfiinţa o Curte Constituţională, pentru că acea Curte Constituţională a criticat destul de des legile Guvernului. Ăsta fost cazul României. Sau ameninţarea independenţei justiţiei, a judecătorilor, cum a fost cazul în Ungaria”, a răspuns Reding, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, şi comisarul pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.