Românii, cei mai creduli consumatori europeni de ştiri bombă, fake news și informaţii construite pe fabulaţii

paper chain figures puppet on a string marionette manipulated by bossy manipulator obay orders

Sunt zeci de site-uri care promovează informatii pompos impachetate, cu titluri senzaţionale care transmit de fapt date inventate şi false. Accesul rapid  la internet și rețele de socializare au făcut ca fenomenul să aibă o amploare uriașă pe tot mapamondul.

Un studiu recent făcut în Europa arată că românii sunt printe cei mai creduli consumatori de internet. 37% din populație crede știrile false răspândite în mediul vitural. Suntem urmați de cetățenii Slovaciei, Poloniei și Cehiei, cu 9 procente.

TOPUL TĂRILOR CARE CRED ÎN ŞTIRILE FALSE

1.România- 37%

2. Slovacia 12%

3. Polonia 9%

4.Cehia 9%

(Sursa: Studiu Globsec.org)

Specialiștii explică fenomenul: oamenii cred în site-urile care îi manipulează pentru că acestea au o anumita constanță şi chiar credibilitate. Îşi construiesc postările prin îmbinarea unor elemente reale cu cele false, astfel încât celor care nu cunosc le este greu să mai distingă realitatea de minicună.

Cuvintele pot schimba lumea și pot manipula gândirea oamenilor. Iar într-o societate aflată în continuă mișcare cu acces mare la informație, oricine poate arunca în uriașul mediu virtual orice informație care, foarte probabil, va fi preluată şi amplificată fără discernământ. În aceste condiţii, este tot mai greu să putem deosebi adevărul de miniciună.

De de cele mai multe ori ne punem la curent cu știrile atunci când mergem spre serviciu sau când luăm o pauză, chiar de pe telefonul mobil, pentru că așa este cel mai ușor. Iar o simplă căutare pe Google ne arată că, în România, sunt câteva zeci de site-uri de propagandă și de știri false, iar toate au un singur lucru în comun: lipsa transparenței.

Paginile de internet dubioase sunt cele care NU prezintă detalii despre autori şi despre redacţie, nu citează surse credibile şi nu oferă informaţii ce pot fi verificate.

Atunci când principala sursă de informare este o rețea de socializare, nu este dificil să cazi în capcane.

Sursa: Știrile TVR

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.