SALA UNIRII din Alba Iulia va intra în reabilitare în această toamnă
Sala Unirii, clădirea care a găzduit ședința Marii Adunări Naționale ce a hotărât Unirea Transilvaniei cu România, va intra în reabilitare la sfârșitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie, urmând să fie redeschisă la 1 Decembrie 2018, atunci când se va sărbători Centenarul Unirii, a declarat, joi, într-o conferință de presă, administratorul public al județului Alba, Dan Popescu.
”Sfârșitul lunii octombrie — începutul lunii noiembrie (…) în așa fel încât la 1 Decembrie 2018 să putem intra în Sala Unirii. De la început am programat ca deschiderea oficială a Sălii să fie în data de 1 Decembrie 2018”, a afirmat administratorul public al județului Alba, întrebat când vor demara efectiv lucrările de restaurare și când se estimează finalizarea acestora.
El a menționat că există un buget de 10 milioane de lei pentru reabilitare, bani alocați de Guvernul României în urmă cu aproape doi ani.
În cadrul aceleiași conferințe de presă, președintele Consiliului Județean (CJ) Alba, Ion Dumitrel, a acuzat anumite instituții că ”nu știu” ce înseamnă Sala Unirii, motiv pentru care reabilitarea lucrării va începe cu o întârziere majoră față de planurile inițiale și față de momentul alocării finanțării pentru acest obiectiv.
Dumitrel și-a exprimat nemulțumirea față de Ministerul Culturii, despre care a spus că ”a stat vreo nouă luni” ca să dea un aviz pentru săpătura arheologică, cercetare ce nu s-ar fi justificat în acest caz.
”Ne-a făcut să pierdem timpul, având toți banii. Finanțarea o avem de aproape doi ani. (…) În sfârșit suntem în licitație. Sunt instituții ale statului care nu știu ce înseamnă Sala Unirii. Ne tot resping documentația și ne spun de ce, de exemplu, Sala Unirii nu poate fi restaurată și de o firmă care se ocupă de construcții industriale. Adică să vină unul care face o hală de producție să restaureze Sala Unirii … Este incredibil. Probabil că ei nu știu că Sala Unirii este cea mai importantă clădire a poporului român din punct de vedere al simbolului istoric”, a declarat președintele CJ Alba. Întrebat la cine face referire, Ion Dumitrel a spus că la ”marii specialiști” de la SEAP — ANAP.
În 2016, autoritățile din Alba sperau să înceapă restaurarea în primăvara acestui an.
„Probabil că, dacă totul va decurge fără contestații, undeva în luna mai 2017 va începe restaurarea și (Sala Unirii — n.r.) se va redeschide la 1 Decembrie 2018”, a spus, în noiembrie, directorul general al MNU, Gabriel Rustoiu.
Monument-simbol pentru istoria României, Sala Unirii necesită o amplă restaurare.
La începutul anului trecut, consilierii județeni din Alba au aprobat Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții și cota de cofinanțare la obiectivul „Refuncționalizare și reabilitare Muzeul Național al Unirii și Sala Unirii Alba Iulia — SALA UNIRII”. Aceștia s-au arătat de acord cu o cotă de cofinanțare din bugetul CJ Alba în valoare de peste 229.000 lei, inclusiv TVA.
Potrivit indicatorilor tehnico-economici, valoarea totală a investiției este de peste 10.194.000 de lei, cu TVA inclus. Finanțarea investiției ar cuprinde, potrivit documentației, 9.965.061 lei de la bugetul de stat (sume alocate prin Programul Național de Dezvoltare Locală în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 28 / 2013), cofinanțarea CJ Alba fiind de 229.041 de lei.
Imobilul are nevoie de refacerea șarpantei și a învelitorii, de lucrări de eliminare a infiltrațiilor, de înlocuirea tâmplăriei și de refacerea interiorului. De asemenea, se are în vedere și reconstituirea picturii originale realizate, pe o pânză pe suport de lemn, de pictorul francez Pierre Bellet.
Sala Unirii este clădirea în care, la 1 Decembrie 1918, 1.228 de delegați au decis Unirea Transilvaniei cu România și care a găzduit banchetele oficiale date cu ocazia Încoronării, la 15 octombrie 1922, Serbărilor Unirii din 20 mai 1929 și a dezvelirii Obeliscului lui Horea, Cloșca și Crișan, la 14 octombrie 1937.
Imobilul a fost ridicat între 1898 și 1900, pe locul în care a funcționat o ospătărie, pentru a servi ca și cazinou pentru militarii din armata austro-ungară staționați în garnizoana cetății din Alba Iulia.
Sala Unirii adăpostește o expoziție permanentă consacrată momentului 1918, piesele expuse fiind de o valoare deosebită.
Sursa: AGERPRES