Salonul Cărţii de la Paris, 16 -19 martie 2018

Salonul Cărţii de la Paris / Livre Paris, aflat la cea de a 38-a ediţie, se desfăşoară între 16 şi 19 martie 2018. Participă 1.200 de expozanţi din 45 de ţări, Rusia fiind ţară invitată de onoare.

România a avut statutul de ţară invitată de onoare al evenimentului la ediţia din anul 2013. Anul acesta, ţara noastră participă sub logo-ul „România, aşa cum nu aţi mai citit-o / Roumanie, comme vous ne l’avez jamais lue”, cu peste 50 de titluri recente, traduceri din autori români, dar şi cu o serie de evenimente organizate de Institutul Cultural Român (ICR). În programul standului sunt prevăzute 22 de evenimente, la care vor participa scriitori, traducători, editori, diplomaţi, dintre care 15 invitaţi din România.

Printre numele importante ale literaturii şi culturii române, ce vor figura la standul românesc de la Livre Paris, amintim: Virgil Tănase, George Banu, Dumitru Preda, Tudor Banuş, Dumitru Ţepeneag, Doina Lemny, Dodo Niţă Gabriel Badea-Păun, Magda Cârneci.

Vor fi lansate şi două volume dedicate lui Gellu Naum: „Gellu Naum 100” – trad. Catherine Răducanu, Luba Jurgenson şi Sebastian Reichmann (Editura ICR) şi „La Voie du Serpent de Gellu Naum” – trad. Sebastian Reichmann (Edition Non lieu). De asemenea, vor fi prezentate cărţi ale autorilor români publicate de edituri franceze în ultimul an – 28 de titluri.

Autorii unor apariţii de mare interes vor fi prezenţi la standul României, la întâlnirea cu publicul: Basarab Nicolescu şi Louis Monier cu albumul Les Roumains de Paris (Editions Michel de Maule), Doina Lemny cu recentele sale cărţi „Correspondance Brancusi-Duchamp” (Editions Diletca) şi „Brancusi et Marthe – Ou L’histoire d’amour entre Tantan et Tonton (Fage Editeur), precum şi Savatie Baştovoi cu romanul „Les Enseignements d’une ex-prostituee a son fils”, tradus de Laure Hinckel (Editions Jacqueline Chambon). De asemenea, academicianul, teatrologul şi criticul de artă George Banu va dialoga (18 martie) cu Marie-Noelle Semet, conferenţiar la Sorbonne Paris IV, pe marginea volumului său, „Les Portes au coeur de l’intime”, după ce versiunea românească a cărţii „Uşa, o geografie intimă”, a fost lansată în 2017 de Editura Nemira, în colaborare cu ICR, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru.

La mesele rotunde organizate la standul României vor fi prezenţi scriitori români şi străini, traducători, dar şi editori francezi între care: Eugen Uricaru, Vintilă Mihăilescu, Bogdan Ghiu, Horia Ursu, Irina Teodorescu, Cătălin Pavel, Claudiu Komartin, Silvia Colfescu, Ana Antonescu, Sebastian Reichmann, Michel Carassou, Marily le Nir, Jean-Louis Courriol, Cecile Folschweiller, Nicolas Trifon, Laure Hinckel, Thierry de la Croix.

Salonul Cărţii de la Paris / Salon du Livre a fost creat în 1981, de Sindicatul naţional al editorilor din Franţa. De atunci are loc anual, în luna martie, iar în 1992 a fost mutat de la Grand Palais de Paris la Parc des Expositions, într-un spaţiu de 50.000 mp. Din 2016 „Salon du Livre de Paris” s-a numit simplu „Livre Paris”, fiind cea mai importantă manifestare a pieţei editoriale din Franţa, cu o medie de 180.000 vizitatori pe ediţie. Evenimentul este dedicat profesioniştilor din domeniul editorial – editori, agenţi literari, distribuitori şi vânzători de carte din Franţa şi din lume, deschis totodată publicului larg.

Ediţia precedentă a Salonului Cărţii de la Paris s-a desfăşurat în perioada 24-27 martie 2017, la Porte de Versailles, conform site-ului oficial al evenimentului, livreparis.com. Maroc a fost ţara invitată de onoare, iar România a participat cu un stand şi o serie de evenimente organizate de Institutul Cultural Român, sub sloganul „Diagonale şi confluenţe franco-române / Diagonales et confluences franco-roumaines”.

La standul de ţară au fost expuse, pe o suprafaţă de 70 metri pătraţi, volume apărute la 30 de edituri româneşti, precum şi traduceri din autori români publicate cu sprijinul Centrului Naţional al Cărţii din cadrul ICR. Concepţia şi designul grafic al standului românesc au aparţinut arhitectului şi graficianului Răzvan Luscov.

Printre cele mai importante evenimente s-au numărat omagierea scriitorului Dumitru Ţepeneag, care a împlinit 80 de ani, lansarea volumelor „La mémoire des feuilles mortes” de Marie-Hélene Fabra-Brătianu (Éditions L’Harmattan), „La vie commence vendredi” de Ioana Pârvulescu (Éditions du Seuil, trad. Marily Le Nir), „Exuvies” de Simona Popescu (Éditions Non Lieu, trad. Sebastian Reichmann), „Le marchand de premieres phrases” de Matei Vişniec (Éditions Actes Sud, trad. Laure Hinckel).

Cu un număr estimat de peste 100.000 de vizitatori, salonul desfăşurat la Porte de Versailles seduce în fiecare an prin bogăţia programului şi prin întâlnirile cu autorii pe care le propune publicului în cele patru zile ale evenimentului.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.