”Sănătatea” democrației în 2017: Libertatea de exprimare sub asediu

Democrația, la nivel global, a suferit un regres major la finalul anului 2017, arată un raport privind Indexul Democrației publicat zilele trecute de către The Economist.
Raportul, care monitorizează 165 de state și două teritorii, a înregistrat cele mai slabe cotații ale valorilor democratice de după criza economică din 2010. Ceea ce este și mai alarmant e că, în comparație cu 2016, nici una dintre regiunile monitorizate nu a evidențiat măcar o încercare de îmbunătățire a indicelui democratic.
În concepția specialiștilor de la The Economist, unul din factorii determinanți în menținerea curbei descendente este cel generat de scăderea accentuată a libertăților mass-media și a diminuării libertății de exprimare, prin amenințările din ce în ce mai mari de represiune guvernamentală și noile provocări din partea actorilor nestatali.
Prin urmare, acest Index pe 2017 include un sector special dedicat libertăților mass-media.
În ceea ce privește ideea de democrație, România ocupă a 64-a poziție, putându-se compara cu state precum Peru,  Sri Lanka, El Salvador, sau Serbia. Ungaria se află pe locul 56, în timp ce bulgarii ocupă locul 47.
Explicațiile, în cazul declinului indicelui democratic din România, au la bază evenimentele generate de intențiile coaliției de guvernare în sfera Justiției, atât prin încercarea Executivului de a ”rezolva” cazurile politicienilor-corupți prin deja celebra OUG 13, cât și prin modificările propuse de parlamentarii Puterii la legile ce reglementează activitatea judiciară
In fruntea clasamentului se află Norvegia, Islanda și Suedia. De notat că SUA se regăsesc în acest clasament abia pe locul 21, la egalitate cu Italia.
La capitolul libertatea media, România se află undeva în prima jumătate a clasamentului alături  de Panama, Namibia, Trinidad-Tobago sau Botswana ca să enumerăm câteva nume ”sonore”  dar împreună și cu Italia, Japonia sau Cehia.
Bulgarii ne urmează ceva mai jos, în timp ce Ungaria se află cu mult în urma noastră. Vecinii noștri de clasament la capitolul Democrație, sârbii, se află și ei mult mai jos, în partea a doua a Indexului libertății media.
Pe podium se află 10 state printre care se află Suedia, Finlanda, Danemarca, SUA și  Canada.
Raportul detaliat, în limba engleză, poate fi consultat AICI
George LUCIAN

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.