Semnarea Notificării privind participarea la Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO)

Ministrul Mihai Fifor a participat luni, 13 noiembrie, la Bruxelles, alături de ministrul Teodor Meleșcanu, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, în formatul miniştrilor apărării și de externe din statele membre ale UE.

Cu acest prilej, România a semnat Notificarea către Înaltul Reprezentant al UE şi Consiliu privind asocierea ţărilor interesate la procesul de cooperare structurată permanentă (PESCO).

Notificarea a fost semnată de 23 de state membre: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria. Prin semnarea Notificării, România se va situa în interiorul grupului celor mai active state membre ale UE, în domeniul securității și apărării.

PESCO reprezintă o formă intensificată de cooperare pe dimensiunea Politicii de Securitate și Apărare Comună, în conformitate cu prevederile Tratatului de la Lisabona. Lansarea PESCO constituie o prioritate pe agenda europeană şi un mesaj important cu privire la angajamentul statelor europene de a consolida cooperarea în materie de securitate şi apărare, pe fondul provocărilor majore de securitate cu care se confruntă UE.

În cadrul dejunului de lucru, au fost discutate progresele înregistrate în implementarea Strategiei globale a UE în domeniul securităţii şi apărării, pe aspecte ce vizează pachetul pentru apărare: cooperarea structurată permanentă, revizuirea coordonată anuală a apărării, fondul european pentru apărare şi capacităţile civile. Ministrul apărării naţionale a exprimat sprijinul ţării noastre pentru eforturile derulate pentru dezvoltarea rolului UE pe dimensiunea de securitate şi apărare, subliniind importanţa asigurării unui proces inclusiv şi transparent, consolidarea complementarităţii UE – NATO, dezvoltarea PESCO, precum şi a demersurilor ce vizează dezvoltarea industriei de apărare.

Referitor la PESCO, Mihai Fifor a evidenţiat angajamentul României de a sprijini continuarea eforturilor în vederea operaţionalizării acestui format de cooperare.

Pe parcursul reuniunii Consiliului Afaceri Externe în formatul miniștrilor apărării, au fost discutate ultimele evoluţii înregistrate pe dimensiunea cooperării NATO-UE, cu accent pe stadiul implementării Declaraţiei Comune adoptată de cele două organizaţii în 2016. Ministrul român al apărării a salutat rezultatele obţinute până în prezent în implementarea celor 42 de măsuri concrete şi a exprimat susţinerea pentru setul de noi propuneri privind implementarea Declaraţiei Comune de la Varşovia ce urmează a fi agreat, la nivelul miniştrilor de externe din statele membre şi aliate, în decembrie a.c.

Lucrările Comitetului Director al Agenţiei Europeane de Apărare (EDA) s-au concentrat pe propunerea de buget a Agenţiei pe anul 2018 şi pe noile iniţiative în domeniul apărării europene.

Ministrul apărării naţionale a exprimat apreciere pentru eforturile depuse de EDA pe parcursul derulării exerciţiului de evaluare a priorităţilor şi obiectivelor Agenţiei pe termen lung şi a evidenţiat potenţialul EDA în ceea ce priveşte rolul său în transpunerea nivelului de ambiţie al UE în inițiative concrete.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.