Senatul a adoptat proiectul de lege privind ratificarea Scrisorii de intenție semnată cu FMI

Senatorii au adoptat marți proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 73/2013 privind ratificarea Scrisorii de intenție semnată de autoritățile române pe data de 10 iunie 2013 şi aprobată prin Decizia Consiliului director al Fondului Monetar Internațional din 26 iunie 2013.

Raportul Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital a fost aprobat cu 92 voturi pentru, 9 împotrivă și 16 abțineri. Senatul este cameră decizională.

Senatorul Mircea Geoană a cerut ca Parlamentul să dezbată proiectele înainte de a fi adoptate. „Nu pot să nu mă gândesc un pic la momentele de acum câțiva ani de zile când președintele României și Guvernul condus de domnul prim-ministru Emil Boc veneau în fața națiunii spunând că avem nevoie de o centură de siguranță și că trebuie să apelăm la împrumuturi externe pentru a putea să depășim o situație dificilă în care se afla România. (…) Riscul pe care îl văd este ca noi să mergem înainte ca națiune, ca stat, ca nou Guvern, ca nouă majoritate, ca viitor Guvern și viitor președinte și viitoare majorități fără să fi învățat din ceea ce s-a întâmplat în acești ani cumplit de grei pentru România. Cred că este foarte facil pentru unii politicieni din România să acuze Fondul Monetar sau Comisia Europeană pentru propriile noastre neputințe și pentru propriile noastre minciuni față de propriii noștri cetățeni. De centură de siguranță și de 20 miliarde de euro a trebuit să tăiem pensii și salarii și să punem țara într-un moment foarte dificil. Nu este normal ca noi să dezbatem post factum un gest atât de important, care angajează România în modul cel mai plenar. Am încercat să suplinim, în anii când conduceam eu Senatul, încercam să invităm delegațiile Fondului, ale Comisiei și Băncii Mondiale să vorbească și cu noi, reprezentanții Parlamentului României, și fac un apel către actuala majoritate și către actualul Guvern să nu mai continuăm să fim un simplu ghișeu de aprobare post factum a unor astfel de decizii care sunt vitale, sunt importante”, a declarat senatorul Mircea Geoană.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.