Sfatul psihologului: Teama de a nu fiu respins de cei din jur

Prima data cand mi-am dat seama ca ceva nu era in regula, era in veacul cand eram mai mica un pic decat acuma (la minte si la statura) si am observat ca unele femei ascund lucruri de barbatii lor.

Aceste lucruri includeau bani, protejarea copiilor, mintitul ca au primit un anumit obiect cand de fapt si-l cumparase, etc.

Mi se repeta sa nu am incredere in barbati ca ei nu au sentimente si sa nu stie dreapta ce face stanga.

Timpul a trecut si am inceput sa observ ca barbatii au sentimente la fel ca si femeile si ca oamenii nu sunt sinceri unii cu ceilalti.

Bineinteles ca am inceput sa ma intreb ce naiba cauti impreuna cu cineva cu care nu esti sincer? Prima data intrebam cu naivitate: ”de ce iti minti partenerul?” iar raspunsurile pe care le primeam era, in general, ori ironice ori acide: ”Tu nu sti ce vorbesti. Lasa ca o sa vezi tu!”

Am facut un pact cu mine insumi sa nu ma mint si sa nu-i mint nici pe cei din jurul meu. Pana in acest moment am reusit in mare parte si cred ca am sanse bune sa reusesc tot mai bine pe viitor.

Imi amintesc cum am intalnit pe munte barbati ”fugiti de acasa” fara stirea sotiei. Aceasta nu era de acord cu mersul pe munte si-i interzicea acestuia. Astfel ca acesta a ales sa-si minta sotia. Mereu am fost de acord cu faptul ca opresiunea si forta duc la minciuna si la savarsirea faptei interzise pe ascuns.

Am vazut in terapie mame si sotii care spuneau in fata sotului ca nu au bani si imi trageau cu ochiul sa nu vada acesta. Am primit solicitari de a ascunde lucruri fata de partenerul celalalt.

In general femeile mint cu privire la banii pe care-i au sau pe care-i cheltuie,  la greselile copiilor (fara sa isi dea seama cat rau le fac copiilor), la faptul ca le doare capul sau sunt obosite cand partenerul doreste sex (nu ma refer aici la situatiile cand chiar sunt obosite J ).

Barbatii mint de obicei cand intarzie cu prietenii, cand merg in locuri sau fac lucruri cu care sotia nu e de acord (aici putem include vizitarea propriilor parinti, in special pe mama, practicarea a diverse hobbiuri) si bineinteles a relatiilor cu alte femei.

Copiii isi mint parintii, angajatii isi mint subalternii, sotii isi mint sotiile si invers, elevii isi mint profesorii, medicul isi minte pacientul, politicienii mint poporul si poporul minte politicienii! Parca cu totii ascundem ceva.

Mi-a fost dat sa vad recent un cuplu care a trecut prin extrem de multe in viata lor. De la o despartire de multi ani, pana la certuri grave si tentativa de suicid. Dupa procedura standard, am sugerat sa vorbesc separat cu fiecare dintre ei. Mi-au spus ca este in regula sa vorbeasca deschis despre orice, si asa au si facut.

Pe masura ce am lucrat cu ei mi-am dat seama ce mult conteaza sinceritatea intr-un cuplu. Ei aveau nevoie de niste elemente de baza in ce priveste relationarea si intelegerea partenerului. Insa, nu aveau nimic de ascuns unul fata de celalalt. Isi recunostea fiecare greselile si era dispus sa le repare.

Au facut progrese uimitoare si pentru mine a fost un privilegiu sa-i cunosc. Ma uit la ei cum se bucura unul de celalalt si cum isi comunica diferit si in mod inteligibil pentru partener dorintele. Sper sa lucreze la fericirea lor toata viata.

CE SE INTAMPLA?

Vindem o imagine. Noi vrem ca partenerul sa ne perceapa intr-un anumit mod si atunci prezentam acea imagine. Pe scurt, jucam un rol, ne prefacem, mintim. Ce este extrem de important e faptul ca nu ne mintim doar partenerul, ci si pe toti cei din jurul nostru. Observ atatia oameni care imi spun: ”cu tine pot fi asa cum sunt eu.”  Cred ca e extrem de obositor.

Explicatia: Oamenii cauta cu disperare ACCEPTARE si IUBIRE. Si datorita faptului ca nu au incredere in ei insisi si stiu ca partenerul nu este capabil sa-i accepte neconditonat, aleg sa minta. Frica de a fi respins si criticat ii conduce pe majoritatea oamenilor sa nu isi traiasca propria viata ci viata partenerului, a copiilor sau a sefiilor sau colegilor de serviciu.

Consecinte:

Oboseala: indiferent cat de bine te prefaci, inauntru tau vei simti in tot acest timp un gol imens si o lipsa de intelegere. Nimeni nu reuseste sa joace un rol toata viata fara sa oboseasca. Desi unii oameni nu renunta niciodata la aceste roluri, acest fapt ii consuma enorm.

In fata mortii oamenii isi doresc sa isi fi trait propria viata si nu viata celorlalti. Isi doresc sa fi avut curajul sa faca lucrurile care si le-au dorit fara sa le fie teama ca se va supara partenerul.

Comportamente compensatorii: Pentru a mentine un anumit echilibru, unii apeleaza la comportamente distructive precum: mancatul excesiv, fumatul, consumul de alcool si droguri, relatiile extraconjugale, etc.

Fiecare din cele mentionate mai sus prezinta efecte secundare multiple care vor afecta la randul lor persoana in cauza.

Alternative:

  1. Cunoaste-te pe tine insuti. Fii sincer cu tine. Intreaba-te ce iti place sa faci, sa mananci, sa bei, sa imbraci. Care iti sunt pasiunile? Ce parere ai despre un anumit lucru? Raspunde-ti sincer la aceste intrebari si la cat de multe altele.
  2. Invata sa spui NU si sa spui un DA sincer atunci cand o faci. Cand iei decizii invata sa o faci nu pentru ca celalalt ar putea avea o parere proasta despre tine ci pentru ca iti convin consecintele care deriva din decizia pe care o iei. Invata sa spui NU cu riscul ca ceilalti sa se supere pe tine!
  3. Sa intelegi ca poti trai fara aprobarea sau dragostea cuiva. Majoritatea oamenilor accepta sa traiasca in relatii de compromis fiind convinsi ca nu pot trai daca nu sunt iubiti. Culmea, sunt constienti ca nu sunt iubiti asa cum si-ar dori, insa nici nu fac nimic in acest sens. Ce se intampla daca cineva nu te iubeste? Mori? Nicidecum! Odata ce iti stabilesti in minte ca poti trai daca nu esti iubit sau acceptat, devi mai puternic si incepi sa nu mai depinzi emotional de cei din jurul tau.
  4. Valoarea ta este constanta. Oamenii carora le e frica de alti oameni considera ca sunt lipsiti de valoare daca ceilalti nu-i plac. Ironia consta in faptul ca nu putem face pe plac celorlalti tot timpul si este imposibil ca cineva sa fie multumit mereu de ceea ce facem noi. Astfel ca ne trezim intr-un cerc vicios in care incercam sa facem pe plac celorlalti de teama ca acestia sa nu se supere pe noi, iar daca cumva acestia se supara, ne apuca disperarea si incercam si mai mult. Valoarea unui om ca si persoana nu poate fi cuantificata. Putem compara acelasi tip de comportament, insa nu valoarea omului. Ce este omul si ce face sunt doua lucruri diferite.
  5. Alege cu grija partenerul. Nu te arunca in relatii pentru ca esti instabil emotional si nu cauta linistea intr-o relatie. Daca nu sti sa fi linistit cand esti singur nu vei reusi nici intr-o relatie. Celalalt nu iti poate da ceva ce depinde doar de tine. Asa se creeaza relatiile de dependenta emotionala. Alege ca si partener pe cineva cu care poti creste impreuna si care te accepta neconditionat si cu cine poti fi sincer. Procedeaza la fel si tu.
  6. Daca ai ales gresit. Datorita faptului ca putini suntem stabili emotionali cand facem o alegere iar oamenii care stiu sa isi accepte neconditionat partenerii sunt si mai putini, ne trezim de multe ori in relatii disfunctionale. Invata sa fii sincer cu tine insuti si pe urma incepe sa fii sincer cu partenerul tau. S-ar putea sa reinvatati sa va cunoasteti si cu putin efort si sa va acceptati asa cum sunteti cu dorintele si diferentele voastre. Asteapta-te, insa, ca partenerul sa nu fie pregatit pentru asta si sa nu accepte. Stiu ca multi nu vor face acest pas. Le doresc multa liniste in decizia lor.

De cand am inteles ca nu ma poate placea toata lumea si ca pierd timpul straduindu-ma, am ales sa ma concentrez mai mult pe mine insumi si pe cei care chiar au nevoie de ajutorul meu. Sunt in competitie doar cu mine insumi si parerea celorlalti este doar un feed-back pentru mine de care tin cont pentru a ma dezvolta.

Stiu ca in orice moment, oricine poate sa isi schimbe parerea despre mine in functie de circumstante. De aceea, nu iau ca si garantie parerea de moment a oamenilor.

Eu personal am ales sa traiesc fara teama de oameni si fara minciuna. Sunt extrem de recompensata din acest punct de vedere. Ma simt libera. Spun ce gandesc  si sunt extrem de atenta sa nu mint.

Cei din jurul meu simt si vad asta si este unul din lucrurile care mi-au adus beneficii enorme atat in viata profesionala cat si in cea personala.

Stiu ca am o singura viata pe acest pamant si aleg sa o traiesc cu zambetul pe fata si bucurandu-ma de orice clipa. Nu am timp de jocuri psihologice pentru ca nu stiu cine sa creada nu stiu ce despre mine.

Ii ignor pe cei care ma dusmanesc, insa am o inima deschisa fata de ei in cazul in care as putea sa-i ajut. Incerc sa ajut pe toti cei care-i pot ajuta si dedic mult timp celor cu care am mai multe lucruri in comun si in compania carora pot sa cresc.

Nu mi-as schimba libertatea pe care o am pentru nimic in lume.

Iti doresc sa fii liber!

Cu drag,

Simona CIFF, psiholog

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.