SITUAŢIA DROGURILOR ÎN ROMÂNIA 2012

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a organizat marţi, 28 mai a.c., la la sediul Ministerului Afacerilor Interne, o conferinţă de presă prilejuită de lansarea Raportului european privind drogurile: Tendinţe şi evoluţii – 2013, elaborat de Observatorul European de Droguri şi Toxicomanii (OEDT), pe baza datelor colectate de la statele membre în rapoartele naţionale.

Cu această ocazie, a fost prezentată şi o sinteză privind Situaţia drogurilor în România în anul 2012, realizată de către Agenţia Naţională Antidrog, lucrare preliminară a Raportului Anual privind situaţia drogurilor în România 2013, care urmează a fi lansat în a doua parte a acestui an.

La eveniment, au participat reprezentanţi ai OEDT, ai conducerii Ministerului Afacerilor Interne, specialişti ai Agenţiei Naţionale Antidrog, factori de decizie din instituţiile cu atribuţii în domeniu, reprezentanţi ai societăţii civile, experţi naţionali, precum şi jurnalişti.

Conferinţa şi-a propus să constituie un mijloc de comunicare şi mediatizare a eforturilor realizate atât la nivel european, cât şi naţional, în prevenirea, combaterea şi monitorizarea consumului şi traficului ilicit de droguri.

În deschiderea conferinţei de presă, alături de domnul chestor de poliţie Doru Dumitrescu, Subsecretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şi de doamna Teodora Groshkova, expert în cadrul Observatorului European de Droguri şi Toxicomanii (OEDT) din Lisabona, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog, chestor de poliţie Sorin Oprea, a subliniat faptul că cele două rapoarte, european şi naţional, reprezintă documente de referinţă pentru specialişti şi practicieni în domeniul drogurilor, pentru decidenţii politici şi pentru orice persoană interesată de ultimele tendinţe înregistrate în evoluţia acestui fenomen.

În Raportul european privind drogurile 2013, au fost analizate date referitoare la cererea şi oferta de droguri în Europa la nivelul anului 2012, politicile naţionale şi legislaţia în domeniu, împreună cu tendinţele şi evoluţiile din ultimii ani.

În ceea ce priveşte problematica drogurilor în ţara noastră, directorul ANA a indicat principalele tendinţe şi evoluţii ale fenomenului drogurilor în România, înregistrate în anul 2012.

După 3 ani de schimbări majore care au survenit la nivel naţional în domeniul drogurilor, atât ca urmare a deciziei de reorganizare instituţională a Agenţiei Naţionale Antidrog din 2009, cât şi pe fondul transformărilor produse la nivel european după apariţia substanţelor noi cu proprietăţi psihoactive, anul 2012 marchează o stabilizare a fenomenului drogurilor în ţara noastră, atât în ceea ce priveşte consumul de droguri, cât şi în privinţa ofertei de droguri. Şi într-o direcţie, şi în cealaltă, deşi pentru majoritatea indicatorilor utilizaţi pentru evaluarea fenomenului la nivel mondial şi european se înregistrează mici oscilaţii, acestea sunt de mică amploare.

Astfel, menţinerea consumului de droguri la nivelul anului anterior este susţinută atât de numărul persoanelor admise la tratament pentru consum de droguri, cât şi de numărul urgenţelor medicale cauzate de consumul de droguri ilicite, care, deşi înregistrează creşteri uşoare faţă de anul anterior, acestea sunt de natură să indice mai degrabă o relativă stabilizare a fenomenului la nivelurile observate în anul anterior şi nu continuarea tendinţei brusc ascendente înregistrate în ultimii ani.

Aceeaşi consolidare a valorilor înregistrate în anul anterior se poate observa şi în ceea ce priveşte indicatorii de ofertă: infracţionalitatea la regimul drogurilor şi piaţa drogurilor, unde, deşi cantitatea totală capturată cunoaşte o creştere semnificativă faţă de anul anterior, se situează mult sub maximul istoric stabilit în 2008. Totodată, deşi numărul persoanelor cercetate pentru infracţiuni la regimul drogurilor cunoaşte o uşoară creştere, cel al cauzelor penale are o evoluţie inversă, rezultând şi de aici o stabilizare a fenomenului şi confirmându-se încă o dată relaţia de cauzalitate care există, în general, între cererea şi oferta de droguri.

Toate aceste rezultate sunt consecinţele pe de o parte ale reconfirmării Agenţiei Naţionale Antidrog în calitatea sa de coordonator naţional al luptei antidrog, începând cu iunie 2011, dar şi ale măsurilor întreprinse atât în plan legislativ, cât şi organizatoric în perioada imediat următoare. De asemenea, programele interinstuţionale şi reacţia vizibilă a societăţii civile relevă o abordare sistematică şi coerentă a problematicii.

Informaţii complete privind situaţia drogurilor în Europa şi în România se regăsesc, ataşat, în Raportul european privind drogurile 2013 şi în sinteza privind Situaţia drogurilor în România în anul 2012.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.