Solidaritatea politicienilor cu cetățenii, în criză – scurtă și selectivă
Prim-ministrul italian Mario Draghi (foto), care beneficiază de cel puțin două pensii de stat generoase, a anunțat că nu va încasa salariul de premier, de 110.000 de euro, anunță Euractiv.
Massimiliano Panarari, analist politic de la Universitatea Unimercatorum, afirmă că decizia lui Draghi a fost probabil menită să arate solidaritatea acestuia cu italienii afectați sever de efectele economice ale pandemiei de COVID-19.
„Însă ar putea fi privit și ca un gest populist, așadar Draghi ar fi făcut mai bine să explice gestul mai pe larg, pentru că Mișcarea 5 Stele, unul dintre partidele din guvernul de uniune națională, a fost adesea catalogat de către oponenții politici ca fiind populist tocmai datorită faptului că parlamentarii lor renunță la o parte semnificativă a salariilor”.
Alți premieri italieni, printre care Paolo Gentiloni și Enrico Letta, nu au încasat salariu pentru exercitarea acestei funcții, dar, spre deosebire de Draghi, pentru că erau parlamentari și legea italiană interzice cumularea veniturilor din cele două roluri. Și Mario Monti, premier între 2011 și 2013, a renunțat la salariul de șef al guvernului.
Iată și alte cazuri de solidaritate pe timp de pandemie, care dă foarte bine la public și nu îi afectează pe politicienii care trăiesc oricum foarte confortabil pe banii statelor.
Primul ministru grec Kyriakos Mitsotakis a dispus ca miniștrii săi, deputații și deputații partidului Noua Democrație, de la guvernare, să își depună jumătate din salariile pe două luni într-un fond de stat special destinat combaterii pandemiei.
Fostul președinte al SUA, Donald Trump, și-a donat salariul – de altfel, promisese asta în campanie, dar oricum a fost primul președinte miliardar al SUA, iar înaintea sa a făcut la fel John F. Kennedy și Herbert Hoover.
La rândul lor, potrivit Washington Post, „ca să nu pară lipsiți de sentimente”, 123 de membri ai congresului fie au refuzat să fie plătiți, fie au promis să-și doneze câștigurile pentru caritate.
Interesant este, potrivit publicației americane, că unii dintre cei mai bogați politicieni din Capitoliu, „cei despre care ați crede că ar fi mai întâi care să spună nu mulțumesc unui salariu, pentru a evita orice jenă politică, încă nu au sărit în această grupă”.
Dintre cei 100 de membri cei mai bogați ai Congresului, toți cu averi estimate peste 4,6 milioane de dolari, 28 nu au apărut pe lista celor solidari cu societatea. Poate iau exemplu din Africa…
Miniștrii și înalții oficiali ruandezi s-au alăturat funcționarilor publici care își donează salariile pentru lupta împotriva COVID-19. Miniștrii cabinetului și alți politicieni au convenit să-și doneze salariile anul trecut, pentru a contribui la combaterea efectelor pandemiei.
Parlamentarii nigerieni, în frunte cu președintele țării, înalți oficiali guvernamentali din Kenya și cabinetul din Malawi, alături de președintele Peter Mutharika, au făcut același lucru.
La rândul său, prim-ministrul din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, a anunțat că, împreună cu alți miniștri, va avea salariul redus cu 20%, din solidaritate cu cei afectați de pandemia de coronavirus.
Și premierul Canadei, Justin Trudeau, a făcut un gest similar, dar mai puțin spectaculos – trimite către organizații caritabile doar creșterea de salariu prevăzută pentru anul pandemic.
Pe de altă parte, există și politicieni care nu rezonează afectiv, moral sau din perspectiva imaginii cu ce se întâmplă în jur și-și văd de treburi. Un exemplu: presa lituaniană a dezvăluit că salariile echipei ministrului Sănătății, Aurelijus Veryga, au fost majorate cu aproximativ 1.000 de euro în timpul crizei sanitare…
Roxana Istudor