Sonda spaţială Parker va fi lansată sâmbătă într-o misiune către Soare
Sonda spaţială Parker, echipată cu un scut high-tech pentru a o proteja de căldura extremă, va fi lansată sâmbătă într-o misiune spre Soare şi va încerca să identifice motivul pentru care coroana astrului este mult mai fierbinte decât suprafaţa acestuia, informează AFP.
Sonda americană, ce va decola sâmbătă de la baza Cape Canaveral din Florida, va fi primul obiect construit de oameni ce va înfrunta condiţiile extreme prezente în acea parte a atmosferei Soarelui: sonda Parker va traversa coroana solară de 24 de ori, la o distanţă de 6,2 milioane de kilometri faţă de suprafaţa Soarelui, într-o misiune ce va avea o durată de şapte ani.
Pentru a supravieţui, vehiculul spaţial este înzestrat cu un scut fabricat din carbon, cu o grosime de 12 centimetri, ce ar trebui să îl protejeze de temperaturi ce pot ajunge până la 1.400 de grade Celsius – suficient pentru a topi materialele din siliciu. De asemenea, acel scut va menţine instrumentele de la bordul sondei la o temperatură confortabilă de 29 grade Celsius.
Instrumentele vor măsura particulele cu energie înaltă, fluctuaţiile magnetice şi vor realiza o serie de fotografii care îi vor ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine procesele din interiorul coroanei solare, care este „un mediu foarte straniu, puţin familiar nouă”, a explicat Alex Young, un cercetător de la NASA.
De fapt, observarea Soarelui de la distanţă a ajuns la limitele sale, a subliniat Nicky Fox, cercetătoare la Laboratorul de fizică aplicată din cadrul Universităţii Johns Hopkins şi coordonator ştiinţific al misiunii.
„Trebuie să ajungem acolo unde se întâmplă acele lucruri, acolo unde se produc toate aceste lucruri misterioase”, a adăugat ea.
Mai departe, mai cald
Spre deosebire de un foc de tabără, unde partea cea mai fierbinte se află în centru, temperatura creşte pe măsură ce te îndepărtezi de Soare.
„După ce pleci de la suprafaţa Soarelui, unde temperatura este de 5.500 de grade Celsius, ajungi la nivelul coroanei solare, unde temperatura creşte foarte repede până la milioane de grade Celsius”, a explicat Alex Young.
El speră că sonda Parker – singurul vehicul al NASA care a primit numele unui cercetător aflat încă în viaţă, celebrul astrofizician Eugene Parker, în prezent în vârstă de 91 de ani – va aduce răspunsuri pentru ceea ce savanţii americani au denumit „problema încălzirii coroanei”.
Miza este importantă şi pentru o mai bună previzionare a meteorologiei spaţiale.
Astfel, furtunile solare se fac simţite până pe Terra, unde pot să perturbe funcţionarea reţelelor electrice şi să provoace pane în funcţionarea sateliţilor de pe orbita planetei noastre şi să pună în pericol vieţile astronauţilor aflaţi în misiune.
Bolid
Sonda Parker, care va deveni cel mai rapid vehicul spaţial fabricat de om, cu o viteză maximală de 692.000 de kilometri pe oră, va decola pe 11 august de la baza spaţială Cape Canaveral la ora locală 03.48 (10.48, ora Bucureștiului).
Vehiculul, ce are mărimea unui automobil şi care a fost realizat pe baza unui buget de 1,5 miliarde de dolari, a fost deja instalat în partea frontală a rachetei Delta IV-Heavy, care îl va transporta în spaţiu.
Sursa: AGERPRES
Foto: NASA