Statutul parlamentarilor este neconstituţional

După mai bine de cinci ore de dezbateri, Curtea Constituţională a stabilit, miercuri, că Statului parlamentarilor este neconstituţional.

Motivul: Neconstituţionalitate a modificărilor aduse Statutului parlamentarilor referitoare la majorarea de la 15 la 45 de zile a termenului în care un ales poate contesta un raport al ANI în cazul unei decizii de incompatibilitate.

PDL şi PPDD au depus la Curtea Constituţională (CC), în 14 februarie, sesizarea privind proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor, adoptat de plenul comun al celor două Camere.

 „Am depus la Curtea Constituţională o sesizare de neconstituţionalitate asupra modificărilor aduse ieri (13 februarie – n.r.), în şedinţa Parlamentului, Statutului parlamentarilor. În principal, este vorba despre un termen care este în afara normelor constituţionale, un termen de 45 de zile pe care modificarea la Statut îl introduce, termen în care un parlamentar poate să conteste un raport venit de la ANI şi care ar determina în mod obişnuit demisia parlamentarului respectiv”, a precizat Cristian Rădulescu, liderul grupului parlamentar al PDL din Senat

Reprezentantul PDL a mai arătat că în tot Dreptul românesc şi în tot Dreptul internaţional nu există un termen de 45 de zile, ci unul de 15 zile, aşa cum se prevedea anterior introducerii acestei modificări.

Rădulescu a spus că temeiul în baza căruia s-a atacat Statutul parlamentarilor se referă la articolul 16 din Constituţie, care prevede că în România nu există privilegii şi că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii şi că nimeni nu este deasupra legii.

Şeful statului, Traian Băsescu, a fost extrem de bucuros la aflarea deciziei Curţii Constituţionale cu privire la Statutul parlamentarilor. „Yes!!!”, a fost primul lucru pe care Băsescu l-a spus după ce a aflat că statutul parlamentarilor a fost declarat neconstituţionaL.

Preşedintele PNL Crin Antonescu a precizat, joi, cu privire la decizia CCR de a declara Statutul parlamentarilor neconstitutional, că va respecta hotărârea judecătorilor, precizând însă, că deputaţii şi senatorii nu ar trebui să beneficieze de aceleaşi termene ca funcţionarii publici.

„Luăm act de decizia Curţii şi o respectăm. Aş putea să adaug că cei care am votat amendamentul am plecat de la ideea ca parlamentarii nu sunt funcţionari publici. Asta nu înseamnă că am considerat că parlamentarii sunt înaintea legii. Am putea să punem şi problema că şi preşedintele poate fi anchetat şi că fiecare cetăţean al României ar putea semna tratate internaţionale. Argumentul e că parlamentarii nu sunt funcţionari publici. Asta e concepţia noastră. Decizia Curţii e altceva şi e obligatorie”, a declarat, miercuri, Crin Antonescu.

 În urma hotărârii Curţii Constituţionale, Statutul parlamentarilor se va întoarce la Camera Deputaţilor pentru a fi din nou modificat, urmând a merge din nou la promulgare.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.