Studiu: Piața imobiliară se află într-o fază târzie a ciclului actual – însă acesta se poate prelungi!

Se știe că, într-o economie capitalistă, sectorul imobiliar are o evoluție ciclică. În momentul de față, piața globală se află „într-o fază târzie a ciclului” început după criza din 2008, arată un raport realizat de PwC și Urban Land Institute (ULI).

Cu toate acestea, piața continuă să fie solidă la nivel mondial, oferind randamente bune, conform studiului Emerging Trends in Real Estate – The Global Outlook for 2018. Astfel, o bună parte dintre jucătorii de talie mondială intervievați au sugerat faptul că perspectivele favorabile pe plan global și gradul ridicat de ocupare ar putea prelungi actualul ciclu de dezvoltare. Creșterea volumului tranzacțiilor de investiții în Europa și atingerea unor niveluri-record pe piețele asiatice (precum Hong Kong și Singapore) ar susține această idee.

O tendință de creștere a achizițiilor de active imobiliare poate fi observată și în țara noastră. „În 2017, în România, piața tranzacțiilor a atins un nivel record. Pentru sectorul imobiliar, anul 2017 a fost cu deosebire unul prolific, valoarea tranzacțiilor înregistrate depășind un miliard de euro, cu o creștere de cel puțin 10% față de anul precedent. Din perspectivă tranzacțională, sectoarele cele mai dinamice au fost cel hotelier, urmat de sectorul de retail și cel industrial”, spune Anda Rojanschi, Partener D&B David și Baias.

Mai mult decât «cărămidă și mortar»

Perspectivele sunt pozitive și în ceea ce privește activitatea de construcție. „Vedem o continuare a dezvoltării pieței imobiliare locale, atât pe segmentul rezidențial, cât și pe cel al clădirilor de birouri, pe fondul contextului macroeconomic favorabil. Prețurile pe segmentul rezidențial, de exemplu, au crescut constant, la fel și cererea, în ciuda majorării costurilor de finanțare”, subliniază Francesca Postolache, Partener în cadrul PwC România. Potrivit acesteia, la nivel global, poate fi observată o schimbare valorică importantă, de la percepția de tip «cărămidă și mortar» asupra bunului imobil, la o abordare mai dinamică și cu accent sporit pe latura operațională.

„Companiile imobiliare și cele care activează în acest domeniu trebuie să-și schimbe modelul de business, în principal prin adoptarea de noi tehnologii și îmbinarea utilizării acestora pentru oferirea de noi produse.”

Anda Rojanschi, Partener D&B David și Baias

Astfel, având în vedere mediul de afaceri extrem de competitiv, va trebui ca jucătorii din real estate să se adapteze atât la noile tehnologii, cât și la noile modele de afaceri – printre care se numără și conceptul de „spațiu ca serviciu”. „Evoluțiile tehnologice și adaptarea acestora la piața imobiliară sunt elemente care vor defini felul în care, pe viitor, se vor face afacerile în acest sector. Transformarea trebuie să fie cât mai rapidă, deoarece nevoile clienților sunt în permanentă schimbare, iar companiile care nu vor fi în stare să se folosească de noile tehnologii și să-și schimbe modelul de afaceri riscă să iasă din afaceri”, explică Anda Rojanschi.

Sursa: imobiliare.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.