„Sustenabilitatea presupune utilizarea responsabilă a resurselor naturale fără a duce la epuizarea lor.”- Daniela Dobre, CEO Green Environment Support  

Daniela Dobre, CEO Green Environment Support, companie specializată în consultanță de mediu, trage un semnal de alarmă cu privire la gestionarea corectă și eficientă a deșeurilor produse de către fiecare agent economic, cât și la conformarea cu legislația în vigoare în ceea ce privește managementul acestor deșeuri.

În România, conform legii, fiecare companie, indiferent de domeniul de activitate, are obligația să țină evidența și să raporteze către autoritățile de mediu toate cantitățile de deșeuri generate la punctul de lucru, fie că este vorba despre deșeuri menajere, reciclabile sau deșeuri periculoase. La ce riscuri de supun companiile care nu respectă legea?

În cazul nerespectării prevederilor legislative privind managementul deșeurillor, sancțiunile pornesc de la 15.000 de lei și pot fi aplicate de către Garda de Mediu sau de Poliția Locală. Principalele aspecte amendabile, dacă ne gândim la partea de întocmire a documentelor specifice și raportare, sunt: lipsa unui responsabill privind managementul deșeurilor, lipsa evidenței gestiunii deșeurilor – aceasta trebuie actualizată lunar – și lipsa raportării anuale către Agenția pentru Protecția Mediului.

În ultimii ani se vorbește tot mai mult despre sustenabilitate. Ce presupune acest lucru pentru o companie?

Sustenabilitatea presupune utilizarea responsabilă a resurselor naturale fără a duce la epuizarea lor. Astfel, avem trei componente care contribuie la această misiune: componenta de mediu, cea socială și cea care ține de politicile de guvernanță ale unei companii. Cu alte cuvinte, este important ca toate aceste aspecte să fie luate în calcul în momentul în care este stabilită strategia companiei și să se producă o schimbare de la orientarea, în principal, pe rezultate și pe componenta financiară, la cea care integrează și responsabilitatea privind impactul pe care fiecare dintre noi îl avem asupra mediului.

Ce înseamnă sustenabilitate în activitatea zilnică a unei companii?

În primul rând, respectarea obligațiilor legale conform legislației în domeniul protecției mediului. Apoi, trebuie să existe o preocupare continuă pentru reducerea consumului în toate ariile activității pe care o desfășurăm. Să avem mereu în vedere utilizarea resurselor regenerabile, a materialelor reciclate în cadrul activității și reutilizarea sau restaurarea atunci când este posibil. Comportamentul fiecăruia dintre angajații companiei trebuie să fie orientat către prevenirea generării deșeurilor și reducerea cantității acestora. O altă modalitate, foarte importantă în lupta pentru protecția mediului, este înlocuirea substanțelor chimice extrem de poluante pe care multe companii le folosesc în activitatea lor cu variante prietenoase cu mediul.

Este aliniată țara noastră la legislația europeană în domeniu?

Toată legislația românească este transpusă din directivele europene. Prin urmare, aș putea spune că suntem aliniați. Totuși, există o diferență între statele membre în ceea ce privește termenele de implementare acestor măsuri, cât și maniera în care unele directive sunt transpuse pe teritoriul național.

Anul 2023 a început cu modificări legislative în ceea ce privește managementul deșeurilor. Ne puteți spune în ce constau acestea și care sunt obligațiile agenților economici?

Schimbările survenite la începutul acestui an prin adoptarea legii nr. 17/2023, care aprobă OUG nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, vizează mai multe aspecte care țin și de clarificarea anumitor termeni din legislația existentă. Accentul se pune mai mult pe partea de reducere a cantităților de deșeuri, iar raportarea anuală privind deșeurile generate ar trebui să se întocmească exclusiv online.

O modificare importantă privește transportul de deșeuri care trebuie să se faca doar cu autoturisme ce au inscripționata în loc vizibil litera D. Sancțiunile aplicate de autorități s-au înăsprit și ele considerabil odată cu aceste schimbări legislative.

La cine ar trebui să apeleze o companie dacă are nevoie de consultanță în acest domeniu?

Clar, la companii de consultanță specializate. Agenții economici trebuie să conștientizeze că nu este responsabilitatea contabilului sau a firmei de contabilitate să cunoască aceste informații, așa cum se crede și se întâmplă adesea. Chiar dacă, uneori, și contabilii pot depune anumite declarații la autoritățile statului, ei trebuie să cunoască amănunțit și legislația aferentă întrucât regulile de calcul sunt foarte diferite față de cele din codul fiscal.

Daniela Dobre

CEO Green Evnironment Support

 www.solutiidemediu.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.