Trei factori care pot trage în jos puterea de cumpărare pe rezidențial

Anul acesta s-a bucurat de o activitate intensă de tranzacționare, însă entuziasmul cumpărătorilor s-a mai potolit în ultima perioadă.

Jucătorii din imobiliare – inclusiv cei din domeniul rezidențial – recunosc că 2017 a fost, probabil, cel mai bun an de la declanșarea crizei economice încoace, fiind caracterizat atât de o încredere solidă din partea cumpărătorilor de locuințe, cât și de un optimism al dezvoltatorilor și al investitorilor din domeniu. Spre final de an, însă, avântul pieței tinde să se mai potolească, odată cu profilarea la orizont a unor factori ce au potențialul de a tempera cererea în perioada următoare. Exact acești factori îți sunt prezentați, în cele de mai jos, de Imobiliare.ro:

1. Creșterea ROBOR:

Dacă până nu demult majoritatea creditelor pentru locuințe se făceau în valută (în special euro), în ultimii cinci ani această piață a ajuns să fie susținută din plin de cele în moneda națională. Datorită avantajului eliminării riscului valutar, împrumuturile în lei au fost promovate atât de Banca Națională Română (BNR), cât și de băncile comerciale din piață. Evoluția indicelui ROBOR la trei luni – folosit adesea ca etalon în stabilirea dobânzilor la creditele pentru populație – arată însă că cei care au sau intenționează să contracteze un credit în moneda națională nu sunt scutiți de riscurile instabilității financiare. Astfel, în decurs de un an, indicele ROBOR, folosit la calcularea ratelor pentru împrumutații în lei, s-a triplat, ajungând de la 0,73% în noiembrie 2016, la 2,19% în prezent. Este evident că această impredictibilitate a costurilor unui credit imobiliar sau ipotecar poate diminua entuziasmul românilor de a se angaja la plata unui credit „cu bătaie lungă”, cum este cel pentru casă.

2. Epuizarea fondurilor Prima Casă:

Un alt factor ce afectează cererea pentru locuințe pe final de an este epuizarea fondurilor alocate pentru programul Prima Casă (după consemnarea unui volum-record de solicitări în prima parte a anului, e adevărat). În contextul în care, în ultimul trimestru al anului, prețurile apartamentelor din Capitală s-au înscris pe un trend descendent, Dorel Niță, Head of Data and Research în cadrul Imobiliare.ro și Project Manager AnalizeImobiliare.ro, este de părere că „cel mai mare impact asupra pieței l-a avut faptul că programul Prima Casă și-a epuizat deja bugetul pentru acest an”. Dat fiind că Guvernul a stabilit, la finele lui 2016, o strategie pe cinci ani de finanțare a programului guvernamental, este de așteptat ca activitatea de tranzacționare să se regleze odată cu alocarea fondurilor pe anul viitor.

3. Aprecierea euro:

Nu în ultimul rând, un factor ce afectează puterea de cumpărare a celor care vor să achiziționeze o locuință este aprecierea euro, în detrimentul leului. Mai exact, moneda europeană a ajuns în prezent la circa 4,65 de lei, față de aproximativ 4,56 de lei la începutul lunii ianuarie. Influența cursului valutar nu mai este resimțită atât de puternic ca în trecut, când românii contractau preponderent împrumuturi în euro, însă ea are încă importanță, atât pentru cumpărători, cât și pentru bănci. Asta pentru că prețurile locuințelor sunt exprimate, de obicei, în euro, însă costul real, în lei, poate varia semnificativ în funcție de cursul valutar.

„Deprecierea leului în fața euro are, deocamdată, un impact redus asupra pieței rezidențiale în general (…). Nu am înregistrat o scădere a cererii, ca urmare a deprecierii leului, în cele peste 15 proiecte rezidențiale pe care le avem în portofoliu și, dacă există anumite blocaje în piață, pe anumite segmente sau zone, poate fi și un efect al epuizării fondurilor Prima Casă. Începutul anului viitor, după ce vor fi alocate fondurile de Prima Casă aferente 2018, poate fi o perioadă mai bună pentru evaluarea situației din piața rezidențială și a efectelor creșterii ROBOR și ale deprecierii monedei naționale.”

Gabriel Voicu, director divizia New Homes în cadrul Coldwell Banker Romania

CITEȘTE ȘI:

9 motive pentru care NU avem de-a face cu un boom imobiliar

Sursa: imobiliare.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.