Triumf coral. Campioni olimpici

   Dacă în domeniul sportului nu prea mai reușim să obținem medalii, iată că onoarea țării noastre a fost salvată, și încă la nivelul cel mai înalt, de Corala ortodoxă bărbătească ”Armonia”. Valorosul ansamblu coral a luat parte pentru a patra oară la ”World Choir Games” (Olimpiada Mondială a Corurilor), ediția a X-a, fiind singurul reprezentant al României. Desfășurată la Tshwane, în Africa de Sud, Olimpiada Mondială a Corurilor (sau ”Jocurile corale mondiale”, echivalent al Jocurilor Olimpice) a adus pe aceeași scenă o cifră incredibilă: peste 300 de coruri din 62 de țări, între care Rusia, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Danemarca, China, Germania, Marea Britanie sau Indonezia. Corala ”Armonia”, dirijată de Arhid. Lect. Univ. Dr. Ion Iulian Dumitru, s-a înscris la trei secțiuni, reușind performanța excepțională de a cîștiga două medalii de aur și una de argint!

Prima medalie de aur i-a fost atribuită la secțiunea ”Cor bărbătesc”, după interpretarea pieselor ”Sîrba pe scaun” (Alexandru Pașcanu), ”Trosterim Musik” (Anton Bruckner), ”Voices of the Ancients” (Don McDonald) și ”Doamne, buzele mele” (Ion Popescu Runcu). A doua medalie de aur a fost cîștigată la secțiunea ”Muzică sacră a cappella”, întrunind un punctaj excepțional, 83,13. Aici, repertoriul a fost alcătuit din lucrările ”Tatăl nostru” (Irina Odăgescu Țuțuianu), ”Psalmul 23, Cine, cine?” (Gavriil Musicescu), ”Te slăvesc pre Tine, Părinte” (Pascal Bentoiu, aranjament după manuscris Gelu Stratulat) și ”Gratias Agimus Tibi” (J. Leo Hasler). Medalia de argint la secțiunea ”Folclor a cappella” i-a fost adusă de interpretarea măiastră a pieselor ”Lăutărească” (Vinicius Grefiens), ”Divertisment staccato” (Ion Popescu Runcu) și ”Paparudă” (Valeriu Roman).

  Corala ortodoxă bărbătească ”Armonia” a fost înființată în anul 2001 în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea, intrînd din 2004 sub tutela Arhiepiscopiei Tomisului. Pe lîngă numeroasele concerte din țară, a avut în acest răstimp zeci de apariții unanim apreciate, fiind aplaudată la Roma, Madrid, Bari, Castellon, Ierusalim, Tel-Aviv, Haifa, Dublin, Londra, Strasbourg, Nurnberg, Lisabona, Barcelona, Paris. A cîntat de asemenea la Patriarhia Ecumenică din Constantinopol, în prezența S. S. Bartolomeu I și a luat parte la un turneu prepascal în Elveția. Laurii de acum, din Africa de Sud, au fost precedați de alte trofee de răsunet: două medalii de aur la ”World Choir Games”, găzduite în 2012 în SUA. În anul următor, la Campionatul European al Corurilor, desfășurat la Graz (Austria), corala a cîștigat Marele Premiu la secțiunea ”Cor bărbătesc”, două medalii de aur (la secțiunile ”Folclor” și ”Cor bărbătesc”) și una de argint, la ”Muzică sacră”.

În 2014, ”World Choir Games” s-au ținut la Riga, în Letonia, reprezentanții iluștri ai țării noastre întorcîndu-se acasă cu aur la secțiunea ”Artă sacră”, medalie de aur și Marele Premiu la ”Cor bărbătesc de cameră”. Dominația internațională a coralei ”Armonia” s-a consolidat în anii următori. Astfel în 2015 i se atribuie o nouă medalie de aur (”Coruri de cameră”) la ”European Choir Games” și o alta la ”Grand Prix of Nationes” de la Magdeburg, Germania. ”World Choir Games” s-au ținut în 2016 la Soci, în Rusia, și nu mai este nevoie să precizăm cine a urcat de două ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, cu medalii de aur la secțiunile ”Cor bărbătesc de cameră” și ”Muzică sacră a cappella”. În sfîrșit, anul trecut Corala ”Armonia” a fost invitată de onoare, în urma triumfurilor amintite, la cel mai prestigios festival din Israel, ”Gospel Festival Zimria”.

     Corala ”Armonia” este alcătuită din preoți, diaconi și studenți ai Facultății de Teologie din cadrul Universității ”Ovidius” din Constanța și abordează un repertoriu extrem de diversificat, în care intră atît piese religioase, folclor românesc, colinde tradiționale românești și străine, cît și piese din repertoriul clasic universal. Citiți articolul de față și încercați să răspundeți la întrebarea: în cîte emisiuni de televiziune, în cîte publicații ați văzut consemnat acest nou triumf al școlii corale autohtone? Avem atît de puține lucruri cu care ne putem mîndri și le ignorăm și pe acestea…

   Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.