Un milion de angajaţi în Bucureşti

 

Bucureştiul are peste un milion de angajaţi, iar venitul mediu este cu 35% mai mare decât media pe ţară. Sunt date care arată discrepanţele din Capitală şi restul ţării, decalaj care este de fapt mai accentuat dacă avem în vedere că mai avem concentrări de angajaţi şi venituri peste medie în vestul ţării, în alte oraşe care s-au dezvoltat economic mult mai accelerat.

 

Salariul mediu net în Bucureşti era în decembrie de 3.882 lei, cu peste 900 de lei mai mare decât media pe ţără. Interesant este totuşi ca în raportarea an pe an, venitul net în Bucureşti a crescut sub media pe ţară. Faţă de decembrie 2017, salariul mediu a urcat ca medie pe ţară cu 12,5%, în timp ce în Bucureşti avansul a fost de 9,5%.

 

 

O evoluţie explicabilă totuşi prin faptul că media generală a fost ridicată de majorarea salariului minim şi de creşterile puternice din sistemul bugetar, care au avut un impact mai mare în restul ţării decât în Capitală.

 

Ca forţă de muncă, Bucureştiul, deşi are undeva la 10% din populaţia ţării, totuşi concentrează 20% din numărul total de angajaţi. Rata şomajului se situa la 1,3%, ceea ce arată de fapt un deficit acut de forţa de muncă.

 

Bucureştiul generează pe de altă parte undeva la 27% din produsul intern brut al ţării, ceea ce arată o productivitate ridicată a muncii comparativ cu restul ţării. E drept că statisticile pot fi înşelătoare – multe companii au sediul social în Bucureşti.

 

Pe estimări naţionale, PIB-ul per capita în Bucureşti era de aproape 27.000 de euro. Potrivit ultimelor date disponibile Eurostat, un calcul pe paritatea puterii de cumpărare se duce însă la 40.000 de euro, ceea ce înseamnă 139% din media Uniunii Europene.

 

 

Ca regiune, Bucureşti- Ilfov depăşeşte Berlinul sau Madridul.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.