Ungaria va semna un acord pentru a importa gaze din România, susţine Viktor Orban

Ungaria va semna, în curând, un acord pe 15 ani care îi va permite să importe din România jumătate din cantitatea de gaze naturale de care are nevoie în fiecare an, iar livrările ar putea demara după 2022, a declarat vineri premierul ungar, Viktor Orban, transmite Reuters.

Într-o conferinţă de presă, Viktor Orban a informat că trei companii ungare au câştigat o licitaţie pentru gazele din România, dar nu a dezvăluit numele celor trei companii.

„În scurt timp vom semna un acord care ne va permite ca, în următorii 15 ani, să importăm peste patru miliarde metri cubi de gaze naturale din România”, a spus Orban. „Era monopolului gazelor ruseşti va ajunge la final în Ungaria, deoarece vom putea să ne acoperim peste jumătate din importuri din alte surse, în acest caz din România”, a adăugat premierul ungar.

La un forum economic organizat ulterior, Orban a reiterat că importurile de gaze naturale din România ar putea demara după 2022.

Potrivit datelor Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), în 2015 Ungaria a consumat o cantitate de 7,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, în condiţiile în care a importat 6,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale la care s-au adăugat 1,8 miliarde metri cubi din producţia internă. În prezent, Ungaria importă din Rusia cea mai mare parte din gazele naturale pe care le consumă, pe baza unui contract de furnizare pe termen lung.

Cu toate acestea, interconectorul de gaze dintre Ungaria şi România nu este încă în măsură să transporte gaze naturale importate din România. Potrivit unui comunicat publicat pe pagina de Internet a Guvernului de la Budapesta, în data de 6 februarie 2018, Ungaria şi România au căzut de acord că România va pune la punct condiţiile tehnice pentru exporturile de gaze naturale spre Ungaria până în 2020. În documentul menţionat se precizează că Ungaria va putea importa din România gaze naturale extrase din Marea Neagră.

În replică, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat miercuri referitor la întrevederea cu omologul său ungar, Peter Szijjarto, că nu a semnat niciun acord cu acesta şi că a convenit cu oficialul ungar ca discuţiile România-Ungaria „trebuie să se concentreze cu precădere pe ceea ce este bază solidă – pe relaţiile economice şi pe dezvoltarea acestor relaţii”. Şeful diplomaţiei române a detaliat că a avut cu omologul său ungar discuţii pe „ideea deschiderii a două noi puncte de frontieră în relaţia cu Ungaria” şi pe probleme legate de interconectarea energetică. În context, el a vorbit despre proiectul UE, finanţat parţial de Uniunea Europeană, conducta Bulgaria-România-Ungaria-Austria – BRUA.

Anterior, în luna septembrie a anului trecut, ministrul Energiei de la acea dată, Toma Petcu, declara că ExxonMobil şi OMV Petrom ar urma să anunţe o decizie de investiţie în proiectul de gaze din Marea Neagra la începutul lui 2018.

 

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.