Unitate în diversitate

 

E nevoie de o mare știință a organizării de manifestări muzicale populare în așa fel încît să atragi într-un spațiu vast cinci-șase mii de spectatori care să stea în fața scenei șase ore fără să se clintească, indiferent de vreme, ba mai mult, să cînte, să danseze, să ovaționeaze, să interacționeze cu artiștii! Abilitatea aceasta constă în alcătuirea distribuției, care trebuie să îndeplinească o serie de cerințe obligatorii: să aibă diversitate (într-o piață vin spectatori de toate vîrstele și de toate gusturile), dar fără a produce fricțiuni între adepții unui anume stil sau artist cu ceilalți, și în plus să reunească nume de top, deci să nu se coboare sub un anume nivel artistic. Să recunoaștem că nu e deloc ușor, dar asta reușesc fără sincope, de mulți ani de zile, consilierii muzicali Andreea și Radu Fornea la Focșani, unde frecvența marilor show-uri publice este absolut impresionantă. Așa s-au petrecut lucrurile și la spectacolul la care ne referim în aceste rînduri, cînd Piața Unirii a fost din nou arhiplină cu un public entuziast și receptiv. ”Tehnica” de care aminteam a funcționat perfect, încălzirea fiind făcută gradat, prima parte aparținînd unor nume îndrăgite din folclor, care au antrenat spectatorii (care abia așteptau!) la hore și sîrbe, fiind vorba de Ansamblul profesionist ”Țara Vrancei” (cu tradiții minunate, aduse în scenă inclusiv de copii), de Geta Postolache și de temperamentala bucovineancă Laura Lavric (invitată și de Ștefan Bănică în show-urile sale de la Sala Palatului!), care a demonstrat că nu întîmplător susține într-un cîntec al său ”Dragu-mi-i la veselie!”.

Trecerea la genurile moderne s-a făcut firesc, prin ritmurile de tranziție ale trupei etno Datina, considerată la lansare ”cea mai bună trupă etno debutantă”. În cei peste 16 ani de carieră, Andreea Pavăl și Marius Chină și-au consolidat poziția, mai ales că în 2012 ne-au propus o cotitură, adoptînd în compozițiile proprii și elemente pop-rock cu, evident, influențe folclorice. Firește, recitalul formației, ce include și dansatoare, a respectat sloganul de-acum cunoscut: ”Joacă și trăiește/ Simte românește!”. Dar joaca aceasta poate fi și una a copilăriei, chiar dacă păpușile au cam fost înlocuite acum cu gadget-uri electronice, telefoane inteligente, rețele de socializare și alte asemenea.

 

Cea mai bună dovadă ne-a oferit-o Iuliana Beregoi, 14 ani, pe care regizorii de scenă Alexandra și Mihai Paraschiv au protejat-o cu greu de asaltul sutelor de adolescenți care se regăsesc în acțiunile ei. Cînd spunem asta ne referim atît la cîntece (”Vina mea”, ”O nouă dimineață”, ”Kontrol”, deși evident nu muzica este punctul forte al artistei din Basarabia), dar mai ales la postura de autentică vedetă a internetului. Iuliana este o vloggeriță cu sute de mii de urmăritori, serialul ”Lara” fiind extrem de îndrăgit. Cele șase melodii lansate de ea au depășit 60 de milioane de vizualizări, fiind un idol al generației sale. Remarcată la competițiile TV ”Vocea Rusiei Jr.” și ”Next Star”, a dat măsura popularității cu cele două spectacole ale ei de la Sala Palatului, ”Lara și Generația X”, respectiv ”Lara și Crăciunul jucăriilor”.

Și Anda Adam a fost un talent precoce, la aceeași vîrstă cu a Iulianei cîntînd în turnee pe litoral, iar la 16 ani înregistrîrnd alături de Racla hit-ul ”Nu mă uita” (continuat acum patru ani cu…”Nu te-am uitat”). În ultima vreme s-a făcut remarcată și prin participarea la tot felul de concursuri și reality-show-uri, dar dincolo de toate rămîne o cîntăreață cu o carieră solidă, marcată de succese indiscutabile, cum ar fi ”Love on you” (melodie figurînd la vremea respectivă în topurile din 20 de țări), ”Ce ți-aș face!”, ”Selecta”, ”Ochii mei”, ”Punani”, ”Nu sunt cuminte”, ”Amo”, unele născute din colaborările cu Smiley, Randi, Alex Velea. Cu cîteva discuri de Aur și de Platină la activ, Anda Adam este în continuare, așa cum a dovedit și la Focșani, o ”regină a inimilor”. Am amintit de colaborarea ei cu Racla. Mai toate trupele hip-hop apelează la soliste de valoare, punctul lor forte nesituîndu-se la nivel vocal, ci la acela al mesajului, adesea social, și al versurilor incitante. Este și cazul redutabilului trio B.U.G. Mafia, revenit la Focșani la cererea publicului, fiind cunoscute colaborările anterioare ale acestuia cu Loredana Groza sau Cătălina Toma. Este o trupă veche, înființată în 1993, cu un prim album editat în 1995. După ce s-au intersectat la început cu Romeo Vanica sau cu Antonio Furtună, băieții ”de cartier”, de ”după blocuri” și-au găsit calea proprie, cu piese de un succes fulminant, cum ar fi ”Pantelimonu  petrece”, ”Pînă cînd moartea ne va despărți”, ”Lumea e a mea”, ”Un 2 și trei de 0”, ”Străzile” (leit-motiv al serialului TV ”Băieți buni”), ”Românește”, ”Să cînte trompetele”, ”Pe coastă” (mai bine de 10 milioane de vizualizări), ”Cine e cu noi”. Și de această dată Tataee, Caddy și Uzzy și-au susținut incandescentul recital alături de vocile a mii de fani necondiționați. Tradiția ca de fiecare dată la Focșani să urce pe scenă cel puțin o titulatură de renume internațional a fost respectată, de această dată fiind vorba de cea mai populară formație din Austria și una din veteranele pop-rock la nivel înalt din lume, Opus. Sigur că publicul cunoștea și a aplaudat ca atare și titluri cum ar fi ”Eleven”, ”Flyin  High”, ”Whiteland”, ”When the Night Comes”, ”A Night în Vienna”, ”Gimme Love”, dar cel mai așteptat a fost, firește, cîntecul de uriaș succes mondial lansat în 1984, ”Live is Life”, cu recorduri greu de atins chiar și pentru star-uri notorii: locul 1 în topurile din 22 de țări, 20 de milioane de discuri vîndute și nu mai puțin de 30 de versiuni (cover-uri) ale altor artiști! Evident că din mii de piepturi încă răsuna celebrul refren atunci cînd prezentatoarea Iuliana Tudor anunța începerea unui moment atît de așteptat, care a constat în perfecta sincronizare (Ovidiu Popică de la Visual Emotion este un adevărat maestru) între artificii, fondul muzical și momentele de dans modern oferite de cei de la Trouble Dance Academy.

Și pentru că totul trebuia să fie închis între coperți identice, finalul, de mare antren și ritm, a fost rezervat grupului etno de mare popularitate Ro-Mania, Răzvan, Ionuț și Mihai dezlănțuindu-se cu repertoriul propriu de o atractivitate rară.

S-a cîntat, s-a dansat, continuarea fiind făcută, ca de obicei, la hotelul vedetelor, Laguna, unde împreună cu Mirela Cristea, Dana și Nicu Blejan și ceilalți organizatori, artiștii au pus la cale viitoarele reprezentații. Cu siguranță, cel puțin la fel de strălucite!

 

  Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.