Val de plecări ale directorilor de bănci spre lumea criptomonedelor
Un șef de la Goldman Sachs Marea Britanie a demisionat de la banca de investiții după ce a făcut o avere investind în… dogecoin, o criptomodnedă obscură, dar care s-a dovedit uluitor de profitabilă, mai ales de când este promovată de vedete ca Dogefather, Elon Musk sau Mark Cuban.
Banca a confirmat plecarea lui Aziz McMahon, director general, pentru la Business Insider, dar nu a oferit niciun motiv.
Cu toate acestea, E-financialcareers a relatat că retragerea executivului este urmare a faptului că a câștigat masiv după ce valoarea dogecoin a crescut de 72 de ori între ianuarie și aprilie 2021. Recent, un alt investitor în dogecoin a anunțat că a devenit milionar în doar două luni.
Iată și un trend care ar putea să dea de gândit celor care privesc spre cei vreo 35 de ani în care vor plăti împrumutul pentru casă și în care ar trebui să-și crească și copiii care nu le vor putea susține pensile pentru că vor fi copleșiți de taxele generate de actualele împrumuturi ale statelor și vor trebui să facă și economii: un val de directori ai băncilor și-au părăsit tradiționalele locuri de muncă în domeniul finanțelor pentru a se alătura companiilor care lucrează cu criptomonede.
Se pare că se înalță altă gamă de „prea mare pentru a cădea”. Recent, John Dalby, fost director financiar al Bridgewater Associates, cel mai mare fond de investiții din lume, s-a alăturat firmei de investiții bitcoin – New York Digital Investment Group.
Un fost analist senior la Bank of America, Luyi Zhang, s-a alăturat Coinbase, fostul director executiv la Nomura Jesse Bornstein a devenit recent vicepreședintele vânzărilor instituționale la Stakehound.
„În ultimii patru până la cinci ani a existat o migrație constantă de programatori talentați, traderi și directori în spațiul criptomonedelor, mulți dintre aceștia venind de la bănci de elită, fonduri și firme comerciale”, spune șeful agenției Carbon, Kevin Cassata, citat de Business Insider.
Interesant rămâne faptul că sistemul financiar classic nu prea se amestecă în acest nou „vest sălbatic”, noua „goană după aur” fiind văzută diferit de specialiști.
Pe de o parte, confuzia rămâne deplină pentru cei care nu au informațiile necesare pentru a face avere într-o fracțiune de secundă, iar pe de altă parte, se consideră ba că aceste criptomonede sunt doar o bulă speculativă, fără valoare intrinsecă, ba că valoarea acestora este incontestabilă.
Un exemplu: Internet Computer, noua monedă digitală lansată zilele trecute, este deja una dintre cele mai mari criptomonede din lume, cu o valoare de piaţă de aproximativ 45 de miliarde de dolari. În doar o zi.