Viața după pensie, tot mai scurtă
Speranța de viață după 65 de ani pentru femeile și bărbații din România a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani, anunță Eurostat.
Astfel, pentru vârsta a treia, au mai rămas 17,7 ani în cazul femeilor și 13,5 ani în cazul bărbaților. Bărbații români au pierdut cam o zecime din anii de pensie după vârsta legală, iar femeile aproximativ 5%, mai rău decât noi stând doar polonezii.
Diferența dintre anii 2019 și 2020, după un trend crescător constant din 2009 încoace poate fi pusă pe seama efectelor directe sau indirecte ale pandemiei Covid-19 – în principal decese provocate de SarsCov2 și de accesul îngreunat la serviciile medicale, îndeosebi în cazul pacienților cu boli cronice grave de altă natură.
Ca rezultat al investițiilor relativ scăzute în sectorul sanitar pe parcursul ultimilor 30 de ani, al suprasolicitării în noile condiții de muncă, dar și al unui stil de viață puțin sănătos, România înregistra încă înaintea pandemiei una dintre cele mai scăzute speranțe de viață sănătoasă după 65 de ani – doar 6,6 ani per total, cu mult sub media de 10,3 ani consemnată de UE27.
Speranța de viață la naștere și speranța de viață după vârsta de 65 de ani sunt foarte diferite, pentru că aproximativ 20% din populație nu mai apucă vârsta de pensionare…