Viața și fericirea noastră (73)

        Sunt din nou la întâlnirea săptămânală cu fiica mea, Rebecca-Alexia, de curând beneficiara diplomei de bacalaureat și a înscrierii în primul an la Facultatea de Drept, cu perspectiva unui viitor jurist de carieră. Felicitări, draga mea, și succese în continuare în viață, însoțită mereu de dragoste și credință față de Bunul Dumnezeu, căci nimic din viața ta, a mea, a noastră, nu se face fără El. Și sigur vor exista situații când vei greși, dar să știi că acestea tot cu voia lui Dumnezeu se întâmplă, ca să te încerce cât poți să reziști rigorilor vieții.

            Mulțumesc pentru felicitări, tati, te iubesc! Din cele de mai sus să înțeleg că nimic nu se poate fără Dumnezeu? Așa este?

            Da, Rebecca, așa este. Tu trebuie să-ți amintești mereu și mereu de Bunul Dumnezeu, căci de la El primești încercările vieții, dar și  puterea, înțelepciunea, sănătatea, succesul și toate reușitele pe care le-ai avut și urmează să le ai. Fără Dumnezeu nu ai fi decât o frunză în vânt. Dumnezeu ne-a dat viață și noi pornim într-o călătorie care nu știm niciodată când se termină. Pentru unii călătoria durează o perioadă mai mare sau mai mică de timp, iar pentru alții călătoria este foarte scurtă. Ce știm cu certitudine este faptul că noi nu avem puterea de a schimba durata existenței noastre pe pământ, dar atât cât ne este dată, depinde numai de noi să o trăim demn, frumos, cu bucurie, satisfacții și multe clipe fericite.

            Există, tati, viață perfectă sau aproape de perfecțiune?

            Să știi draga mea că eu cred, din vasta mea experiență, că nimeni nu are o viață perfectă. Sigur, depinde de ce anume îți dorești de la ea, la ce nivel de inteligență, pregătire  și educație te afli, la anvergura și destinul fiecăruia dintre noi.

            De altfel, uitându-ne la oamenii din jurul nostru, vedem cât de diferiți sunt, nimeni nu este la fel, tot așa cum, din cele 5 degete de la o mână, niciunul nu seamănă cu celălalt, sau cum, din cele peste 7 miliarde de ființe umane, nu există două persoane care să aibă aceeași amprentă digitală. Și uite cum, fata mea, unora le lipsește sănătatea, altora le lipsesc banii, unii sunt bogați dar bolnavi, alții sunt săraci dar sănătoși tun. Unii sunt norocoși, alții, dimpotrivă, plini de ghinion. Unora le lipsește iubirea și atenția oamenilor din jurul lor. Unii oameni sunt foarte activi, plini de energie, în timp ce alții sunt mai puțin rezistenți, se epuizează repede. Unii s-au născut cu un har de la Dumnezeu și sunt talentați – oameni de știință, artiști, compozitori, alții pictează, sculptează, cântă, scriu, dansează, ajung actori de renume, în timp de alții au harul și chemarea lui Dumnezeu să se pună în slujba religiei, școlii, arhitecturii, desingului, sau aleg cariera militară.

            Din nefericire însă, există o categorie de oameni care își duc o viață infracțională, sortiți să stea cu sabia lui Damocles deasupra capului în orice moment. Acesta este motivul pentru care unora le este frică de repercusiunile faptelor lor.

            Altor oameni, draga mea, să știi că le este greu. Împovărați de ani și neputință, se simt singuri, părăsiți și uitați prin sate și cătune, ori pe la căminele de bătrâni.

            Sunt alții care se simt descurajați sau trădați. Este un sentiment pe care l-am trăit și eu atunci când am fost trădat și nu am mai putut să-mi înfăptuiesc visul din tinerețe, de a ajunge cu vaporul în lumea liberă după ce societatea comunistă m-a dezamăgit total. Trădarea a existat de când e lumea și pământul, în toate culturile și societățile, deci inclusiv la poporul român, așa că mare atenție.

            În concluzie, noi, ființele umane, nu știm niciodată prin ce îi este dat omului să treacă în viață și de aceea, uneori, ca să-și ascundă dezamăgirile și suferința, mai și zâmbește. În sufletul fiecăruia dintre noi se pot ascunde multe lacrimi, motiv pentru care ar trebui să fim mai buni, mai înțelegători unii cu ceilalți. E bine, de regulă, să mângâiem înainte de a lovi, să ascultăm și să înțelegem, în loc să acuzăm și, desigur, ar trebui să-i corectăm cu vorbe blajine pe oameni, în loc să-i judecăm.

            Cam așa este viața, draga mea, uneori tare complicată și imprevizilă! (Va urma)

Lord Sir Florentin SCALEȚCHI

Prof.univ.dr.

Foto: pixabay.com

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.