Viața și fericirea noastră!!! (XXXII)

Oare de ce, tati, lumea spune că avem o viața scurtă?

Fetița mea, viața nu este scurtă dacă te gândești că speranța de a trăi a ajuns aproape de 80 de ani. Eu consider că avem o existență suficient de îndelungată.

Noi de fapt nu suntem decât o energie, căreia îi spunem suflet, într-un păcătos de trup, și nu murim niciodată. Probabil că bântuim prin univers miliarde de ani după ce părăsim trupul. Se spune, și poate e adevărat, că ne putem reîncarna după o perioadă de timp pe care însă nimeni nu o știe.

Spuneam că viața este atât cât este, mulți dintre semenii noștri considerând ca fiind suficient timpul petrecut în această lume. Adevărul este cănumai noi suntem vinovați dacă ne pierdem timpul cu lucruri inutile, punându-ne de multe ori în situații de-a dreptul penibile.

Din păcate omul își dă seama de adevărata valoare a vieții abia atunci, și numai atunci, când se află la un pas de a o pierde. Cum la fel de adevărat este faptul că apreciezi valoarea unui om doar atunci când nu mai face parte din viața ta. La fel se întâmplă în cazul părinților. Îi vei aprecia la justa lor valoare, atât pe ei, cât și eforturile depuse să te crească și să-ți creeze un univers de valori, abia atunci când și tu vei fi părinte.

Când ești tânăr îți închipui că ai la dispoziție tot timpul din lume, dar viața se duce, una-două, numai și numai din cauza noastră. Astăzi nu avem timp pentru că ne pierdem vremea cu fleacuri, mâine s-ar putea să nu mai avem puterea pentru realizarea proiectelor, iar poimâine, extrapolând trecerea timpului, poate că nu vom mai fi. Și astea toate pentru că nu știm să  ne trăim viața în deplinătatea ei.

Cam cum ar trebui să fiu eu ca să cuceresc inimile oamenilor cu care mă intersectez în viață?

Rebecca, tu trebuie să fii bună, să iubești și să respecți ființa umană, natura, viața ta. Tu știi că ești frumoasă, dar frumusețea fizică nu înseamnă mare lucru dacă nu ai și un suflet curat și bun.

Draga mea, să  nu regreți niciodată relațiile inter-umane, chiar dacă vei fi dezamăgităuneori de cineva. Așa e în viață, oamenii buni îți vor oferi fericire, în timp ce oamenii răi te vor dezamăgi. Dar ține minte, cei mai răi dintre ei sunt aceia de la care vei primi adevăratele lecții de viață, e drept că urâte, dar pe care nu le vei uita și, cu înțelepciune, nu le vei repeta niciodată. Cu alte cuvinte, de la cei răi capeți experiență, iar oamenii buni îți vor oferi bucurie și amintiri frumoase.

Dar de ce, tati, unii oameni aleg singurătatea în locul socializării și a unei vieți active?

Copila mea, să știi că Singurătatea, în esența ei, câteodată este frumoasă și benefică, fiindcă ești TU, și numai tu, cu propriul tău EU. Dar aceste momente de singurătate se pot repeta la diferite intervale de timp și țin doar de alegerea ta, atunci când simți nevoia să vorbești tu cu tine. Singurătatea însă devine îngrozitoare atunci când te alege ea pe tine! Te poate termina psihic!

Și-ți mai spun ceva, să știi că sunt oameni care își doresc singurătatea pentru că au plătit prea scump compania cuiva în viața lor.

Dar ce te face înțelept în viață, tati?

Ca să fii înțelept, Rebecca, este eminamente necesar ca în viață să ții cont de două lucruri esențiale. Pe primul loc sunt cărțile, filmele, reportajele despre lume și viață, valorile morale și materiale pe care le consumi și, extraordinar de important, oamenii pe care îi întâlnești de-a lungul vieții, cât de multe lucruri poți să înveți de la ei, deținători deinformații și cunoștințe acumulate de omenire de-a lungul a milioane de ani de existență și transmise succesiv din generație în generație.

Știi, fata mea, ce nu înțeleg oamenii din toată viața lor? Că săracul nu a lăsat nimic pentru umanitate, în timp ce bogatul nu a luat nimic cu el atunci când a plecat la cele veșnice!

Îți vei face viața frumoasă și vei găsi fericirea și un suport moral puternic dacă îl vei îmbrățișa și îl vei alina pe rănit, dacă poți să îl săruți pe cel distrus, dacă vei reuși să te împrietenești cu cel pierdut și, nu în ultimul rând, dacă vei încerca să-l iubești pe cel singur. (Va urma)

Prof.univ.dr. Florentin SCALEȚCHI

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.