Viitoarea Politică Agricolă Comună, în „cultura opacității”

Prea multă atenție din partea opiniei publice le strică unora tabloul de ansamblu. Comisia Europeană a respins solicitările pentru mai multă transparență în elaborarea planurilor strategice ale Politicii Agricole Comune, considerând că o concentrare excesivă asupra acestui lucru riscă să suprasolicite procesul și să obtureze percepția asupra imaginii de ansamblu.

Care este de fapt demersul asupra căruia nu se dorește prea multă transparență? Țările UE vor stabili, până la sfârșitul anului, modalitățile în care intenționează să îndeplinească obiectivele reformei Politicii Agricole Comune.

Aceste planuri sunt, printre atele, motorul cheie pentru realizarea politicii alimentare a Comisiei, strategia „Farm to Fork”, care în principiu ar trebui să accelereze tranziția la o alimentație mai sustenabilă. Vești proaste, teoretic, pentru importatorii de alimente și decidenții cu care sunt mână în mână.

Criticând „cultura opacității” a Comisiei în procesele anterioare ale PAC, organizațiile societății civile Birdlife și ClientEarth au trimis o scrisoare comună prin care solicită Comisiei să-și schimbe practica și să îmbunătățească transparența aprobării planurilor strategice ale PAC, argumentând că europenii au dreptul de a urmări procesul de evaluare şi aprobare a viitoarelor planuri strategice.

Cu toate acestea, întrebat în timpul unui eveniment EURACTIV recent ce informații intenționează să împărtășească Comisia în timpul elaborării planurilor strategice ale PAC, Tassos Haniotis, directorul general adjunct al AGRI a Comisiei Europene, a spus că acest accent pe transparență nu este „pertinent” și riscă să suprasolicite procesul.

„Ce rost mai are să te blochezi în probleme de genul acesta și să ratezi imaginea de ansamblu?”, s-a întrebat retoric oficialul, care a dat și un răspuns contradictoriu: „Deși este clar că planurile strategice trebuie făcute publice, ceea ce este pus la dispoziție pentru control în elaborarea strategiilor va trebui să fie luat în considerare și împărtășit pe baza orientărilor Comisiei”.

Dar europarlamentarul Verzilor, Thomas Waitz, subliniază că Politica Agricolă Comună reprezintă mai mult de o treime din bugetul UE și că există o „obligație” atât pentru Comisie, cât și pentru statele membre, de a fi cât mai transparente posibil, inclusiv cu privire la cine influențează de fapt procesul de negociere.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.