Viziuni divergente despre politica economică a UE – ba flexibilitate, ba restrângere

Unii dintre cei mai importanţi decidenţi în materie de politică economică din Uniunea Europeană au exprimat opinii divergente cu privire la modul în care ar trebui gestionată economia după pandemia de Covid-19, transmite „Bloomberg”.

Fabio Panetta, membru în boardul Băncii Centrale Europene, consideră că oficialii monetari ar trebui să păstreze „flexibilitatea neconvenţională” pe care şi-au acordat-o în timpul crizei, menţinând costul creditului la un nivel redus până când cheltuielile guvernamentale vor ajuta la stimularea inflaţiei.

Câteva ore mai târziu, colegii săi Jens Weidmann şi Robert Holzmann au spus că puterile extraordinare acordate BCE sunt doar temporare şi trebuie să înceteze după ce urgenţa se va termina.

Dar Panetta subliniază că actualul mix de stimulente fiscale şi monetare este „în mod clar superior” politicii adoptate înainte de pandemie, când decidenţii politici erau concentraţi pe reducerea datoriilor.

Este contrazis de Weidmann, preşedintele Bundesbank, care a spus că, în opinia sa, există riscuri de inflaţie şi atât sprijinul monetar, cât şi cel fiscal ar trebui reduse. În opinia sa, 2022 nu ar trebui să fie catalogat drept un „an de criză”.

Aceste puncte de vedere divergente cu privire la politica monetară se reflectă şi în dezbaterea cu privire la politica fiscală a UE. Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, susține că regulile blocului comunitar privind nivelul datoriei „trebuie să fie realiste, în caz contrar nu vor putea fi aplicate”.

Într-un interviu, Gentiloni a adăugat că Executivul comunitar va demara, la toamnă, o procedură de revizuire a Pactului de Stabilitate, care impune unele limite pentru finanţele publice ale statelor membre.

Între timp, fostul preşedinte al BCE şi actualul premier al Italiei, Mario Draghi, insistă că regulile fiscale din zona euro nu pot reveni la situaţia în care erau înaintea pandemiei, iar Armin Laschet, candidatul cu cele mai mari şanse pentru a deveni noul cancelar al Germaniei, susține că politicile de stabilitate trebuie reintroduse când efectele pandemiei asupra economiei globale vor dispărea.

Roxana Istudor

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.