Zece provocări globale ale secolului XXI (2)
Multe țări și popoare vor avea nevoie de resursele ţării. Se va încerca şi, sigur, se va reuşi să se canalizeze bogăţia naturală a ţării spre o creștere economică durabilă.
Kazakhstanul se află într-o altă realitate tehnologică, complet diferită de cea precedentă. Tehnologia digitală și nanotehnologia, robotica, medicina regenerativa si multe alte realizări științifice devin o realitate de zi cu zi, transformând nu doar mediul, ci şi fiinţa umană, care trebuie să fie activă la aceste procese.
În acest context, trebuie admis faptul că situația din Kazahstan arata destul de bine. Kazakhstanul are cea mai scăzută rată a șomajului din istoria recent, fiind o mare realizare. Criza economică globală, care se transformă într-o criză social-politică, în mod inevitabil va face presiuni şi asupra Kazahstanului. Desigur că, pe ordinea de zi apare problema securității și a stabilității sociale. O sarcină importantă pentru Kazakhstan este şi consolidarea stabilităţii sociale în societate.
Dialogul dintre culturi și civilizații este permanent cultivat. Numai în dialogul cu alte națiuni Kazakhstanul va fi capabil să-şi atingă succesul și influența în viitor. În secolul XXI, Kazahstanul va trebui să-şi consolideze poziția de lider regional și să devină o punte de dialog și interacțiune între Est și Vest.
Reducerea rezervelor valutare va contribuit la creşterea presiunii valutare și a inflației, care, la rândul lor, pot afecta în mod negativ situația socio-economică. Ca un stat integrat, internaţional, desigur că orice criză financiară, economică şi social, e firesc să o simtă şi această ţară din Asia Centrală. Faptul că, există o preocupare naţională pentru noile provocări globale, face ca orice criză mondială să fie tratată cu prudenţă şi realism.