Zece provocări  globale ale secolului XXI (2)

Cea de-a şasea provocareresurse naturale epuizabile

Creşterea consumului resurselor naturale ale Pământului duce la epuizarea acestora, provocând diverse evoluții, atât negative, cât și pozitive. Kazakhstanul are  un şir de avantaje,  având  o mulțime de resurse naturale.

Multe țări și popoare vor avea nevoie de resursele  ţării.  Se va încerca şi, sigur, se va reuşi să se  canalizeze bogăţia naturală a ţării  spre o creștere economică durabilă.

Cea de-a şaptea provocarecea de-a treia revoluție industrială

Omenirea se află în pragul celei de a treia revoluții industriale, care schimbă însuşi conceptul de producție. Progresele tehnologice schimbă fundamental structura și necesităţile de pe piețele internaționale.

Kazakhstanul se află într-o altă realitate tehnologică, complet diferită de cea precedentă. Tehnologia digitală și nanotehnologia, robotica, medicina regenerativa si multe alte realizări științifice devin o realitate de zi cu zi, transformând nu doar mediul, ci şi fiinţa umană, care trebuie să fie activă la aceste procese.

Cea de-a opta provocarecreșterea instabilității sociale

În prezent, una dintre cele mai mari probleme ale lumii este instabilitatea socială în creștere, având ca şi cauză principal, inegalitatea socială. Astăzi, în lume circa două sute de milioane de oameni nu-şi pot găsi un loc de muncă. Chiar și în Uniunea Europeană în ultimul deceniu rata șomajului a atins un înalt nivel, provocând numeroase revolte.

În acest context, trebuie admis faptul că situația din Kazahstan arata destul de bine. Kazakhstanul are  cea mai scăzută rată a șomajului din istoria recent, fiind o mare realizare. Criza economică globală, care se transformă într-o criză social-politică, în mod inevitabil va face presiuni şi asupra Kazahstanului. Desigur că, pe ordinea de zi apare problema securității și a stabilității sociale. O sarcină importantă pentru Kazakhstan este şi consolidarea stabilităţii sociale în societate.

Cea de-a noua provocareo criză a valorilor civilizației

Lumea se confruntă cu o criză acută de valori și viziuni asupra lumii. Tot mai multe voci se grăbesc să anunțe o confruntare a civilizațiilor, sfârșitul istoriei şi eșecul multiculturalismului. Kazakhstanul urmăreşte să-şi  protejeze valorile  dobândite de-a lungul anilor. Kazakhstanul a învăţat să trăiască în atmosfera de coexistența de culturi și religii.

Dialogul dintre culturi și civilizații este permanent cultivat. Numai în dialogul cu alte națiuni Kazakhstanul va fi capabil să-şi atingă succesul și influența în viitor. În secolul XXI, Kazahstanul va trebui să-şi consolideze poziția de lider regional și să devină o punte de dialog și interacțiune între Est și Vest.

Cea de-a zecea provocareamenințarea unei noi destabilizări globale

Sistemul economic global poate eşua grav chiar în perioada următoare, atrăgând după sine, în special, prăbușirea prețurilor mondiale la materia primă. Posibilele recesiuni în UE și în SUA ar putea reduce nevoile de materii prime pentru țările dezvoltate şi desigur, resetarea exporturilor.

Reducerea rezervelor valutare va contribuit la creşterea presiunii valutare și a inflației, care, la rândul lor, pot afecta în mod negativ situația socio-economică. Ca un stat integrat, internaţional, desigur că orice criză financiară, economică şi social, e firesc să o simtă şi această ţară din Asia Centrală. Faptul că, există o preocupare naţională pentru noile provocări globale, face ca orice criză mondială să fie tratată cu prudenţă şi realism.

prof. univ. dr. Florentin SCALEȚCHI

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.