Ziua Mondială a Radioului
Proclamată în 2011 de statele membre ale UNESCO și adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 2012 ca Zi Internațională, 13 februarie a devenit Ziua Mondială a Radioului (WRD).
Radioul este un mediu puternic pentru celebrarea umanității în toată diversitatea ei și constituie o platformă pentru discursul democratic.
La nivel global, radioul rămâne mediul cel mai consumat. Această capacitate unică de a ajunge la cea mai largă audiență înseamnă că radioul poate modela experiența diversității a unei societăți, poate reprezenta o arenă pentru toate vocile să se pronunțe, să fie reprezentate și auzite.
Posturile de radio ar trebui să deservească diverse comunități, oferind o mare varietate de programe, puncte de vedere și conținut și să reflecte diversitatea audiențelor din organizațiile și operațiunile lor.
Radio continuă să fie una dintre cele mai de încredere și utilizate mass-media din lume, potrivit diferitelor rapoarte internaționale.
Tema celei de-a XII-a ediții a Zilei Mondiale a Radioului, care va fi sărbătorită pe 13 februarie 2023, este „Radio și pace”.
Războiul, ca antonim al păcii, înseamnă un conflict armat între țări sau grupuri din interiorul unei țări, dar se poate traduce și într-un conflict de narațiuni media.
Narațiunea poate crește tensiunile sau poate menține condițiile pentru pace într-un context dat – de exemplu, să aibă în vedere desfășurarea brută sau fără probleme a alegerilor, respingerea sau integrarea repatriaților, creșterea sau temperarea fervoarei naționaliste etc.
În raportarea și informarea publicul larg, posturile de radio modelează opinia publică și încadrează o narațiune care poate influența situațiile interne și internaționale și procesele de luare a deciziilor.
Radioul poate alimenta într-adevăr conflictele, dar în realitate, radioul profesionist moderează conflictele și/sau tensiunile, prevenind escaladarea acestora sau ducând la discuții de reconciliere și reconstrucție.
În contexte de tensiune îndepărtată sau imediată, programele relevante și reportajele independente de știri oferă fundația pentru o democrație durabilă și o bună guvernare prin strângerea de dovezi despre ceea ce se întâmplă, informarea cetățenilor despre aceasta în termeni imparțiali și bazați pe fapte, explicând ce este în joc și intermediând. dialog între diferitele grupuri din societate.
„… întrucât războaiele încep în mintea oamenilor, în mintea oamenilor trebuie construite apărările păcii.” (Constituția UNESCO adoptată la Londra la 16 noiembrie 1945)
Acesta este motivul pentru care sprijinul acordat radioului independent trebuie privit ca o parte integrantă a păcii și stabilității.
De Ziua Mondială a Radioului 2023, UNESCO evidențiază radioul independent ca un pilon pentru prevenirea conflictelor și consolidarea păcii. (UNESCO)