Alimente bogate în fibre care se regăsesc în preferințele românilor

Consumul de alimente bogate în vitamine și minerale este esențial pentru funcționarea optimă a organismului. Este recomandat ca un plan alimentar echilibrat să includă o varietate de alimente pentru a asigura aportul adecvat de nutrienți.

Fructele și legumele oferă o gamă largă de antioxidanți, care au beneficii semnificative pentru sănătatea celulară și sistemul imunitar. În plus, berea consumată cu moderație poate fi integrată într-un stil de viață sănătos datorită polifenolilor, fibrelor și malțului care interacționează cu microbiomul intestinal[1] și poate contribui la susținerea sistemului imunitar.

Mazărea verde

Printre preferințele alimentare ale românilor când vine vorba de mâncăruri gustoase și nutritive se află mazărea verde. Mazărea este o sursă excelentă de nutrienți esențiali, având un conținut bogat de vitamine și minerale, inclusiv fier, calciu, magneziu, potasiu, acid folic, vitamina C, vitamina K, vitamina A și vitamina B1. În plus, datorită conținutului său ridicat de fibre alimentare, mazărea verde poate contribui la gestionarea greutății și menținerea unui sistem digestiv sănătos. Fibrele nu numai că pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, dar și la menținerea unei flore intestinale echilibrate, prevenind constipația și susținând sănătatea tractului digestiv.

Ciupercile

Ciupercile reprezintă un alt aliment apreciat în bucătăria românească. În afară de gustul lor inconfundabil și varietatea de mâncăruri în care pot fi adăugate, ciupercile sunt o sursă de nutrienți importanți, cum ar fi proteine, vitamine (în special vitaminele B și D) și minerale (precum potasiu, cupru și seleniu). În plus, conținutul lor ridicat de fibre contribuie, de asemenea, la sănătatea tractului digestiv. Totodată, datorită proprietăților antioxidante, acestea contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și pot juca un rol important în reducerea riscului de boli cronice, precum bolile de inimă și cancer.

„Un aspect important al unei diete sănătoase este reprezentat de elaborarea unui plan alimentar echilibrat și variat. Acest lucru presupune includerea unei game diversificate de alimente, astfel încât să obținem toți nutrienții de care corpul nostru are nevoie pentru a funcționa optim. Știm deja că este importat aportul de vitamine și minerale, însă la fel de important este să includem în dietă și alimente bogate în fibre, care din fericire se regăsesc din abundență în legume, leguminoase și fructe sau bere. Fibrele au un impact semnificativ asupra sănătății digestive, ajutând la prevenirea constipației și la menținerea unui tranzit intestinal regulat.” spune dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Berea

Berea este compusă din ingrediente naturale esențiale, precum hamei, drojdie, apă și cereale. Această combinație simplă aduce cu sine o varietate de nutrienți, transformând berea într-un aliment bogat în vitamine și minerale, contribuind astfel la diversificarea aportului nutrițional.

Unul dintre ingredientele principale ale berii sunt cerealele, care reprezintă elementul esențial pentru îmbogățirea valorii sale nutritive, în special în ceea ce privește vitaminele de tip B. Printre aceste vitamine se numără fgniacina (B3), riboflavina (B2), piridoxina (B6) și acidul folic (B9). Aceste vitamine au un rol extrem de important în funcționarea optimă a organismului. Atunci când berea este consumată în cantități moderate, aceste vitamine pot contribui la asigurarea unui aport adecvat de substanțe nutritive esențiale în dieta noastră zilnică.

Consumul moderat de bere este definit de Organizația Mondială a Sănătății astfel: 330 ml/zi pentru femei și 660 ml/zi pentru bărbați.

Despre Centrul de Studii despre Bere Sănătate și Nutriție

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție este o entitate cu caracter științific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine și calitatea de Președinte în cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă și consultant în probleme de nutriție, deținând calitatea de Secretar general, și dr. Mihaela Begea, doctor în științe inginerești.

Înființat în luna decembrie a anului 2011 și lansat oficial în data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii științifice și diseminarea informațiilor în domeniu în rândul comunității medicale și a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetării de la noi din țară, Centrul finanțează anual studii de cercetare în

domeniu, sub forma de burse acordate studenților, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de vârstă. Toate detaliile privind structura și componența Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție pot fi găsite la adresa:

www.beresanatatenutritie.ro.

Pentru mai multe informații: Cătălina Ciobanu, The Public Advisors, E-mail: catalina.ciobanu@publicadvisors.ro

[1] https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2023.1186927/full

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.